Ruoka

Opettele tunnistamaan huhtasieni – maukas ruokasieni on alkukesän sesonkiherkku

Huhtasieni on oikukas, korvasientä muistuttava maukas ruokasieni. Saatat törmätä persoonallisen näköiseen sieneen jopa omalla kotipihallasi. Älä tarvo onnesi ohi, vaan poimi sienet mukaasi ja paista pannulla makoisiksi.

Huhtasieni ilmantuu keväällä samaan aikaan korvasienten kanssa touko-kesäkuussa aloittamaan sienikauden. Huhtasieni muistuttaa korvasientä, mutta rinnakkain tarkasteltuna ne eroava selvästi toisistaan.

Lue myös: Pieni sieniopas sinulle, joka tunnet hyvin kantarellin, herkkutatin ja suppilovahveron! Listasimme herkulliset ruokasienet, jotka kannattaa opetella seuraavaksi

Huhtaiseni: tuntomerkit

Huhtasieniä on useita eri lajeja, mutta tutuin ja yleisin lienee kartiohuhtasieni. Kartiohuhtasieni on kasvaa yleensä kymmensenttiseksi. 

Sienen lakki on kartiomainen, teräväkärkinen ja väri vaihtelee ruskean eri sävyissä. Lakin pinnalla on lokeroita säännöllisissä pystyriveissä. Jalka on vaalea, kapea ja sileä tai hieman muhkurainen. Viimeistään huhtasientä halkaistaessa paljastuu, että sieni on kokonaan ontto ja sen malto on ohutta ja haurasta. 

Älä sekoita huhtasientä myrkylliseen korvasieneen. Korvasienen lakki on pyöreämpi ja muistuttaa tippaleipää tai aivoja. Kartiohuhtasienen kanssa samankaltaisia lajeja ovat myös poimukellomörsky, silokellomörsky ja pallohuhtasieni, jotka kaikki ovat mainioita ruokasieniä.

Lue myös: Näin käsittelet korvasienet – ryöppäys ei riitä poistamaan myrkkyä

korvasieni
Älä sekoita huhtasientä myrkylliseen korvasieneen. Korvasienen lakki on pyöreämpi ja muistuttaa tippaleipää tai aivoja. Kuva: iStock

Sieneen vaikka omalla kotipihalla? 

Kartiohuhtasieni kasvaa melko yleisenä koko maassa pohjoisinta Suomea lukuun ottamatta. Luonnonmukaisesti huhtasienet voivat kasvaa samanlaisissa paikoissa kuin korvasienetkin. Niitä voi löytää muun muassa lehdoista ja palopaikoilta, johon kaskea tarkoittava huhta-nimikin viittaa, sekä esimerkiksi korvasieniä varten tehdyistä keinotekoisista kuopista.

Huhtasienten löytäminen on usein hieman sattuman kauppaa, sillä ne kasvavat usein yllättävilläkin paikoilla. Niihin voi törmätä puistoissa, puutarhoissa tai paikoilla, joihin on lisätty kuorikatetta, koska ne käyttävät hyödykseen ihmisten muuttamia paikkoja. 

Samoilta apajilta huhtasieniä ei vuosi toisensa jälkeen kannata etsiä, sillä ne ovat harvoin paikkauskollisia. Kun onni potkaisee oikein kunnolla ja huhtasieniapajille pääsee, niitä saattaa löytää kerralla satamäärin. 

Oikullisesti kasvavaa huhtasientä kannattaa kuivattaa, jotta satoa riittää useammalle vuodelle.

Lue myös Anna.fi: Korvasieni on alkukesän aarre

Huhtasieni on erinomainen ruokasieni

Kartiohuhtasieni on oikein hyvä ja maukas ruokasieni. Se on korvasientä helpompi käsitellä, sillä se ei ole myrkyllinen. Siksi sitä ei tarvitse keittää, ryöpätä tai muutoinkaan esikäsitellä. Raakana sitä ei kuitenkaan kannata syödä, vaan kypsentää tavalla tai toisella esimerkiksi pannulla paistamalla.

huhtasieni
Helppo ja nopea tapa päästä huhtasienen makuun: paista pannulla voissa ja mausta suolalla. Kuva: iStockphoto

Huhtasieni on erittäin arvostettu ruokasieni erityisesti Keski-Euroopassa ja Yhdysvalloissa. Se on maultaan paljon miedompi kuin korvasieni, mutta silti varsin herkullinen.

Huhtasienen mieto maku pääsee parhaiten oikeuksiinsa, kun sen paistaa pannulla öljyssä tai voissa ja maustaa kevyesti suolalla. Paistetut huhtaisienet sopivat lisukkeeksi melkeinpä mille vain. Huhtasienet voi tarjota myös täytettyinä tai pizzan päälle viipaloituina.

Kommentoi

Kommentoi juttua: Opettele tunnistamaan huhtasieni – maukas ruokasieni on alkukesän sesonkiherkku

Sinun täytyy kommentoidaksesi.