Gluteeniton suolainen piirakka – katso 5 parasta ohjetta!

Gluteeniton suolainen piirakka on yhtä maukas ja mehevä kuin perinteinenkin. Hyödynnä gluteenitonta jauhoseosta, mehevöitä taikina mantelijauholla tai perunalla ja valitse täytteet maun mukaan. Näillä ohjeilla onnistut!

Gluteeniton suolainen piirakka on kelpo tarjottava juhlapöydässä vaikkapa voileipäkakun tilalla, eikä jätä ketään kylmäksi. Se sopii illanistujaisiin, brunsseille ja lounastarjottavaksi raikkaan salaatin kanssa. Kun teet buffetpöytään muutaman gluteenittoman suolaisen piirakan, et joudu miettimään tai merkitsemään mikä tarjottava sopii kenellekin.

Lue myös: Gluteeniton leivonta – näillä ohjeilla onnistut!

Gluteenittomaan ruokavalioon sopivia suolaisia piirakoita voi tehdä helposti hyödyntämällä pohjassa gluteenitonta jauhoseosta tai mantelijauhoja. Jos piirakkapohja tuntuu liian höttöiseltä, kokeile lisätä taikinaan perunahiutaleita tai keitettyä, raastettua perunaa. Ne tekevät koostumuksesta napakan, mutta murean ja maukkaan.  

Voit tehdä gluteenittoman suolaisen piirakan omaan makuusi käyttämällä gluteenittoman piirakkapohjan reseptiä tai leipoa piirakan kokonaan ilman pohjaa. Laiska tai kiireinen leipuri hyödyntää valmista gluteenitonta piirakkapohjaa, jonka voi napata mukaan kaupan pakastealtaasta. 

Piirakkapohjan päälle voi koota mieleisensä lempitäytteet. Hyviä täytteitä ovat kauden raaka-aineet, kuten keväällä parsa, kesällä tomaatit, sipulit, kesäkurpitsa ja syksyllä juurekset.

Äyriäisistä, lohesta tai erilaisista juustoista saat myös maukkaita piiraita. Monien juhlien hittipiiras on fetajuuston ja pinaatin yhdistelmä. 

Teet täytteen sitten lähes mistä tahansa, sekoita sen joukkoon pari kolme kananmunaa piirakan koosta riippuen sekä kermaa tai ranskankermaa. Saat lopputulokseksi mehevän suolaisen piirakan, joka sopii gluteenitonta ruokavaliota noudattavalle, mutta maistuu ihan kaikille.

Tarjoa piirakan kanssa salaattia, kylmää valkoviiniä ja jälkiruoaksi hedelmiä: siinä on täydellinen lounas tai illallinen. Pienen palan piirakkaa voi myös tarjota aterian ensimmäisenä ruokalajina.

1. Gluteeniton suolainen piirakka vuohenjuustotäytteellä 

Gluteeniton vuohenjuustopiirakka on mehevä, maukas ja maistuu ihanasti basilikalta. Kvinoajauhoista valmistuu herkullinen, gluteeniton piirakkapohja. Pehmeän vuohenjuusto-basilikatäytteen raikastaa marinoitu tomaattisalaatti, joka kootaan rennosti valmiin piirakan pinnalle.

gluteeniton vuojenjuusto-basilikapiiras

Mehukkaan juusto-basilikatäytteen kanssa sopii marinoitu tomaattisalaatti. Kuva: Roope Permanto

Ohje: Gluteeniton vuohenjuusto-basilikapiiras

2. Gluteeniton riistapiirakka peuran ja sienten ystäville

Metsäinen riista-quiche saa makunsa peuran jauhelihasta ja metsäsienistä. Mehevä gluteeniton pohja syntyy mantelijauhoista, kananmunista, leivinjauheesta, juustoraasteesta ja turkkilaisesta jogurtista. Rakuuna ja kuivatut viikunat tuovat täytteeseen hienostuneen silauksen.

gluteeniton riista quiche

Gluteeniton riista-quiche saa makunsa peuran jauhelihasta ja metsäsienistä sekä rakuunasta ja viikunoista. Kuva: Jorma Marstio

Ohje: Metsäinen riista-quiche

3. Gluteeniton suolainen piirakka toimii kokonaan ilman pohjaa

Juustopiirakka leivotaan kokonaan ilman pohjaa. Täytteeseen sekoitetaan ripaus vehnäjauhoja, mutta saat leivonnaisesta gluteenittoman käyttämällä mantelijauhoja. Voit käyttää täytteeseen yhtä tai useampaa juustoa. Kokeile esimerkiksi cheddaria, emmentalia ja sinihomejuustoa. Vihreä salaatti viikunoilla raikastaa tuhdin piirakan.

juustopiirakka ilman pohjaa

Gluteenittoman juustopiirakan voi tehdä jo tarjoilua edeltävänä päivänä. Täyte kiinteytyy ja maut tasaantuvat, kun piirakka saa levätä viileässä ennen syömistä. Kuva: Pekka Holmström

Ohje: Juustopiirakka ilman pohjaa 

4. Gluteeniton kesäkurpitsapiirakka höystetään raejuustolla

Aavistuksen verran keveämpi gluteeniton suolainen piirakka tehdään vähemmällä rasvalla ja lisäämällä gluteenittomaan piirakkataikinaan perunaa. Kesäkurpitsapiirakan täyte saadaan tukevammaksi, kun siihen lisätään raejuustoa ja päälle ripotellaan juustoraastetta.

gluteeniton kesäkurpitsapiirakka

Ripaus viherpippuria tuo gluteenittomaan kesäkurpitsapiirakkaan villin vivahteen. Kuva: Kari Hautala

Ohje: Kesäkurpitsapiirakka

5. Gluteeniton suolainen piirakka parsakaalitäytteellä

Juuston ystävä täyttää parsakaalipiiraan monella eri juustolaadulla. Maukkaassa leivonnaisessa maistuu kolme juustoa: parmesaani, Västerbotten- ja sinihomejuusto. Tuhdin piirakan pohja syntyy maitorahkasta, gluteenittomasta jauhoseoksesta sekä voista. Tällä ohjeella leivot piirakaa koko pellillisen, josta riittää isommallekin joukolle herkkusuita.

gluteeniton parsakaalipiirakka

Gluteeniton parsakaalipiirakka on maukas kasvispiirakka, joka saa mehukkuutta kolmesta eri juustosta. Kuva: Jorma Marstio

Ohje: Parsakaalipiirakka

Lue myös Anna.fi: Gluteeniton lehtikaali-juustopiirakka

Keskustelu

Kommentoi juttua: Gluteeniton suolainen piirakka – katso 5 parasta ohjetta!

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista.

X