Hyvinvointi

Kaurapuuro alentaa kolesterolia, hoitaa vatsaa ja aivoja – 10 hyvää syytä syödä kauraa

Kaura on jopa ruista terveellisempi ihmevilja. Se hellii sydäntä, suolistoa ja aivoja, sopii herkkävatsaisille ja taipuu niin makeisiin kuin suolaisiin herkkuihin.

Kaura ehkäisee tutkitusti monia sairauksia. EU-komissio on hyväksynyt terveysväittämän, jonka mukaan 3 grammaa päivässä kauran beetaglutaanikuitua alentaa kolesterolia.

Kun nautit päivittäin 2 desiä kaurahiutaleita tai 6 palaa täyskauraleipää, saat nämä terveyshyödyt:

1. Kaura alentaa kolesterolia

Kaura sisältää vesiliukoista ravintokuitua eli beetaglukaania, joka alentaa tutkitusti kolesterolia. Beetaglukaanista ja vedestä muodostuu suolistossa geeliä, joka estää huonoa LDL-kolesterolia imeytymästä elimistöön.

Geeli sitoo ohutsuolessa itseensä myös sappihappoja, joiden yksi rakennusaine on kolesteroli. Muodostaakseen sappihappoja maksa joutuu käyttämään elimistössä jo olevaa kolesterolia. Näin kehon kokonaiskolesteroli laskee.

2. Kaura ehkäisee sydän- ja verisuonisairauksia

Korkea kolesterolitaso altistaa sydän- ja verisuonisairauksille. Niitä voi ehkäistä syömällä kauraa, joka laskee kolesterolia.

3. Kaura pitää nälkää ja tasoittaa verensokeria

Joskus kaikki viljat luokitellaan virheellisesti huonoiksi hiilihydraateiksi, jotka turvottavat eivätkä pidä nälkää.

Kaura on kuitenkin pitkäketjuinen hiilihydraatti. Se vapauttaa energiaa hitaasti ja tasaisesti. Tuhti puurolautasellinen pitää hyvin nälkää, eikä verensokeri pomppaa ja romahda pian aterian jälkeen.

4. Kaura voi ehkäistä lihomista

Alustavat tutkimukset viittaavat siihen, että kaura voi ehkäistä lihomista. Hiiritutkimuksissa on huomattu, että beetaglukaania syöneet hiiret eivät lihoneet herkästi, vaikka niille olisi syötetty rasvaista ravintoa.

Kauran lihomista ehkäisevä vaikutus voi perustua myös verensokeriin ja kylläisyyteen. Kaura vapauttaa energiaa tasaisesti, jolloin napostelun ja ahmimisen tarve vähentyy.

Ihanat kaurakeksit kuivatuilla hedelmillä ja rusinoilla

5. Kaura hellii vatsaa

Kaura sopii usein niille, joiden vatsa ei siedä ruista tai vehnää. Kuitupitoinen kaura pitää vatsan toiminnassa, jolloin turvotus, ummetus ja ilmavaivat helpottavat.

6. Kaura sopii monille viljaherkille

Keliaakikot voivat syödä gluteenitonta kauraa. Kaura sopii yleensä myös ärtyvän suolen oireyhtymää sairastavan ruokavalioon. Kaura on turvallinen valinta, jos olet epävarma, mitä voit tarjota herkkävatsaisille vieraille.

7. Kaura voi ehkäistä suolistosyöpää

Maailman syöpätutkimussäätiö WCRF arvioi, että jopa 40 prosenttia suolistosyövistä voitaisiin ehkäistä terveellisellä ruokavaliolla. Suolistoystävällinen ruokavalio sisältää runsaasti kuituja. Kasvisten lisäksi näitä on juuri kaurassa.

Kaura kannattaa nauttia mahdollisimman käsittelemättömässä muodossa. Aloita aamusi puurolla tai ripottele kaurahiutaleita jugurttiin tai mehukeittoon.

