Ruoka

Menikö hermot? Tarttuuko gluteeniton torttutaikina kiinni? 4 nerokasta niksiä pelastaa

Gluteenittoman torttu- ja piparitaikinan kauliminen voi olla tuskan takana. Taikina tartuu helposti alustaan ja leivontahetki on kaikkea muuta kuin seesteinen.

Kaupan valmis gluteeniton torttutaikina on löllöä ja tahmaista sulatuksen jälkeen. Testasimme, miten taikinasta saisi tehtyä kauniita torttuja ilman hermojen kiristelyä.

1. Sulata gluteeniton torttutaikina jääkaapissa

Todella tärkeää on sulattaa taikina hitaasti jääkaapissa. Työstä aina kylmää taikinaa. Huoneenlämpöisen taikinan kauliminen ei onnistu. Taikina tartuu kaulimeen ja alustaan kiinni.

2. Valitse oikeanlainen kaulin ja pidä kaulin viileänä

Kun taikina on sulanut pehmeäksi, on aika kaulia se. Valmistaudu kaulimiseen oikeanlaisilla vehkeillä. Testasimme puukaulinta, marmorikaulinta ja silikonista kaulinta.

PUUKAULIN: Puukaulin ei toiminut yhtään. Taikina tarttui siihen todella helposti kiinni.

MARMORIKAULIN: Pidimme kaulinta pakastimessa viilenemässä pari tuntia ennen kaulintaa. Marmorikaulin toimi loistavasti.

SILIKONINEN KAULIN: Pidimme myös silikonista kaulinta pakastimessa pari tuntia ennen kalulimista. Taikina ei jäänyt kiinni niin pahasti kuin puukaulimessa, mutta ei toiminut yhtä hyvin marmorinen.

Kaulimet toimivat parhaiten viileinä, eli jos teet paljon torttuja, viilennä kaulinta välillä jääkaapissa tai pakkasessa.

3. Käytä kaulitessa riittävästi jauhoja

Kannattaa varata gluteenitonta jauhoseosta lähelle. Ripottele jauhoja taikinan pinnalle kauliessa. Näin estät tarttumisen.

4. Kauli viileällä alustalla – kivialusta oli toimiva + muista leivinpaperi

Nostimme marmorisen seinälaatan pakastimeen hetkeksi. Myös jääkaappi toimii tässä tapauksessa. Marmori on itsessään hyvä leivonta-alusta, sillä sen pinta on viileä myös ilman erillistä viilennystä. Siitä syystähän italialaiset mammatkin leipovat tahmaisen pastataikinan aina mieluiten marmorialustalla.

Gluteenittoman taikinan kanssa oli tärkeää, että leivonta-alusta oli kylmä. Marmorilaatan päälle laitettiin pala leivinpaperia ja taikina kaulittiin leivinpaperin päällä suoraan. Testissä kaulittiin vain osa taikinasta kerralla, lopputaikina odotti viileässä jääkaapissa. Työstä siis aina kylmää taikinaa viileällä alustalla, niin leivonta helpottuu.

Toimituksessa testattiin myös taikinan kaulimista pizzakivellä, joka oli käynyt viilentymässä pakkasessa. Se toimi myös.

Leivinpaperi on helppo vetäistä suoraan pellille kaulimisen jälkeen. Näin torttuja ei tarvitse siirrellä.

Vinkki!

Vinkit toimivat myös kaikenlaiseen muuhunkin leivontaan missä pitää kaulia. Toimivat myös vehnäjauhotaikinoiden kanssa.

Kotilieden Jonnan koukkuja -blogissa on mainio ohje gluteenittomille joulutortuille. Käy katsomassa.

Kommentoi

Kommentoi juttua: Menikö hermot? Tarttuuko gluteeniton torttutaikina kiinni? 4 nerokasta niksiä pelastaa

Sinun täytyy kommentoidaksesi.