Ruoka

Paras vegemakkara 2022 ihastuttaa rapealla kuorellaan: ”Tämä nakki todellakin napsahtaa suussa”

Testasimme kahdeksaa grillimakkaraa, joissa ei ole lainkaan lihaa. Kotilieden valitsema paras vegemakkara 2022 valmistuu kotimaisesta fermentoidusta härkäpavusta.

Suomalaiset ovat tunnetusti makkarakansaa: makkara on vuodesta toiseen ylivoimaisesti suosituin grillattava. Grilleissämme tirisee kesä–elokuun aikana peräti 110 miljoonaa grillimakkaraa, arvioi lihavalmistaja HK.

Sitä mukaan, kun tietous vähäpäästöisestä ilmastoystävällisestä ruokavaliosta on lisääntynyt, ovat kasvisproteiinit löytäneet yhä useamman lautaselle. Kehitys näkyy myös makkarapuolella, sillä kauppojen hyllyltä löytyy niin härkäpavusta kuin soija-, herne- ja vehnäproteiinista tehtyjä tuotteita tavallisista grillimakkaroista maustettuihin chorizoihin, bratwursteihin ja ryynimakkaroihin.

Kotiliesi testasi kahdeksaa vegemakkaraa, jotka maistuvat myös sekasyöjille. Paras vegemakkara 2022 on Pornaisten Palkki Bratari -artesaanimakkara, kotimaisesta härkäpavusta valmistettu. Se keräsi toimituksen maistelussa pisteitä 4,5/5. Arviot tulevat makkaroiden paremmusjärjestyksen mukaisesti niin, että parhaat pisteet saanut makkara on jutussa ensimmäisenä.

Lue myös: Grillaustrendit 2022: BBQ-nörtti Riku Naskali paljastaa, mistä grillaajat tänä vuonna innostuvat

1. Paras vegemakkara 2022: Rapea kuori napsahtaa suussa – massassa kotimaista härkäpapua

Pornaisten Palkki Bratari 200 g/4 kpl, noin 4,79 €

Paras vegemakkara 2022: Pornaisten Palkki Bratari
Kuva: Sinimaria Halonen

Nyt on kiinnostava! Artesaanimakkara poikkeaa täysin markkinoiden muista vegemakkaroista, sillä se on tehty kotimaisesta härkäpavusta, joka käsitellään trendikkäästi fermentoimalla eli hapattamalla. Massassa on mukana myös vegemakkaroille tutumpaa raaka-ainetta, herneproteiinia.

Pienten suoramyyntitilojen pakkauksille tyypillisestä vähäeleisestä paketista paljastuu neljä nakkimaisen kapeaa löysähköä pötköä, jotka on pujotettu läpinäkyvän kuoren sisään. Kuoren muovimainen ulkonäkö hämmentää – voiko tätä syödä? Pakkausseloste kertoo kuoren olevan kasviglyseriinia, karrageenia ja tärkkelystä, joista jokainen on syömäkelpoinen raaka-aine. Syötävyyden voisi kuitenkin sanoittaa selkeämmin, sillä pelkkä raaka-aineluettelo ei välttämättä avaudu jokaiselle kuluttajalle riittävästi.

Pannulla kuori paistuu vain viidessä minuutissa todella rapeaksi. Tämä nakki todellakin napsahtaa suussa puraistaessa! Maku on hyvin braatvurstimainen ja niin ovat mausteetkin: mustapippuria, kuminaa, korianteria ja inkivääriä. Massa on todella mehevää ja kosteaa, mistä kielii testin korkein rasvapitoisuuskin, 19,1 grammaa per 100 grammaa. Vähäsuolaisin.

Pisteet: 4,5/5

2. Mausteinen maku, tyyris hinta

Wheaty Vegerizo-seitanmakkara 130 g/2 kpl, noin 4,99 €

Wheaty Vegerizo-seitanmakkara
Kuva: Sinimaria Halonen

Saksalainen perheyritys valmistaa vegaanisia luomumakkaroita seitanista eli vehnägluteenista, jonka pitoisuus on peräti 64 prosenttia. Ekologinen lähestymistapa näkyy vertailun lyhimpänä ainesosaluettelona. Säilöntäaineet ja keinotekoiset aromit puuttuvat, ja massasta erottuvat – ja maistuvat – aidot paprikanpalat. Eniten proteiinia, 29 grammaa 100 grammaa kohti.

