Osterin avaaminen

Osterit ovat simpukoista kalleimpia. Ne ostetaan aina elävinä, ja elävinä ne useimmiten myös syödään, joko sellaisenaan tai sitruunamehulla kostutettuina.

Osterit voidaan myös kypsentää keittoihin, gratiineihin tai kastikkeisiin, mutta silloinkin ne on ensin avattava. Avaamisessa avuksi on lyhyt, litteä ja tukeva osteriveitsi.

Näin avaat osterin

1. Pese ja harjaa kuoret huolellisesti ennen avaamista. Voit kokeilla elävätkö osterit napauttamalla niitä osteriveitsellä kevyesti kuoreen. Elävä osteri reagoi sulkemalla kuorensa.
2. Suojaa toinen käsi tukevalla pyyhkeellä ja nosta osteri liinan päälle kupera puoli alaspäin. Ujuta osteriveitsen kärki kuoren väliin osterin suippoon päähän. Käännä veistä niin, että kuorenpuolikkaat irtoavat toisistaan.
3. Varmista, että osteri on elävä koskettamalla sitä kevyesti haarukalla tai tiputtamalla sen päälle tilkka sitruunamehua, jolloin elävä osteri liikahtaa hieman. Irrota osteri varoen ylemmästä puolikkaasta ja katkaise sulkijalihas kuoren pohjalta. Vie osterin liha suuhun osterihaarukan avulla.

Kuvat: Kristiina Kurronen

Keskustelu

Kommentoi juttua: Osterin avaaminen

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista.

X