Ruoka

Gluteeniton täytekakku – maailman paras gluteeniton kakkupohja ja 5 upeaa kakkua

Gluteeniton täytekakku sopii juhlaan kuin juhlaan. Kokosimme yhteen vastustamattomimmat täytekakut, jotka sopivat myös gluteenitonta ruokavaliota noudattavan juhlapöytään. Näitä kakkuja tekee mieli maistaa, vaikka ei noudattaisikaan erityisruokavaliota.

Gluteeniton täytekakku on kaikkea muuta kuin kuiva ja mauton. Tässä Kotilieden parhaat ohjeet, valitse suosikkisi ja kaiva kakkuvuoat esiin!

Lue myös: Gluteeniton kakku on varma valinta juhlapöytään – katso Kotilieden suosituimmat ohjeet!

Gluteenitonta täytekakkua varten ei välttämättä tarvitse metsästää gluteenittomia jauhoseoksia. Gluteeniton kakkupohja valmistuu helpoimmillaan tavallisen sokerikakkupohjan tapaan perunajauhoista. Mehevä gluteeniton kakkupohja onnistuu myös kolmen gluteenittoman jauhon seoksesta tai valkuaisista ja sokerista valmistetuista marekilevyistä. 

Maailman paras gluteeniton kakkupohja

Gluteeniton täytekakku onnistuu helpoimmin korvaamalla sokerikakkutaikinan vehnäjauhot kaikille leipureille tutuilla perunajauhoilla. 

Perunajauhoista tehty sokerikakku on itse asiassa jopa parempi kuin vehnäjauhoja sisältävä. Kuohkea ja ilmava gluteeniton kakkupohja pysyy pitkään mehevänä. Lisää jauhot muna-sokerivaahtoon siivilän läpi ja taikinan joukkoon varovasti käännellen. Näin rakenne pysyy kuohkeana ja vältyt ikäviltä jauhopaakuilta.

Anna kakkupohjan jäähtyä huolellisesti ennen täyttämistä, mielellään seuraavaan päivään.

Maailman paras gluteeniton kakkupohja on vehnäjauhoista valmistettua mehevämpi, eikä se siksi tarvitse yhtä paljon kostutusta. Jokainen kakkukerros kannattaa kostuttaa huolellisesti.

Ksantaani ja psyllium ovat gluteenittoman leivonnan salaisuuksia, jotka tekevät kakkupohjasta täydellisen koostumukseltaan. Pohja pysyy hyvin kasassa eikä hajoa niin helposti, kuten ilman näitä aineksia voisi käydä.

Pohjataikina on niin sanottu vatkattu kakkupohja. Vatkatussa kakkupohjassa pehmeä voi ja sokeri vaahdotetaan, joukkoon lisätään kananmunat ja sen jälkeen kuivat aineet.

Ehdottoman tärkeää on, että kaikki ainekset ovat huoneenlämpöisiä. Kylmät kananmunat saattavat pilata taikinan, jolloin se ”leikkaa kiinni” ja ainekset erottuvat.

Gluteeniton taikina vaatii vielä lopuksi voimakkaan vatkauksen. Taikinaa vatkataan pari minuuttia sähkövatkaimella sen jälkeen, kun kuivat aineet ovat lisätty. Tämä on tärkeä työvaihe, joka pitää muistaa tehdä!

Yksi annos täytekakkupohjaa riittää yhteen 10 hengen kakkuun. Tee kaksi kakkupohjaa, jos teet kerroskakun tai kahden numeron kakun, kuten esimerkikkikakussamme 50-vuotis syntymäpäiville. 

Kostutuksen tärkeys

Muista kostuttaa myös kakun reunat ja erityisesti päällimmäinen levy. Jos tarjoat kakun pian täyttämisen jälkeen, voi kakkua kostuttaa reilummallakin kädellä.

Vähennä vastaavasti kostutusliemen määrää, mikäli kakku odottaa tarjoilua tovin pidempään.

Ota kostutusliemen määrässä huomioon myös täytteet. Löysästä täytteestä imeytyy enemmän kosteutta pohjaan kuin jämäkästä täytteestä.

Aivan kuten perinteisenkin täytekakun, myös gluteenittoman täytekakun täytteen ja koristeet voi valita maun, sesongin ja juhlien teeman mukaan.

