Näin käytät filotaikinaa – poimi vinkit ja 6 herkullista ohjetta
Herkulliset leivonnaiset valmistuvat näppärästi, kun avuksi ottaa valmistaikinat. Piirakka-, muro- ja voitaikinoiden lisäksi kannattaa kokeilla myös filotaikinaa. Siitä taiot lehtevät syötävät niin makean kuin suolaisenkin nälkään.
Mikä on filotaikina?
Filo on pääosin vedestä ja vehnäjauhoista valmistettu taikina, jota käytetään erityisesti Välimeren alueella. Esimerkiksi kreikkalainen feta-pinaattipiirakka eli Spanokopita ja turkkilainen makea herkku, baklava, tehdään filotaikinasta.
Filotaikinan voi tehdä itse, mutta helpommalla pääsee, kun nappaa valmistaikinan mukaansa kaupan pakastealtaasta. Yhdessä paketissa on noin 12 ohuen ohutta taikina-arkkia, jotka kannattaa käyttää kerralla, sillä sulanutta taikinaa ei voi enää pakastaa uudelleen.
Miten filotaikinaa käytetään?
- Ota taikina sulamaan pari tuntia ennen leipomista. Sulaneet taikina-arkit kuivuvat helposti, joten ne kannattaa käyttää välittömästi.
- Taikina-arkkeja kootaan päällekäin useampi kappale ja arkkien välit voidellaan oliiviöljyllä. Rasvan määrässä ei kannata nuukailla, jotta lopputulos on rapea ja lehtevä.
- Levitä taikina-arkki yksi kerrallaan työpöydälle ja peitä käyttöä odottavat arkit kostealla liinalla, sillä ohuet taikina-arkit kuivuvat hetkessä.
- Lisää lopuksi täyte ja nosta uuniin paistumaan. Taikinan voi rullata, taitella pasteijoiksi, käyttää piirakan tapaan tai muotoilla vaikka pieniksi kupeiksi.
Esimerkiksi nämä suolaiset ja makeat herkut valmistuvat näppärästi filotaikinasta:
Suolaista
Tee filotaikinasta pellillinen kasviksia pursuavaa piirakkaa Nizzan tapaan. Hauska tarjottava syntyy myös rullaamalla täytteet taikinan väliin tai muotoilemalla filotaikinasta pieniä kuppeja, jotka voi täyttää vaikka päärynällä ja pehmeällä vuohenjuustomoussella.
Reseptit
Spanokopita eli kreikkalainen feta-pinaattipiirakka
Päärynä-vuohenjuustomoussetartaletit
Makeaa
Myös klassisen struudelin voi tehdä näppärästi valmiista filotaikinasta. Kääräise täytteeksi päärynöitä, omenaa tai mustikoita.
Jos haluat säväyttää, kokeile esimerikiksi suolaisen makeaa piirakkaa päärynällä, sinihomejuustolla ja mantelimassalla täytettynä.
Reseptit
Päärynä-sinihomejuustopiirakka
Kommentoi
Kommentoi juttua: Näin käytät filotaikinaa – poimi vinkit ja 6 herkullista ohjetta