Liivatelehdet voi korvata kasviperäisillä vaihtoehdoilla – juustokakku onnistuu myös kokonaan ilman liivatelehtiä

Liivatelehdet voi korvata kasviperäisillä vaihtoehdoilla. Vegegel ja agar-agar ovat hyydyttävät vaihtoehdot eläinperäisille liivatelehdille.

Liivatelehtien korvaaminen on tärkeää vegaanisessa leivonnassa, sillä eläinperäiset liivatelehdet eivät sovi vegaanisten leivonnaisten hyydyttäväksi aineeksi. Juustokakku on helppo tehdä myös kokonaan ilman liivatetta. Näillä ohjeilla onnistut!

Lue myös: Vegaaninen juustokakku sulaa suuhun – tätä ohjetta on pakko kokeilla!

1. Liivatelehdet voi korvata agar-agarilla

Agar-agar on yleisin kasviperäisistä liivatelehtien korvaajista. Agar-agar valmistetaan merilevästä, ja sillä on liivatelehtien tapaan hyydyttävä ominaisuus, mutta myös melko voimakas ominaismaku.

Agar-agaria myydään jauheena ja hiutaleina hyvin varustetuissa ruokakaupoissa, apteekeissa sekä eko- ja vegaaniseen ruokaan erikoistuneissa kaupoissa.

Kuinka paljon agar-agaria tarvitaan?

Juustokakuissa yhtä litraa hyydytettävää massaa kohti tarvitaan 3–4 teelusikallista agar-agar-jauhetta. Happamia aineita, kuten sitrushedelmiä tai marjoja sisältävä neste vaatii enemmän agar-agaria, sillä happamuus estää hyytelöitymistä.

Nyrkkisääntönä voidaan pitää, että 0,75 tl agar-agar -jauhetta vastaa yhtä liivatelehteä.

Agar-agar-hiutaleita tarvitaan kolminkertainen määrä jauheeseen verrattuna eli yksi litra hyydytettävää massaa vaatii 3-4 rkl agar-agar-hiutaleita. 

Tarvittava agar-agarin määrä kannattaa aina tarkistaa ohjeesta ja pakkauksen kyljestä. Ole tarkka ja käytä virallisia mittalusikoita, sillä pienetkin mittavirheet saattavat vaikuttaa lopputulokseen. 

Agar-agarin käyttö

Agar-agar-jauheen ja hiutaleiden käyttö eroaa hieman toisistaan. Agar-agar-jauhe sekoitetaan kylmään nesteeseen ja kuumennetaan sitten kiehuvaksi koko ajan sekoittaen.

Käytä kuumennettavaa nestettä runsaasti, jotta saat agar-agarin sekoittumaan hyydytettävään massaan niin, ettei se hyydy paksuksi klimpiksi. Mittaa noin yksi desilitra nestettä yhtä teelusikallista (5 ml) agar-agaria kohti.

Keitä seosta koko ajan sekoittaen, kunnes jauhe liukenee. Tähän menee muutama minuutti ja keittoajan voi halutessaan varmistaa myös pakkauksesta. Aloita ajan mittaaminen vasta siitä hetkestä, kun neste kiehuu.

Agar-agar -hiutaleet puolestaan lisätään kylmään nesteeseen ja niitä on liotettava ensin kymmenisen minuuttia. Vasta sitten seos kuumennetaan kiehuvaksi koko ajan sekoittaen, kunnes hiutaleet liukenevat kokonaan. Tähän kuluu aikaa 5–10 minuuttia. 

Toisin kuin liivatelehdet, agar-agar kestää uudelleen kuumentamisen, ja siksi kerran jähmettynyt seos saadaan uudelleen juoksevaksi.

Yhdistä kuuma seos nopeasti vatkaten muiden ainesten joukkoon ja kaada hyydytettävä massa sitten kakkuvuokaan. Aikaa hyytymiseen kuluu hyydytettävän leivonnaisen koosta ja rakenteesta riippuen tunnista useampaan tuntiin. Agar-agar hyytyy huoneenlämmössä, mutta nopeammin viileässä.

kookosjuustokakku

Hyydytettävä juustokakku onnistuu vegaanisena, kun korvaat liivatelehdet agar-agarilla tai Vegegelillä. Varmista myös, että kaikki käyttämäsi raaka-aineet soveltuvat kasviperäiseen ruokavalioon. Kuva: Kristiina Kurronen

2. Liivatelehdet voi korvata vegegelillä

Toinen vegaaninen vaihtoehto liivatelehdille on agar-agaria, johanneksenleipäpuujauhetta sekä konjak-yrttiä sisältävä Vegegel.

Vegegelillä voi korvata liivatelehdet useimmissa leivonnaisissa ja jälkiruoissa, kuten juustokakuissa ja pannacottassa.

Yksi annospussi Vegegeliä vastaa kolmea liivatelehteä. Kun tarkoituksena on saada aikaan kiinteä, leikattava rakenne esimerkiksi juustokakkuun, käytä yksi pussi Vegegeliä kolmea desilitraa hyydytettävää massaa kohti. Lusikoitavan pehmeitä hyytelöitä varten tarvitaan yksi pussi Vegegeliä viittä desilitraa hyydytettävää massaa kohti.

Tarvittava Vegegelin annosmäärä kannattaa aina tarkistaa pakkauksen merkinnöistä. 

Vegegelin käyttö

Vegegel lisätään agar-agarin tapaan runsaaseen kylmään nesteeseen, kuumennetaan sitten kiehuvaksi ja keitetään muutama minuutti, kunnes neste kirkastuu. Yhtä Vegegel-pussia kohti tarvitaan yksi desilitra kuumennettavaa nestettä. 

Vegegelin kanssa tulee toimia nopeasti, sillä se alkaa hyytyä lähes välittömästi ja hyydytettävä massa saattaa siksi kokkaroitua. Kuuma Vegegel-seos kannattaa sekoittaa hyydytettävän massan joukkoon tulikuumana ja täyte kannattaa kaataa ja tasoittaa nopeasti kakkupohjan päälle tai annosastioihin. 

Kun lisäät kuumaa nestettä hyydytettävän täytteen joukkoon ole tarkka, ettei se sisällä herkästi juoksettuvia ainesosia. 

3. Juustokakku onnistuu kokonan ilman liivatetta

Jos kasviperäisten hyytelöimisaineiden käyttö tuskastuttaa, ei hätää! Juustokakku onnistuu myös kokonaan ilman hyydyttäviä ainesosia. 

juustokakku ilman liivatetta

Juustokakku ilman liivatetta on koostumukseltaan samettinen ja lusikoitavan pehmeä. Kuva: Mirva Kakko

Jekku on sulattaa hyydytettävän massan joukkoon sulatettua suklaata, joka jääkaapissa jäähtyessään jähmettää massan ja maistuu taivaalliselta yhdistettynä tuorejuustoon sekä vatkattuun kuohkeaan kermaan. Kakun rakenne on pehmoisa, samettinen ja herkullisen täyteläinen. Erilaisilla suklailla, saat kakkuun helposti uutta ilmettä.

Jos haluat leipoa kakun täysin vegaanisena, varmista että kaikki käyttämäsi raaka-aineet soveltuvat vegaaniseen ruokavalioon. 

Katso ohje Anna.fi/ruoka: Kinderjuustokakku ilman liivatetta

Avainsanat

Keskustelu

Kommentoi juttua: Liivatelehdet voi korvata kasviperäisillä vaihtoehdoilla – juustokakku onnistuu myös kokonaan ilman liivatelehtiä

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista.

X