Ole tarkka ja varmista, että kaikki käyttämäsi raaka-aineet sopivat gluteenittomaan ruokavalioon. Gluteenia saattaa olla yllättävissäkin raaka-aineissa, kuten lakritsissa. 

1. Gluteeniton täytekakku: sitruunainen

gluteeniton sitruunatäytekakku
Perunajauhoista valmistuu helposti mehevä gluteeniton kakkupohja. Gluteeniton täytekakku: täytteet ja koristeet voi valita teeman ja maun mukaan. Kuva: Kristiina Kurronen

Sitruunatäytekakku tehdään perinteiseen gluteenittomaan sokerikakkupohjaan. Raikas kakku täytetään sitruunakiisselillä ja koristellaan omatekoisella mantelinugaalla.

 

2. Gluteeniton täytekakku: suklainen

gluteeniton suklaatäytekakku
Suklaatäytekakussa on suklaata kakkupohjassa, täytteessä ja kakun kuorrutuksessa. Tuhti gluteeniton täytekakku raikastuu aprikoosimarmeladilla. Kuva: Kristiina Kurronen

Jos haluat suklaisen kakkupohjan voi joukkoon siivilöidä myös kaakaojauhetta. Gluteeniton suklaatäytekakku on aromikas ja aikuismaiseen makuun sopiva täytekakku, joka tuo mieleen sacherkakun vivahteet. Täyteläinen ja herkullisen tuhti suklaakakku täytetään aprikoosihillolla sekä suklaisella rahka-kermahyytelöllä ja kuorrutetaan suklaalla.

3. Gluteeniton täytekakku: ihastuttava numerokakku

Numerokakku gluteeniton.
Gluteeniton kakkupohja taipuu kauniiksi numerokakuksi. Kuva Mirva Kakko.

Trendikäs numerokakku on tehty leivosmaiseksi eli sitä ei ole täytetty laisinkaan. Koristeet ovat vain kakun pinnalla. Runsas ja näyttävä koristelu syntyy macaron-leivoksista, marengeista ja marjoista. Kakkupohja kostutetaan vaniljalla maustetulla maidolla.

Lue myös: Printtaa numeromuotit syntymäpäiväkakkuun 

4. Gluteeniton semi naked cake -täytekakku

Suklaan temperointiohjeet on hyvä osata, että voi tehdä koristeita.
Gluteniton täytekakku: kerroskakku koristellaan semi naked -tyyliin ja koristellaan syötävällä elintarvikekullalla. Kruunu on tehty valkosuklaasta. Kuva Mirva Kakko.

Kerroskakku koristellaan semi naked -tyyliin. Tässä tyylissä kakun kerrokset jäävät näkyviin osittain ja voikreemi peittää vain kevyesti kakkua.

Pinta koristellaan syötävällä elintarvikekullalla ja täytetään limetticurdillä. Kruunuksi kakun päälle tehdään valkosuklaasta lumoava koriste. Katso videolta vinkit sen valmistukseen!

 

5. Gluteeniton kerroskakku koristellaan kukkasin

 

gluteeniton kerroskakku
Maailman paras gluteeniton kakkupohja on mehevä, maukas ja sopii moneen. Kuva: Mirva Kakko

Kukilla koristeltu ja sokerikuorrutettu kerroskakku on täytetty ruusunterälehtihillolla maustetulla vadelmamoussella. Näyttävä koristelu tehdään tuoreista kukista.

Kukat upotetaan kakun pintaan niille tarkoitetuilla kukkatelineillä. Teline suojaa kukan vartta, eikä se pääse kosketuksiin itse kakun kanssa. Muovinen kukkateline on elintarvikemuovia, joten se on turvallinen käyttää.

Oikeat kukat kakkuun telineen avulla.
Kukkateline pitää kukan oikeassa asennossa ja varren ympärille saa kieputettua myös kostean harson. Kuva: Mirva Kakko

Kakun pintaan sopii vakoinen sokerikuorrutus, mutta kakun voi jättää myös ilman kuorrutusta nakukakuksi.

Lue myös Anna.fi: Gluteenittomat leivonnaiset

Kommentoi

Kommentoi juttua: Gluteeniton täytekakku – maailman paras gluteeniton kakkupohja ja 5 upeaa kakkua

Sinun täytyy kommentoidaksesi.