8. Kaura hoitaa aivoja

Suolistoflooran yhteys aivotoimintaan on ymmärretty vasta viime vuosina. Suoliston toiminta näyttää olevan yhteydessä aivojen välittäjäaineisiin, jotka säätelevät mielialaa.

Tutkijoiden mukaan kaikki, mikä on hyväksi suolistolle, on hyväksi aivoille. Kaura on erinomainen esimerkki tällaisesta ruoasta.

9. Kaurassa on runsaasti ravinteita

Kaura on ravitsemuksellisesti hyvä ruoka-aine. Siinä on tasapainoisesti hyviä hiilihydraatteja, pehmeää rasvaa ja proteiinia. Kaurassa on myös B- ja E-vitamiineja, kalsiumia magnesiumia, seleeniä, sinkkiä ja rautaa.

Meksikolainen_nyhtokaurasalaatti

10. Kaura on monipuolinen ruoka-aine

Kaurasta tehdään niin kasvisruokavalioon sopivaa nyhtökauraa, jugurttia, maidonkorvikkeita, puuroa, leipää kuin leivonnaisiakin. Toisin kuin tuhdimpi ruis, kaura sopii erinomaisesti makeisiin herkkuihin.

Voit lisätä leivonnaisten kuitupitoisuutta korvaamalla osan vehnäjauhoista kauraleseillä ja tekemällä juustokakun pohjan paahdetuista kaurahiutaleista.

Ota tästä arkeesi herkullisia kaurareseptejä:

Gluteenittomat kaura-hedelmäkeksit

Kauramurotaikinan perusohje

Kaura-puolukkauunipuuro

Leivo kaurasta leipää, patonkia ja sämpylöitä – 7 herkullista ohjetta

Leivo kaurasta gluteeniton cappucino-juustokakku, suklaakeksit ja kolme muuta leivonnaista

Meksikolainen nyhtökaurasalaatti

Nyhtökaura-tomaatti-mozzarellapizza

Lähteet: Aivoliitto, Oats and Health, Suomen kaurayhdistys sekä Laatikainen, Reijo ja Joensuu, Timo: Syö hyvin, voi paremmin (2017, Kirjapaja)

Kommentoi

Kommentoi juttua: Kaurapuuro alentaa kolesterolia, hoitaa vatsaa ja aivoja – 10 hyvää syytä syödä kauraa

Ei Elovena

Eikö artikkeliin voisi laittaa päälle, että mainos, niinkuin tapana on, sillon kun mainostetaan tuotetta.
Tämä ”kaurapuuro” tuottaa kehossa happaman palamistuloksen ja hapan keho on ihanteellinen pohja monille sairauksille, kuten syövälle.

Herttileeri

Kaurapuuro epäterveellistä?
Kannattaa kuitenkin suhteellistaa, eli moni muu aamupala/välipala on epäterveellisempää kuin kaurapuuro. Ja muutenkin, syövän saa joka tapauksessa enemmin tai myöhemmin. Mitä sitten ehdotat aamiaiseksi/välipalaksi?

Heikko vastainen .

Olen aina tullut siihen tulokseen , että kaura on ollut minunvatsalle lääkettä monta kertaa , kun olen heikkovatsainen tullut isääni , olin kouluaikaan hyvin sairas määrätyille ruuvilla .

Anne-äiti

Perheen kanssa syödään joka aamu kaurapuuroa,kiisselin,hillon tai tyrnirouheen kera,ilman puuroa ei tule aamua!

Johanna

Aina kun olen syönyt iltapalaksi kaurapuuroa, minulla on ollut rauhallisempi yö, jolloin en ole herännyt kesken unien johonkin olemattomaan kuten muina öinä. Se pelkästään syötynä on iltapalana siis kokeilemisen arvoinen herkkäunisille. Suosittelen!

Sinun täytyy kommentoidaksesi.