Ruoka

Maritozzo on uskomattoman pehmeä italialainen täytepulla, jonka avulla voi vaikka kosia

Maritozzo on italialainen pulla, joka muistuttaa etäisesti kermaista laskiaispullaa. Taikinassa on briossimaista pehmeyttä sekä syvä maku. Miten ihmeessä se on tehty ja mistä se tulee? Selvitimme herkkupullan salaisuuden.

Maritozzo on suomalaisen laskiaispullan kaltainen italialainen versio. Italiassa maritozzeja (maritozzo yksikkö ja maritozzi monikko) syödään Italiassa vuoden ympäri. Erityisesti Rooman matkoilla italialaisissa kahviloissa viihtyneet herkkusuut ovat varmasti törmänneet tähän erityisen pehmeään kermavaahtotäytteiseen pullaan kahvilan lasivitriinissä. Italiassa pehmopulla syödään aamiaiseksi cappuccinon kanssa. 

Maritozzo tulee italian kielen sanasta marito eli aviomies. Italialaiset rakastavat hellittelynimiä ja maritozzo onkin pehmoisempi ja hellittelevämpi nimi aviomiehelle.

Italialaiset tarinat pohjautuvat usein antiikin Rooman aikoihin. Tämänkin pullan tarina alkaa sieltä. Maritozzi romani -sivustolla kerrotaan tarina tämän kermatäytteisen pullan ympärillä.

Pulla on saanut nimensä siitä, että tuleva aviomies toi kermapullia tulevalle puolisolleen maaliskuun ensimmäisen perjantaina. Kyseinen päivä oli antiikin aikoina rakastuneiden juhlapäivä. Myöhemmin pulliin on myös piilotettu kihlasormuksia. Pullalla on siis hurmattu ja yllätetty vaimoehdokas.

Lue myös: Leivo maailman pehmeimmät pullat tangzhong-menetelmällä – tästä metodista kotileipurit kuhisevat juuri nyt

Maritozzo – pehmeyden takana esitaikina

Maritozzon taikinaa ei oikeastaan voi verrata perinteiseen tavalliseen suomalaiseen pullataikinaan, sillä maritozzo on todella pehmeä ja taikinaa on myös maustettu eri tavoin.

Taikinassa ei ole kardemummaa suomalaisen pullan tapaan, vaan se maustetaan useimmiten raastetulla appelsiinin kuorella. Siinä voi olla myös mukana rusinoita tai pinjansiemeniä. Taikinassa on myös jonkin verran suolaa, joten sekin erottaa maritozzon perinteisestä makeasta pullataikinasta. Taikina on tehty esitaikinaa eli raskia hyödyntäen, joka tekee lopputuloksesta erityisen pehmeän.

Maritozzo on muodoltaan hieman ovaali. Kun se on paistettu ja jäähtynyt, se halkaistaan ja täytetään runsaalla vaahdotetulla kermalla.

Suomessa asuva italialainen pizzaravintoloitsija ja keittokirjailija Luca Platania kirjoittaa Passione pizza (Cosy Publishing) -kirjassaan maritozzosta. Platanian mukaan maritozzo on ”ignorante” eli hävyttömän hyvä leivonnainen, eikä sitä haukatessa jää sellainen olo, että jotain jäisi puuttumaan. Kuulostaa aika täydelliseltä!

maritozzo
Luca Platanian kirjassa Passione pizza (Cosy Publishing) löytyy herkullinen maritozzo-ohje.  © Maritozzo: Passione pizza (Cosy Publishing)

Maritozzolla ja laskiaispullalla ei oikeastaan ole muuta yhteistä kuin se, että molemmat ovat täytepullia ja täytteenä on usein kermaa.

Luca kirjoittaa kirjassaan, että maritozzon täytteen kanssa voi leikitellä. Kermavaahdon voi vaihtaa sokerilla maustettuun ricottajuustoon ja hunajaan tai korvata vaahdon suklaavaahdolla. Maritozzo saa olla tekijänsä näköinen. Pullan päälle tomutetaan runsaasti tomusokeria juuri ennen tarjoilua.

Maritozzolla on Italiassa myös oma päivänsä, ”Giornata nazionale maritozzo”. Sitä vietetään 3. joulukuuta.

Maritozzoa pääsee maistamaan Lucan Forza-ravintolassa Helsingissä tai pullan voi leipoa itse Lucan kirjan ohjeella. Katso ohje artikkelin lopusta.

Myös helsinkiläinen Way Bakery Kalliossa tekee silloin tällöin maritozzeja.

 

maritozzo
Passione Pizza (Cosy Publishing) on täynnä herkullisia vinkkejä täydellisen pizzan valmistukseen sekä kekseliäitä italialaisia jälkiruokaohjeita.  © Cosy Publishing

Kommentoi

Kommentoi juttua: Maritozzo on uskomattoman pehmeä italialainen täytepulla, jonka avulla voi vaikka kosia

Sinun täytyy kommentoidaksesi.