Madekeitto on kevättalven sesonkiherkku

Pitkulaiset, laikukkaat mateet rantautuvat kalatiskeille kevättalven myötä, kun kylmissä vesissä viihtyvän kalan kutuaika ja pyyntisesonki koittavat helmi-maaliskuussa.

madekeitto

Mateen voi yleensä ostaa kalatiskiltä kokonaisena, nyljettynä tai fileinä. Jos pyydät kalakauppiastasi fileoimaan mateen valmiiksi, pidä huoli, että saat mukaasi myös perkeet ja mateen maksan, sillä ne antavat madekeitolle makua.

Kainuulainen madekeitto on kirkaslieminen, yksinkertainen kalakeitto, johon tarvitaan mateen lisäksi vain perunoita, sipulia, vettä ja mausteita.

Myös maistuva madekeitto on kirkaslieminen keitto, mutta mateen ja perunan kaveriksi paloitellaan myös porkkanaa ja palsternakkaa.

madekeitto

Maukas madekeitto viimeistellään kermalorauksella ja tarjotaan paahdettujen ruisleipäkuutioiden kanssa.

Lisää ruokaideoita talvikauteen:
Riuskat eväät talviretkelle
Tuhtia talviruokaa
Lämpimiä juomia talvipäiviin
Appelsiini tuo väriä lautaselle
Ruoka.fi: Hiihtolomalaisen herkut

Kuvat: Sampo Korhonen ja Tommi Tuomi / OM-arkisto

Tilaa uutiskirjeemme niin saat sähköpostiisi säännöllisesti tietoa uusimmista jutuistamme ja kilpailuistamme.


Teksti: Kira Autiosuo

Keskustelu

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

Alibi
Anna
Deko
Erä
Hymy
Kaksplus
Kippari
Kotilääkäri
Kotiliesi
Koululainen
Ruoka.fi
Parnasso
Seura
Suomen Kuvalehti
TM Rakennusmaailma
Tekniikan Maailma
Vauhdin Maailma
Golfpiste
Vene
Nettiauto
Ampparit
Plaza
Muropaketti