Ruoka

Hannan pitsimokkapalat keräävät kehut uniikilla koristelullaan: ”Käsittämättömän upeita!”

Hanna voitti Dr. Oetkerin järjestämän Pimp My Mokkapala -kilpailun. Upeiden mokkapalojen salaisuus on näyttävä pitsikoristelu, joka pursotetaan pikeeristä. 

Mokkapalat ovat lastenkutsujen ja myyjäisten kestosuosikki vuodesta toiseen. Tuttu, turvallinen, ehkä jopa vähän tylsä herkku, joku saattaisi ajatella. Ei pidä paikkansa! 18-vuotias lukiolainen Hanna Hämynen osoitti tänä keväänä, että suositusta leivonnaisesta voi loihtia taianomaisen kauniit pitsimokkapalat pikeerikuorrutuksen avulla.

Hämysen pitsimokkapalat voittivat Dr. Oetkerin järjestämän Pimp My Mokkapala -kilpailun, jossa haettiin uusia, kiinnostavia ideoita mokkapalojen tuunaamiseen. Kilpailun tuomarit Kasper Strömman ja Amanda Alilonttinen valitsivat yli 600 kilpailuun osallistuneesta mokkapalataidonnäytteestä kymmenen suosikkiaan finaaliin. Instagram-äänestyksessä @leivojakoristele-tilin seuraajat valitsivat Hannan mokkapalat kisan viralliseksi voittajaksi.

Pitsimokkaplat ovat käsittämättömän upeita

Hannan mokkapalat eivät ole ihastuttaneet ainoastaan Pimp My Mokkapala -kilpailussa, vaan myös Hannan omalla Instagram-tilillä @hannaelinaaw on suitsutettu upeita mokkapaloja.

”Käsittämättömän upeita!” ”Vitsi miten kauniit!” ”Siis nämähän on kunnon taideteoksia, miten niitä raaskii edes syödä!”

Idea näyttäviin, pitsikoristeisiin mokkapaloihin syntyi nopeasti, kun Hanna lähti pohtimaan, millaisilla mokkapaloilla osallistuisi Pimp My Mokkapala -kilpailuun ja millainen koristelu olisi hänen tyylisensä.

”Tykkään käyttää tuollaista pientä koristelua leivonnassa yleensäkin. Pikeerikoristeisia mokkapaloja en ole aikaisemmin tehnyt, mutta teen joka joulu piparkakkutalon, jossa olen käyttänyt samantyylistä koristelua”, Hanna kertoo.

Leipojana Hanna on itseoppinut. Hän kertoo, että on aina tykännyt leipomisesta, mutta viime vuosina hän on innostunut harrastuksesta vielä enemmän. Ideoita ja inspiraatiota Hanna ammentaa muun muassa somen erilaisilta leivontasivustoilta. Ehkä leipomisen parista voisi löytyä tuleva ammatikin?

”En vielä oikein tiedä, mikä minusta tulee isona. Ehkä jollakin tavalla haluaisin yhdistää leivonnan tulevaan ammattiini.”

pitsimokkapalat
Kuva: Hanna Hämynen

Pitsimokkapalat – näin pursotat upean koristelun

Jokainen Hannan leipoma pitsimokkapala on uniikki. Mokkapalat on koristeltu käsityönä pursottamalla.

”En katsonut kellosta, mutta luulen, että yhden mokkapalan koristelemiseen meni aikaa 5–10 minuuttia”, Hanna sanoo.

Mokkapalojen koristeet ovat pikeeriä (royal icing). Pikeeri sekoitetaan helposti kahdesta raaka-aineesta: kananmunanvalkuaisesta ja tomusokerista. Sekaan voi halutessaan laittaa muutaman tipan sitruunamehua.

Pikeerikoristeet voi pursottaa suoraan mokkapalojen päälle. Hanna pursotti pikeerin mokkapaloihin pakastepussista, johon oli tehty pieni reikä. Sen kummoisempia pursotinpusseja ei koristeiden tekemiseen tarvita.

Jos haluaa lähteä opettelemaan pikeerikoristeiden tekemistä, ensin voi harjoitella kuvioiden pursottamista leivinpaperille.

”Netistä voi katsoa inspiraatiokuvia ja niiden pohjalta lähteä harjoittelemaan. Itse olen tehnyt sillä tavalla”, Hanna kertoo.

Lue myös: Mikä menee kaupaksi myyjäisissä? Katso reseptit hittileivonnaisiin ja leipojan muistilista

Pitsimokkapalat täytetään suklaa-nougatilla

Pitsimokkapalat syntyivät tavallisella mokkapalaohjeella. Mokkapaloista tuli kuitenkin kaksikerroksisia, kun Hanna keksi täyttää ne suklaanougat-täytteellä.

”Kehitin täytteen itse samalla kun leivoin mokkapaloja. Täytteeseen tuli maustamatonta tuorejuustoa, kermaa ja sulatettua nougatsuklaata. Jokainen leipoja voi kehitellä täytteestä mieluisan oman makunsa mukaan, riippuen siitä, miten makeita mokkapaloista haluaa.”

Mokkapalojen täyttäminen onnistuu, kun paloista tekee matalia ja nostaa kaksi kerrosta päällekkäin.

Pitsimokkapaloissa on kuorrutteena tummasuklaa-ganache eli tummasuklaakuorrute. Se syntyy, kun kuohukerman lämmittää kattilassa ja sulattaa tummaasuklaata joukkoon. Mukaan lisätään myös glukoosisiirappia. Kuorrute kovettuu kauniisti mokkapalojen päälle.

Lue myös Anna.fi: Nämä suklaaherkut on pakko kokeilla: cookie-taikinapallerot, suklaapuuro ja helpot mokkapalamuffinit

Hannan kesäkahvila avautuu Juuassa juhannusviikolla

Rakkaus leipomista kohtaan näkyy Hannan kesässä myös töiden merkeissä, sillä Hanna pyörittää tänä vuonna ystävänsä kanssa kesäkahvilaa Juuassa. Kotikallion Kesäkahvila aukeaa 15.6. neljäksi viikoksi.

”Mietimme viime vuonna ystäväni Miian kanssa, mitä voisimme tehdä kesätyönä. Me ollaan molemmat haluttu kokeilla oman kahvilan pitämistä. Siitä se sitten lähti. Tykättiin molemmat hirveästi ja haluttiin jatkaa kahvilan pitämistä tänä vuonna.”

Kahvilasta saa ostaa juustokakkuja, suolaisia ja makeita piirakoita ja erilaisia leivonnaisia. Valikoima saattaa vaihdella kesän mittaan sen mukaan, millaisia herkkuja leipurit innostuvat kokeilemaan.

Kahvilasta voi tilata myös erilaisia tuotteita kotiin. Myös ihanat pitsikoristeiset mokkapalat ovat tilaustuotteiden listalla.

Kotikallion Kesäkahvila, aukioloajat: 15.6.–10.7.2020 ma–pe klo 9–15. Osoite: Väyryläntie 9, 83900 Juuka.

Kommentoi

Kommentoi juttua: Hannan pitsimokkapalat keräävät kehut uniikilla koristelullaan: ”Käsittämättömän upeita!”

Sinun täytyy kommentoidaksesi.