Ruoka

Meerin hämmästyttävän hieno sieniviineri kerää kehuja: ”Kantarellit ovat kuin kukkia, joiden sisään voi laittaa yllätyksen”

Meerin nerokas kantarelliviineri saa ylistystä sosiaalisen median sieni- ja leivontaryhmissä. Vahingossa syntynyt nerokkaan yksinkertainen sieniviineri saa kantarellin ystävät huudahtelemaan onnesta.

Joskus kauppareissu saattaa venähtää ja pakasteet kerkeävät sulaa, ennen kuin olet kotona. Näin kävi Meerille, jonka kauppareissulta ostamat torttutaikinalevyt kerkesivät sulaa, kun vierailu tyttären luona kesti pidempään.

Lue myös: Parhaat kantarellireseptit: Kantarellipiirakka uudella tavalla, pikkelöidyt kantarellit ja kantarellimuhennos

Sieniviineri – leivonnaisen idea syntyi vahingossa

Sulaneita torttutaikinalevyjä ei voi pakastaa uudestaan, ja siksi niille piti keksiä jotain käyttöä. Meeri on ahkera sienestäjä. Hän asuu Karjalassa, aivan rajan tuntumassa, jossa hallayöt eivät ole vielä tulleet, joten sieniä riittää. Edellisen päivän sienireissulta lähimetsästä mukaan tarttuneet kantarellit nököttivät puhdistettuna pöydällä, kun hän saapui kauppareissulta kotiin.

Siitä se idea kantarellileivonnaisesta ja sieniviineristä sitten lähti.

”Vahingossa tämä idea syntyi. Torttutaikinalevyt olivat sulaneet ja ne piti hyödyntää jotenkin. Näin eläkkeellä on aikaa kokeilla kaikenlaista. Normaalisti tekisin torttutaikinalevyistä mansikkahilloviinereitä, mutta kantarellit olivat sopivasti siinä pöydällä siivottuina. Ajatus vain tuli mieleeni jostain. Ei herttinen aika, nyt minä kokeilen tämmöistä. Kantarellit olivat kuin kukkia, joiden sisään voisi laittaa jotain”, Meeri sanoo ja nauraa.

Sieniviineri: kantarellileivonnainen puolukoilla ennen paistamista.
Sieniviineri: kantarellileivonnainen puolukoilla ennen paistamista. Kuva: Meeri Luukkainen
Kantarellileivonnainen mustikoilla ja Juustoportin mustikkajuustolla ennen paistamista.
Kantarellileivonnainen mustikoilla ja Juustoportin mustikkajuustolla ennen paistamista. Kuva: Meeri Luukkainen

Sieniviineri – näin helposti leivot kantarelliviinerin

Kaikessa yksinkertaisuudessaan tarvitset torttutaikinalevyjä, kokonaisia kantarelleja, juustoa ja jotain marjoja.

Meerin kantarelliviinereihin laitettiin mitä kaapissa sattui olemaan. Tämä sieniviineri on myös nerokas hävikkituotteiden käyttömahdollisuus. Sisään voi raastaa tai pilkkoa juustokannikat ja marjoiksi voi laittaa mitä pakasteesta löytyy. Tuoreet puolukat sopivat loistavasti kantarellin kanssa yhteen.

”Sulanut torttutaikinalevy puolitetetaan ja neliön keskiosan voi pistellä haarukalla, niin se ei kohoa niin paljon kuin reunat. Keskelle voi laittaa pohjalle vähän juustoraastetta, siihen päälle painetaan kantarelli, josta kanta on irrotettu. Sitten kantarellin ”kukkaan” pilkotaan juustoa ja lisätään muutama marja esimerkiksi mustikoita tai puolukoita. Itse laitoin mustikkaviineriin Juustoportin mustikkajuustoa ja mustikoita. Mustikkajuustoa sattui olemaan kaappissa, sillä teimme vierailun Juustoporttiin kesällä. Myös sinihomejuusto sopisi varmasti kantarellin kanssa. Mausteeksi voi lisätä karkeaa suolaa, halutessaan raesokeria, ja jos liottaa pienen hetken kantarelleja etikkamausteliemessä, niin silloin ei suola-sokeria tarvita.  Paista 200 asteessa noin 15 minuuttia. Kokeile erilaisia vaihtoehtoja”, Meeri kannustaa.

Kantarellileivonnainen puolukasta ja juustosta näyttää tältä paistamisen jälkeen. Reunat kohoavat, kun sieni on painettu hyvin pohjaan kiinni ja pohjaa on pistelty haarukalla ennen täyttämistä.
Sieniviineri puolukasta ja juustosta näyttää tältä paistamisen jälkeen. Reunat kohoavat, kun sieni on painettu hyvin pohjaan kiinni ja pohjaa on pistelty haarukalla ennen täyttämistä. Kuva: Meeri Luukkainen

Idea kerää ylistäviä kommentteja: ”Wau, mahtava idea!”

Meerin sieniryhmään laittamat kuvat keräsivät toinen toistaan ylistävämpiä huudahduksia. Erityisen iloiseksi Meerin teki sen, että osa kommentteja lähettävistä olivat miehiä.

”Taitavat olla erämiehiä, jotka arvostavat luonnonantimia. Joku taisi innostua kommentoimaan erityisesti puolukkaviineriä, että varsinkin nuo happamat puolukat sopivat varmasti. Täydellinen välipala, johonkin syksyiseen mökkiviikonloppuun, jossa poimitaan ruokatarpeet nuotion lämmetessä. Tämmöiset kommentit lämmittävät aina mieltä,” Meeri kertoo.

Kantarellileivonnainen mustikalla sai kaveriksi voimakkaan makuista mustikkajuustoa.
Sieniviineri mustikalla sai kaveriksi voimakkaan makuista mustikkajuustoa. Kuva: Meeri Luukkainen

Sieniviineri – näin Meerin kuvia kommentoitiin

Wau… Ihanaa, taas uusi resepti kokeiltavaksi. Kiitos

Huikeaa, on kyllä hieno idea!

Superherkkua varmaan. Jatkoon!

Wau! Näyttääpäs ihanalta.

Kommentoi

Kommentoi juttua: Meerin hämmästyttävän hieno sieniviineri kerää kehuja: ”Kantarellit ovat kuin kukkia, joiden sisään voi laittaa yllätyksen”

Sinun täytyy kommentoidaksesi.