Ruoka

Tiesitkö, että maniokki on raakana tappavan myrkyllinen? Käsittele kassava kuorimalla ja keittämällä syötävään kuntoon

Maniokki eli kassava on miljoonien ihmisten merkittävä energianlähde maailmalla. Raakana ja väärin käsiteltynä juures on tappavan myrkyllinen.

Maniokki on Etelä-Amerikasta kotoisin oleva, tyräkkikasveihin kuuluva puolipensas, joka tekee 30-60 senttimetriä pitkiä tärkkelyspitoisia mukuloita.

Lue myös: Keltajuuri, lanttu, juuriselleri… Osaatko käyttää juureksia?

Maniokkia käyteään yleensä perunan tapaan, mutta mukuloista valmistetaan myös tapiokajauhoja ja -ryynejä, joilla voidaan korvata vehnäjauhoja.

Maniokkia on viljelty vähintään 5 000, joidenkin arvioiden mukaan jopa 10 000 vuotta. Suuri osa maailman väestöstä erityisesti Etelä-Amerikassa ja Afrikassa käyttää maniokkia pääasiallisena ravintonaan. Kasvia viljellään paljon muun muassa Nigeriassa, Kongossa, Brasiliassa ja Indonesiassa, sillä se selviää kuivissa oloissa ja huonossa maassa.

Maniokki ei sellaisenaan ole syömäkelpoista, sillä se sisältää luontaisesti syanogeenisia glykosideja, joista vapautuu elimistössä tappavaa syanidia. 

tapioka-jauhot
Maniokkia voidaan käyttää perunan tapaan, mutta siitä valmistetaan myös tapiokajauhoja. Jauhoista syntyy esimerkiksi perinteinen venezuelalainen ohutleipä, casabe. Kuva: iStockphoto

Syanidi on tappava myrkky

Syanidilla tarkoitetaan joukkoa kemiallisia yhdisteitä, joihin on sitoutunut hiili-typpi (CN)-ioni. Vapautuessaan elimistössä kyseinen ioni toimii metabolisena myrkkynä. Se kiinnittyy solujen mitokondrioihin ja estää soluja käyttämästä happea energiamolekyylien valmistukseen, mikä aiheuttaa nopeasti muun muassa sydän- ja hermosolujen tuhoutumisen. 

Syanidi on suhteellisen yleinen toksiini ympäristössä ja sitä on luonnostaan maniokin lisäksi omenan siemenissä. Keho voi puhdistaa pienen määrän syanidia. Voit esimerkiksi syödä pienen määrän omenan siemeniä tai kestää tupakansavun syanidia kuolematta. 

Jo puoli grammaa syanidia saattaa riittää tappamaan 160 kiloisen ihmisen, mutta tappava annos riippuu kuitenkin sekä syanidi-yhdisteestä että useista muista tekijöistä. Kuolema voi ilmetä jo muutamassa sekunnissa suuren syanidiannoksen hengittämisen jälkeen, mutta pieni annos suun kautta nautittua syanidia saattaa aiheuttaa oireita vasta muutaman tunnin tai parin päivän kuluttua.

Syanidimyrkytyksen välittömiä oireita ovat muun muassa huimaus, heikotus ja päänäsärky. Suuremmat annokset aiheuttavat tajuttomauutta, kouristuksia ja hidastuneen sykkeen. Ensiaputoimenpiteet ovat kriittisiä, joten hoitoon on hakeuduttava välittömästi.

Lue myös Anna.fi: Vastustamattomat uunijuurekset kruunataan fetalla tai marinoidaan appelsiinilla – 5 helppoa ja maukasta ohjetta

Maniokki – näin käsittelet kassavan oikealla tyylillä

Afrikassa ja Etelä-Amerikassa syödään maniokkia paljon ja myrkytykset ovat siellä ongelma. Oikein käsitellyn maniokin syanidipitoisuus on kuitenkin hyvin alhainen, eikä siitä ole haittaa ihmiselle.

Kuivaaminen on yleisin keino käsitellä maniokki, sillä auringossa myrkkyjä haihtuu tehokkaammin kuin uunissa. Afrikassa syödään myös kassavan lehtiä, joissa on kosolti proteiineja sekä A- ja B-vitamiineja. Lehdet täytyy esimerkiksi murskata ja keittää syanidin poistamiseksi.

Maniokki muistuttaa käyttötavoiltaan perunaa ja suomalaisista ruokakaupoista sitä löytääkin usein perunan ja bataatin läheisyydestä. Jos nappaat maniokkia ostoskoriisi, helpoin tapa käsitellä maniokki vaarattomaksi, on kuoria ja keittää se.

Leikkaa ensin juuren molemmat päät pois ja pilko loppuosa sitten kymmenen senttimetrin paloiksi. Ota pala kerrallaan käteen ja vedä veitsellä pitkittäin viilto tumman kuoren läpi. Näin voit ujuttaa viillon reunasta pienen veitsen kuoren ja sisäosan väliin niin, että saat sormesi mahtumaan sinne. Revi sitten varovasti kuoren palasta irti. Yleensä se lähtee yhtenä isona soirona. 

maniokki
Ennen syöntiä maniokki on kuorittava ja kypsennettävä. Kuori lähtee irti veitsen avulla. Kuva: iStockphoto

Ruokaviraston ohjeiden mukaan kuorittu maniokki keitetään niin kypsäksi, että se alkaa halkeilla kuin ylikypsä peruna. Keitinvesi on heitettävä pois, sitä ei saa käyttää ruoanlaittoon. Myös pakastettu maniokki on käsiteltävä samalla tavalla. 

Kypsennetty maniokki on miedon makuinen, ja se sopii hyvin yhdistettäväksi voimakkaiden mausteiden kanssa. Esimerkiksi Kuubassa sitä syödään usein mausteisen mojo-kastikkeen kera.

Kommentoi

Kommentoi juttua: Tiesitkö, että maniokki on raakana tappavan myrkyllinen? Käsittele kassava kuorimalla ja keittämällä syötävään kuntoon

Sinun täytyy kommentoidaksesi.