Ruoka

Paahdettu kaurapuuro – rakastu uudelleen puuroon: ”Parasta kaurapuuroa mitä olen koskaan syönyt!”

Paahdettua kaurapuuroa voisi sanoa kaurapuuron uudeksi aalloksi. Voiko kaurapuuron valmistuksen keksiä uudelleen? Ainakin vaihtelu virkistää. Kokeilemalla tätä ohjetta saatat rakastua puuroon uudelleen.

Paahdettu kaurapuuro ei ole uusi keksintö, mutta harvoin tulee ajatelleeksi, että puuron voi tehdä muullakin tavalla, kuin kaatamalla kattilaan vettä ja lisäämällä hiutaleet kiehumaan.

Lue myös: Paahdetut kaurahiutaleet – näin valmistat ne helposti

Idea paahdetusta kaurapuurosta syntyi Kotilieden toimittajan Viron vierailulla. Ruokatoimittaja kävi matkalla Virossa ja löysi marketista paahdettuja kaurahiutaleita. Virossa ne ovat enemmänkin sääntö kuin poikkeus. Veski Mati -myllyn tuotteita myydään lähes jokaisessa marketissa ympäri Viroa. Paahdetut kaurahiutaleet ovat virolaisten aamiaispöydässä siis jo normi. Suomesta ei löydy valmiita paahdettuja kaurahiutaleita, joten joudumme ne valmistamaan itse tai tuomaan tuliaisena Virosta.

Paahdettu kaurapuuro
Ylhäällä vasemmalla paahdetut kaurahiutaleet. Veski Mati -myllyn hiutaleista tulee herkullinen puuro. Kuva: Sanna Mansikkamäki

”Ostin pussillisen paahdettuja kaurahiutaleita Virosta. Siellä viljatuotteiden paahtaminen on ihan normi. Myös muita hiutaleita ja jyvärouheita saa valmiiksi paahdettuna. Suomessa ei taida kukaan valmistaa vastaavia tuotteita. Malmgårdin tilalta olen löytänyt mahtavia valmiiksi paahdettuja kaura-, emmer- ja ruisjyviä, jotka ovat ”pippurimyllyssä”, josta niitä voi raastaa suoraan ruokaan. Mutta valmiiksi pussitettuja paahdettuja hiutaleita en ole nähnyt vielä myynnissä. Paahdetuista kaurahiutaleista tuli parasta puuroa mitä olen koskaan syönyt”, Mansikkamäki kertoo.

Lue myös: Mitä Virosta kannattaa ostaa? Näitä parin euron tuliaisia et todellakaan olisi keksinyt itse

Paahdettu kaurapuuro – näin valmistat sen

Paahdetun kaurapuuron voi tehdä suoraan kattilassa. Tällä tavoin valmistettu kaurapuuro tuo vaihtelua perinteiseen puuroon, jossa hiutaleet lisätään suoraan kiehuvaan veteen.

Mittaa tarvitsemasi määrä hiutaleita suureen kattilaan. Laita levy päälle keskilämmölle. Paahda hiutaleita kuumassa kattilassa puulastalla hiutaleita pikkuhiljaa liikutellen. Kun hiutaleet ovat saaneet vähän väriä, lisää vesi ja ripaus suolaa. Keittele puuro pehmeäksi.

Lue myös: Perinteinen kaurapuuro 

Tarpeeksi suuri kattila takaa tasaisen lopputuloksen. Halkaisijaltaan tarpeeksi suuressa kattilassa on pohjapinta-alaa sen verran, että hiutaleet jakautuvat tasaisemmin pohjalle ja paahtuvat kauniisti. Toki voit paahtaa kaurahiutaleet esimerkiksi myös uunissa. Silloin niitä kannatta tehdä kerralla suurempi satsi ja purkittaa tiiviiseen purkkiin jatkokäyttöä varten.

Paahdettu kaurapuuro – kolme hyvää syytä syödä sitä

  1. Vaihtelu. Silloin kun tavallinen puuro kyllästyttää, kokeile paahdettua kaurapuuroa.
  2. Maku. Se on yksinkertaisesti paljon parempaa kuin peruspuuro.
  3. Terveellisyys. Kauran terveysvaikutukset ovat kiistattomat. Kaura alentaa kolesterolia, ehkäisee sydän- ja verisuonitauteja, pitää nälkää ja tasaisen verensokerin ja hellii vatsaa sekä suolistoa.

Kommentoi

Kommentoi juttua: Paahdettu kaurapuuro – rakastu uudelleen puuroon: ”Parasta kaurapuuroa mitä olen koskaan syönyt!”

Viu

Kestävätkö kauran ravintoaineet paahtamisen?

Tyynetär

Enää en syö kaurapuuroa,koska söin sitä saavi kaupalla ”iltatähteä” odottaessani.Nyt syön tuorepuuroja.- Äitini paistoi jäljelle jäänyttä kaurapuuroa paistinpannulla.Se oli ja olisi varmasti vieläkin hyvää.- En ole muistanut em. puuroa,hyvä että kirjoititte pahhdetusta kaurapuurosta.Pitänee keittää miehelleni isompi annos,että voin paistaa itselleni…

Sinun täytyy kommentoidaksesi.