Gluteeniton leipä x 8

Gluteenitonta ruokavaliota noudattavienkaan ei tarvitse elää leivättä. Gluteenittomista jauhoista itse leivotut leivät tuovat mukavaa vaihtelua leipälautaselle myös vaikkei viljoja välttelisikään.

Gluteenittomat leivät leivotaan gluteenittomista erikoisjauhoista ja tattarista, hirssistä, riisi- tai maissijauhosta. Puhdas kaura on sallittua viljaa keliaakikollekin.

Kananmuna, juustoraaste tai maitorahka parantavat gluteenittomien leivonnaisten rakennetta. Kohota hiivataikinat vain kerran ja käsittele leivonnaisia varovasti, sillä löysähköt taikinat laskevat helposti.

jauhot

Psyllium on kuitupitoista jauhetta, jolla saadaan gluteenittomiin leivonnaisiin sitkoa ja kuohkeutta. Leipoutuvuus paranee, eikä taikina tartu käsiin. Psyllium myös lisää mehevyyttä ja vähentää murenevuutta. Käytä psylliumia hiivataikinoihin 1-2 rkl/nestelitra ja leivinjauheleivonnaisiin 1 tl / 3 dl jauhoja. Käytä jauhoja psylliumin kanssa normaalia vähemmän. Ksantaani on sokeriliemestä käymisen avulla saatu hyydyketuote.

Kun useimmat kaupan leivät eivät sovi ruokavalioon, voi leipäkoneen hankkiminen olla hyvä ajatus. Sillä gluteenittomatkin leivät valmistuvat vaivattomasti.

Gluteenittomat sämpylät leivotaan tummista gluteenittomista jauhoista ja tattarihiutaleista. Kuivatut puolukat antavat sämpylöille makeutta ja kirpakkuutta.

patongit

Vaaleat gluteenittomat jauhot puolestaan sopivat vaikka helppoihin patonkeihin, jotka saavat makua kuivatuista yrteistä.

Hunajaiset vuokasämpylät saavat rouheista rakennetta hasselpähkinöistä. Mehevät sämpylät ovat parhaimmillaan leipomispäivänä, joten ylimääräiset kannattaa pakastaa.

näkkileipä

Gluteeniton näkkileipä on maukasta rouskuteltavaa. Siihen sekoitetaan maissi- tai tattarijauhoja sekä pellavan-, seesamin- ja auringonkukansiemeniä. Anna näkkileivän jäähtyä ja kuivua kunnolla ritilällä ennen tarjoilua.

Aterialta ylijääneet keitetyt porkkanat ja perunat on kätevä käyttää keliaakikon porkkanarieskoihin. Taikinan makua voi muunnella lisäämällä joukkoon auringonkukansiemeniä, seesaminsiemeniä tai hienonnettuja mausteyrttejä.

focaccia

Maustamalla ja päällystämällä saa gluteenittomaankin leipään makua. Gluteeniton focaccia päällystetään aurinkokuivatuilla tomaateilla, yrteillä ja siemenillä.

Gluteeniton kasvisleipä on kesäkurpitsalla, paprikalla ja sipulilla ruokaisaksi päällystetty leipä.

joululeipä

Gluteeniton joululeipä maistuu myös muulloin kun jouluna. Siemenillä, pähkinöillä ja kuivatuilla marjoilla höystetty herkkuleipä on helppo leipoa – ainekset vain sekoitetaan keskenään, taikina kumotaan leipävuokaan ja paistetaan kypsäksi uunissa.

Lisää gluteenittomia ruokaideoita:
Gluteeniton täytekakku x 5
Gluteenitonta ruokaa arkeen
Gluteenittomat jauhot
Maidottomia, gluteenittomia ja vegaanisia leivonnaisia juhlapöytään
Ruoka.fi: Gluteenittomat leivonnaiset

Avainsanat

Keskustelu

Kommentoi juttua: Gluteeniton leipä x 8

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista.

X