Miksi kananmunan keltuainen on joskus vaaleankeltainen ja joskus tummanoranssi? Selvitimme, kertooko väri terveellisyydestä

Kananmunan keltuaisten värierot voivat olla suuriakin. Selvitimme, mistä väriero johtuu.

Kananmunan keltuaisen väri voi vaihdella silmiinpistävän paljon. Välillä kananmunan keltuainen on todella vaaleankeltainen, välillä tummanoranssi. Mutta mistä väriero johtuu?

Lue myös: Kananmunassa kaksi keltuaista? Selvitimme syyn ilmiöön: ”Jestas, mikä yllätysmuna!”

Kananmunan keltuaisen väri riippuu kanan syömästä ravinnosta

Keltuaisten värierot liittyvät vahvasti siihen, millaista ravintoa kana on syönyt. Tasalaatuisella viljapohjaisella ruokinnalla olleiden kanojen munien keltuaisista tulee vaaleampia väriltään.

Alla oleva kuva näyttää, miten lajityypillistä elämää elävien kanojen kananmunien keltuaisen väri eroaa virikehäkkikanojen keltuaisen väristä.

Kananmunien keltuaisten väri vaihtelee. 

Alempi kananmuna on ruokatoimittajan naapurin pihakanalasta, jossa kanat elävät niille lajityypillistä elämää ja syövät ruohoa, matoja, hyönteisiä, yrteistä ja viljasta tehtyä fermentoitua viljaseosta. Ylempi on Pirkka-tuotemerkin virikehäkkikanojen kananmunapakkauksesta. Molempia on keitetty 6 minuuttia.  Kuva: Sanna Mansikkamäki

Kanan ravinto riippuu pitkälti tuotantomuodosta. Joissakin tuotantomuodoissa kanan rehuna käytetään valmista rehusekoitusta. Joissakin kanaloissa rehu voi olla tuottajan omalla reseptillä vain heidän käyttöönsä tehtyä.

Pienemmissä kanaloissa rehu voi olla itse tuotettua ja sekoitettua. Luomumunatuotannossa rehun koostumus on tarkoin määritelty, ja sen pitää olla luomupohjaista.

Kotikanalan kanojen ravinto saattaa vaihdella. Usein se on sekoitus viljarehua, pihamaan nurmea, matoja, hyönteisiä, toukkia ja keittiön hävikkiruokaa.

Lue myös: Tunnetko munien tuotantotavat? ”Maalaismunat” on vain markkinointitermi – fiksu kuluttaja opettelee tuntemaan nämä 4 numeroa

Vaikuttaako keltuaisen väri kananmunan terveellisyyteen?

Kanojen viljapohjaisiin rehuihin lisätään joskus myös väriaineita. Tällöin keltuaisen väri määräytyy kanan rehun sisältämistä luontaisista tai luontaisen kaltaisista väriaineista ja niiden määristä.

Vain luomukanoille annettavassa rehussa synteettis­ten rehuainesosien ja väriaineiden käyttö on kokonaan kielletty. Jos siis haluaa välttää synteettisiä väriaineita kananmunissa, kannattaa valita luomukananmunia.

Väriaineilla ei kuitenkaan ole vaikutusta munan ravintoainesisältöön, vaikka monet mieltävät tummemman keltuaisen terveellisemmäksi ravintoarvoiltaan. Oli kananmunan kananmunan keltuainen vaalea tai tumma, lopputuote eli kananmuna on aina yhtä hyvä valinta ravitsemuksellisilta ominaisuuksiltaan.

Rasvahappokoostumus on ainut, missä eri munien välillä voi olla eroja. Rasvahappokoostumukseen vaikutetaan lisäämällä kanoille annettavaan rehuun esimerkiksi pellavaa.

Jos haluat välttää synteettisiä väriaineita kananmunissa, valitse luomukananmunia. Niiden tuotannossa kanojen rehussa väriaineiden käyttö on kokonaan kielletty.

Jos haluat välttää synteettisiä väriaineita kananmunissa, valitse luomukananmunia. Niiden tuotannossa kanojen rehussa väriaineiden käyttö on kokonaan kielletty. Kuva: Mirva Kakko

Soijattomat kananmunat kiinnostavat kuluttajia

Kanoille syötettävä rehu on ollut viime vuosina kehityksen alla. Kun kuluttajilta on tullut toiveita saada markkinoille kananmunia, joita munivat kanat olisi ruokittu kasvispainotteisella rehulla ilman soijaa.

Munaxin markkinoimat Laitilan Kanatarhan vapaan kanan soijavapaat kananmunat ja Frex-tuotemerkin kananmunat ovat yksi esimerkki uutuusmunista, joita munivat kanat saavat erikoisrehua. Se on kehitelty tuottajan omaan tarpeeseen ilman soijaa.

”Kasvipohjainen ja soijavapaa ravinto kiinnostaa vastuullisesti toimivia kuluttajia, ja olemme lähteneet vastaamaan kuluttajien palautteisiin. Pullonkaulana on edelleen, että kotimaista valkuaista viljellään sen verran vähän, että hinta muodostuu kalliimmaksi kuin vastuullisellakin soijalla valmistettu rehu”, Munaxilta kerrotaan.

”Silti rehutuottaja Agrox uskoo, että kotimaisella valkuaisella tuotetuille kananmunille on kysyntää, ja kuluttajat ovat valmiita ostamaan tuotteita, joissa on käytetty tätä vaihtoehtoa.”

Lue myös: Seura.fi: Etkö säilytä kananmunia jääkaapissa? Tipun alkio voi alkaa muodostua huoneenlämmössä

Lähde: Suomen siipikarjaliitto ja Munax Oy:n soijavapaa kananmuna -tiedote 

Avainsanat

Keskustelu

Kommentoi juttua: Miksi kananmunan keltuainen on joskus vaaleankeltainen ja joskus tummanoranssi? Selvitimme, kertooko väri terveellisyydestä

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista.

X