Mitä tehdä maustamattomasta jogurtista?

Joko tunnet erilaiset jogurtit? Pieni jogurttiopas kertoo, miten maustamattomat jogurtit eroavat toisistaan ja mitä niistä voidaan valmistaa.

Maustamattomia jogurtteja on erilaisia, joten pieni katsaus jogurtteihin helpottaa oikean tuotteen valintaa:

Luonnonjogurtti sopii mainiosti syötäväksi sellaisenaan tai joukkoon voi lisätä esimerkiksi marjoja tai mysliä. Jogurtin rasvapitoisuus vaihtelee noin 2,5–4 prosentin välillä. Rakenne on juokseva ja miellyttävän pehmeä.

Bulgarian jogurtti maistuu sellaisenaan aamiaisella tai välipalana. Se valmistetaan Bulgariasta lähtöisen olevalla jogurttihapatteella. Jogurtin rasvapitoisuus on noin 3,5 prosenttia. Kevyesti lohkeava rakenne ja miedohko maku takaavat pehmeän suutuntuman.

Kreikkalainen jogurtti soveltuu erityisen hyvin kylmien ruokien valmistukseen. Jogurtin rasvapitoisuus on noin 10 prosenttia. Sen rakenne on paksuhko ja maku hapan.

Turkkilainen jogurtti on erinomainen valinta kylmien ruokien raaka-aineeksi. Jogurtin rasvapitoisuus on 10 prosentin tietämillä. Turkkilaisen jogurtin maku on miedohko ja rakenne pehmeä.

Venäläinen jogurtti on mainio vaihtoehto smetanalle ja ranskankermalle, sillä sen rasvapitoisuus on noin 17 prosenttia. Jogurtti kestää myös kuumennusta, joten se soveltuu hyvin ruoanvalmistukseen.

Jogurttia juomiin, ruokiin ja makeisiin herkkuihin

Kylmän raikas jogurttijäätelö on trendikäs valinta kermajäätelön tilalle. Jogurtti valmistuu vaivatta monitoimikoneessa, jonka kulhoon mitataan sopivat määrät jäisiä pakastemarjoja, turkkilaista jogurttia ja kahdenlaista siirappia. Komeus pyöräytetään tasaiseksi massaksi, nostetaan pakastimeen ja nautitaan aikaisintaan tunnin kuluttua.

193180-savusilakkawrapit.jpg

Kurkusta, valkosipulista ja turkkilaisesta jogurtista valmistettava tsatsiki maistuu savusilakka-tsatsikiwrapin sisällä. Tortillalettu kätkee sisäänsä myös herkullisia savusilakoita sekä raikasta kaali-fenkolisalaattia. Trendiherkun voi pakata folion sisään ja ottaa mukaan retkievääksi.

179095-jogurttijuoma.jpg

Intialainen jogurttijuoma sammuttaa janon ja tarjoaa samalla miellyttävän makuelämyksen. Tuoreista appelsiineista puristettu mehu yhdistetään maustamattoman jogurtin kanssa. Tarpeen tullen makeutta voi lisätä fruktoosin eli hedelmäsokerin avulla.

kotijuusto

Perinteisessä kotijuustossa yhdistyvät maustamaton jogurtti ja täysmaito. Jogurtti saa happamoitua huoneenlämmössä yön yli ennen juustomassan keittämistä ja muottiin laittamista. Hienonnettu ruohosipuli maustaa perinneherkun.

kaalisalaatti

Maukas kesäkaalisalaatti sopii grilliruokien kylkeen. Kaali saa rinnalleen porkkanoita, retiisejä ja kurkkua, jotka raastetaan hienoksi raasteeksi. Joukkoon lisätään kermaviiliä, turkkilaista jogurttia ja majoneesia. Herkullinen kokonaisuus viimeistellään sinappirelishin avulla.

196009-perunblinit.jpg

Suloiset katkarapu-perunablinit ovat pieniä suupaloja alkuruokapöytään. Turkkilaista jogurttia tulee niin blinitaikinaan kuin valmiiden blinien kanssa nautittavaan tilli-sitruunakastikkeeseen. Herkut kruunataan valkosipulilla maustetuilla jättikatkaravuilla ja hienonnetulla tillillä.

Herkkuja maitotuotteista:
Parhaat maitoherkut
Panna cotta päättää aterian lempeästi
Jäätelö kuuluu kesään
Ruoka.fi: Piimäjuusto

Tilaa uutiskirjeemme niin saat sähköpostiisi säännöllisesti tietoa uusimmista jutuistamme ja kilpailuistamme.


Teksti: hannaleino
Kuvat: Otavamedia

Keskustelu

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

Alibi
Anna
Deko
Erä
Hymy
Kaksplus
Kippari
Kotilääkäri
Kotiliesi
Koululainen
Ruoka.fi
Parnasso
Seura
Suomen Kuvalehti
TM Rakennusmaailma
Tekniikan Maailma
Vauhdin Maailma
Golfpiste
Vene
Nettiauto
Ampparit
Plaza
Muropaketti