Ruoka

Naudanlihasta syntyy monipuoliset grilliherkut – katso 7 mehevää ohjetta

Naudanliha on varma valinta grilliin niin fileen kuin jauhelihankin muodossa. Grillimestari paahtaa kokonaisen ulkofileen ja aloitteleva kokki valmistaa maukkaat kepakot yksinkertaisista raaka-aineista.

Naudanliha ja kesäiset grillaushetket kuuluvat ehdottomasti yhteen. Grillissä lihaa ei hauduteta ajan kanssa, vaan lihan halutaan kypsyvän nopeasti. Tämän vuoksi kannattaa suosia raakakypsytettyjä naudan sisä- tai ulkofileitä, joista saa mainioita pihvejä ja vartaita grillissä kypsennettäviksi. Lisäksi jauheliha on oiva valinta kepakoihin ja murekepihveihin.

Murea entrecôte on takuuvarma hitti grillijuhlissa. Naudan ulkofilee nostetaan huoneenlämpöön noin tunti ennen grillauksen aloittamista. Lihasta leikataan ohuita pihvejä, joiden pinta pyyhkäistään kevyesti öljyllä. Pihvit grillataan molemmin puolin haluttuun kypsyysasteeseen, jolloin mediumkypsyys vaatii 7–10 minuutin grillauksen. Annetut ajat ovat kuitenkin ohjeellisia, sillä pihvin paksuus ja grillin lämpötila vaikuttavat lopputulokseen merkittävästi. Paiston jälkeen mehevät pihvit maustetaan yksinkertaisesti suolalla ja pippurilla.

Grillipihvit_naudanlihasta

Glaseeratut grillipihvit on maukas liharuoka miehiseen makuun. Kesän trendikkäin glaseerauskastike keitetään aprikoosimarmeladista, tomaattisoseesta, chilitahnasta ja soijakastikkeesta. Runsasrasvaiset välikyljykset öljytään ja grillataan molemmin puolin ennen tahmaisen glaseerauskastikkeen sipaisemista pintaan. Kastikkeen lisäämisen jälkeen pihvit käännellään vielä grillissä, nostetaan tarjoiluvadille ja annetaan vetäytyä hetken ajan folion alla.

Jauhelihapihvit

Arkiseen grillaukseen soveltuvat jauhelihapihvit valmistuvat vähällä vaivalla. Mureketaikina maustetaan perinteiseen tapaan sipulikeittojauheella sekä ripauksella musta- ja valkopippuria. Lisäksi massaan tarvitaan naudanjauhelihaa, kermaviiliä ja korppujauhoja. Pihvit muotoillaan kostutetuin käsin ja paistetaan grillissä mehevän kypsiksi. Perinteiset pihvit vaativat klassiset lisukkeet, joten haudutetut, siirappitilkalla maustetut sipulirenkaat sopivat tarkoitukseen mainiosti.

Aloittelevalta kokilta luonnistuvat myös jauhelihakepakot, joiden raaka-ainelista on jopa jauhelihapihvejä lyhyempi. Naudanjauhelihan joukkoon sekoitetaan vain valkopippuria ja soijakastiketta. Murekemassasta muotoillaan sukkulanmuotoisia pötköjä, jotka pujotetaan varrastikkuihin. Kevyt sipaisu valkosipuliöljyä kepakoiden pinnalle ja vartaat nostetaan grilliin paistumaan 10–15 minuutiksi.

grillifilee

Marinoitu grillifilee on oiva valinta rentoihin pihajuhliin, sillä lihan valmistus on helppoa ja lopputulos äärimmäisen maukas. Naudan marmoroitunut ulkofilee paistetaan sellaisenaan. Kun fileen pinta on saanut kauniin värin, liha paketoidaan folion sisälle paiston loppuajaksi. Valmis filee nostetaan tarjoiluvadille ja sen päälle kaadetaan mausteinen marinadikastike, jossa yhdistyvät soijakastike, currytahna ja korianteri.

Naudan marmoriulkofilee muuntuu myös maukkaiksi ulkofileevartaiksi. Liha leikataan suuhun sopiviksi paloiksi ja pujotetaan varrastikkuihin. Puiset tikut on syytä liottaa vedessä ennen käyttöä, jotta ne eivät leimahda liekkeihin grillissä. Pienehköt lihapalat kypsyvät grillin lämmössä kymmenessä minuutissa. Valmiit lihapalat irrotetaan vartaista ja sekoitetaan öljypohjaisen maustekastikkeen joukkoon.

entrecote kotiliesi

Maukkaan entrecôten maustekastikkeessa yhdistyvät soijakastike, valkosipuli ja mustapippuri. Täyteläisyyttä kastikkeeseen saadaan puna- tai portviinin avulla, mutta herkulliseen lopputulokseen päästään myös ilman viinilisäystä. Entrecôte-pihvien ihanteellinen paino on 150–200 grammaa, jolloin ruokailija jaksaa syödä myös maittavat lisäkkeet salaateista grillattuihin perunoihin.

Lähde: Lihatiedotus

Hyödyllisiä vinkkejä grillaajalle:  Grillin osto-opas Ulkogrilli puhtaaksi Suojaa grilli Ruoka.fi: Lihan grillausvinkit

Kommentoi

Kommentoi juttua: Naudanlihasta syntyy monipuoliset grilliherkut – katso 7 mehevää ohjetta

Sinun täytyy kommentoidaksesi.