Madekeitto on kevättalven sesonkiherkku

Pitkulaiset, laikukkaat mateet rantautuvat kalatiskeille kevättalven myötä, kun kylmissä vesissä viihtyvän kalan kutuaika ja pyyntisesonki koittavat helmi-maaliskuussa.

madekeitto

Mateen voi yleensä ostaa kalatiskiltä kokonaisena, nyljettynä tai fileinä. Jos pyydät kalakauppiastasi fileoimaan mateen valmiiksi, pidä huoli, että saat mukaasi myös perkeet ja mateen maksan, sillä ne antavat madekeitolle makua.

Kainuulainen madekeitto on kirkaslieminen, yksinkertainen kalakeitto, johon tarvitaan mateen lisäksi vain perunoita, sipulia, vettä ja mausteita.

Myös maistuva madekeitto on kirkaslieminen keitto, mutta mateen ja perunan kaveriksi paloitellaan myös porkkanaa ja palsternakkaa.

madekeitto

Maukas madekeitto viimeistellään kermalorauksella ja tarjotaan paahdettujen ruisleipäkuutioiden kanssa.

Lisää ruokaideoita talvikauteen:
Riuskat eväät talviretkelle
Tuhtia talviruokaa
Lämpimiä juomia talvipäiviin
Appelsiini tuo väriä lautaselle
Ruoka.fi: Hiihtolomalaisen herkut

Kuvat: Sampo Korhonen ja Tommi Tuomi / OM-arkisto

Keskustelu

Kommentoi juttua: Madekeitto on kevättalven sesonkiherkku

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista.

X