Ruoka

Mustatorvisieni on yksi himoituimmista ruokasienistä – näin opit tunnistamaan aromikkaan sienen!

Mustatorvisieni on monen mielestä maultaan yksi parhaimmista ruokasienistämme. Aromikas mustatorvisieni kannattaa napata mukaan sienimetsästä. 

Herkullinen mustatorvisieni on helppo oppia tunnistamaan. Sillä ei ole vaarallisia näköislajeja ja siksi se sopii poimittavaksi myös aloittelijalle.

”Mustatorvisieni on monen mielestä maultaan yksi parhaimmista sienistämme. Se on hyvin aromikas sieni”, sanoo sieniasiantuntija, biologi ja tietokirjailija Tea von Bonsdorff.

Mustatorvisieniä kasvaa paljon Etelä- ja Keski-Suomessa, mutta pohjoisemmassa sieni muuttuu harvinaiseksi. Sieni viihtyy erityisesti kangasmetsissä ja lehdoissa. Todennäköisimmin sieniä kasvaa valoisissa paikoissa esimerkiksi pienaukkopaikoilla kaatuneen puun ympärillä tai lähellä polkuja.

Mustatorvisientä ei ole aina helppoa huomata metsässä kulkiessa, sillä se naamioituu helposti aluskasvillisuuden sekaan. Jos on löytänyt hyvän mustatorvisienipaikan, se kannattaa tarkistaa vuosittain. Sieni kasvaa paikalla rihmastona, vaikka se ei välttämättä tee joka vuosi suurta satoa. Sienen satoaika on elokuusta lokakuuhun.

Lue myös: Tiesitkö, että nurmikollasi voi kasvaa syötäviä sieniä? Opettele tunnistamaan 4 herkullista ruokasientä, jotka löytyvät kotipihaltasi  

Näistä tuntomerkeistä tunnistat mustatorvisienen

Herkullinen mustatorvisieni on helppo oppia tunnistamaan. Se on nimensämukaisesti harmaanmusta tai ruskeanharmaa, torvenmuotoinen sieni.

mustatorvisieni
Mustatorvisieni on helppo tunnistaa torvimaisesta muodostaan.  Kuva: CC4by-Mikko Veräjänkorva/Laji.fi

Mustatorvisieni on erinomainen ruokasieni

Mustatorvisientä ei tarvitse esikäsitellä, vaan sen voi käyttää monissa ruoissa sellaisenaan. Sieni on maultaan voimakas ja aromikas, ja siksi sitä ei tarvita isoa määrää ruokaan.

Kuivaamalla sienen maku tiivistyy, ja se onkin paras tapa säilöä mustatorvisieniä. Kuivattu mustatorvisienijauhe on erinomainen mauste.

Sienen tyvi kannattaa poistaa poimiessa, koska se maistuu mullalle.

”Mustatorvisienessä ainoa ikävä asia kokin näkökannalta voi olla se, että se värjää kastikkeen tai keiton harmahtavaksi.”

Mustatorvisienestä voi valmistaa maukkaan keiton tai risoton. Se sopii erinomaisesti myös pastoihin ja jopa makeisiin jälkiruokiin.

Lue myös Anna.fi: Maistuisiko sienipiirakka? Syksyn 5 herkullisinta reseptiä

mustatorvisieni
mustatorvisieni Kuva: CC4by-Timo Heiskala/Laji.fi

Mustatorvisienen näköislaji ei ole vaarallinen

Mustatorvisieni tunnistetaan von Bonsdorffin mukaan Suomessa hyvin, sillä se on niin persoonallisen näköinen. Sienellä ei myöskään ole Suomessa vaarallisia näköislajeja.

”Mustatorvisienellä on yksi näköislaji, ruskotorvisieni, jota moni ei tiedä eikä pysty erottamaan mustatorvisienestä. Ne ovat molemmat kuitenkin erinomaisia ruokasieniä.”

Ei siis haittaa lainkaan, vaikka mustatorvisienen sijaan lautaselleen nappaisi metsästä ruskotorvisienen. Ruskotorvisieni on mustatorvisientä matalampi ja ruskeampi.

Lue myös: Tunnistatko tappavat myrkkysienet? Katso kuvat ja opettele metsiemme myrkyllisimmät sienet

ruskotorvisieni
Ruskotorvisieni on mustatorvisientä matalampi ja ruskeampi.  Kuva: Seppo Saarentola/Otavamedia

Kommentoi

Kommentoi juttua: Mustatorvisieni on yksi himoituimmista ruokasienistä – näin opit tunnistamaan aromikkaan sienen!

Sinun täytyy kommentoidaksesi.