Mausteisessa makkarassa on chorizolle ominainen pieni polte, rasvaisuus ja rapea paistopinta. Suutuntuma on seitanille tuttuun tyyliin hieman sitkeä. Poikkeava tekstuuri saattaa jakaa makkaranpaistajien mielipiteitä, mutta allekirjoittanelle pieni purutuntuma on vain plussaa. Makkara ei vaadi rinnalleen sinappia, vaan maistuu hyvin sellaisenaankin, miksei myös makkarakroketteina.

Testin kallein tuote. Viitisen euroa on tyyris hinta siihen nähden, että paketissa on vain kaksi makkaraa.

Pisteet: 4+/5

3. Joka ruoan perusnakki on tasavahva suorittaja

Pirkka Vegemakkara 240 g/4 kpl, noin 3,79 €

Pirkka Vegemakkara
Kuva: Sinimaria Halonen

Gluteeniton ja maidoton, herneproteiinista tehty vegemakkara sopii moneen ruokavalioon ja käyttötarkoitukseen. Pitkulainen ja kapea ulkonäkö muistuttaa enemmän nakkia kuin makkaraa. Myös tiivis, lievästi kumimainen koostumus ja haju ovat nakkimaisia – tätä voisi kutsua jopa huijarin nakiksi, sillä sitä tuskin erottaisi lihaversioiden joukosta.

Maku jatkaa samaa linjaa. Mieto perusnakki toimisi loistavasti hot dogien välissä tai nakkikeitossa ja -kastikkeessa, sillä hallitsevat mausteet vain riitelisivät muiden komponenttien kanssa. Maistuu myös voimakkaamman dijonsinapin ja perunasalaatin kera. Paras hinta–laatusuhde.

Pisteet: 4/5

4. Nakkipötköstä pilkistää herkkusienipaloja

Makuliha Makukeittiön Kasvismakkara, 4 kpl/200 g, noin 3,99 €

Makuliha Makukeittiön Kasvismakkara
Kuva: Sinimaria Halonen

Ilmava pakkaus sisältää neljä nakkimaisen kaarevaa, pitkulaista ja kiinteää makkaraa. Pakkauksen kookas ulkoasu antaa olettaa tuhdimpaa sisältöä. Itse nakkimakkaroiden olomuoto on lähes identittinen Pirkan vegemakkaroiden kanssa, mikä johtunee siitä, että valmistaja on molemmissa sama, Maatilan lihakauppa Makuliha.

Pirkan vegemakkaran tapaan myös nämä hoikat hujopit on valmistettu herneproteiinista. Ainesosaluettelossa eroa Pirkalle tehtyyn versioon tuovat makkaran sisältämät herkkusieni, tomaatti, paprika- ja savuaromi sekä mausteet, joista etenkin rosmariini erottuu suussa selvästi.  Mausteisempi versio toimii esimerkiksi runsaassa brunssipöydässä. Kokonaisuus on hyvä, mutta ei aivan yllä Wheatyn Vegerizon rinnalle. Sopii gluteenittomaan ruokavalioon.

Pisteet: 4-/5

5. Vegaanien suosikkimakkara istuu perinteiseen makkaranpaistoon

Meeat Muu Kasvigrillimakkara, 4 kpl/300 g, noin 3,99 €

Meeat Muu Kasvigrillimakkara
Kuva: Sinimaria Halonen

Tästä makkarasta vegaanipiirit ovat viime vuodet kuhisseet! Ja ihan syystä. Vuonna 2020 markkinoille tullut herneproteiinista tehty Muu-kasvigrillimakkara kerää kehut lihamaisuudellaan. Maku ja makkaran tanakka ulkomuoto ovatkin testin makkaroista lähimpänä perinteistä tavallista grillimakkaraa. Tuoksuu aivan lenkkimakkaralle!

Massa on tahmainen ja hieman turhan mössömäinen mutta ei lainkaan kuiva. Kestää pehmeydestään huolimatta myös grillitikussa hajoamatta. Pinta paistuu rapeahkoksi. Sopii testin makkaroista parhaiten tuttuun grillimakkaratyyliin talouspaperikääreeseen sinappi- ja ketsuppisipaisujen kera nautittavaksi.

Pisteet: 3,5/4

6. Perusgrillimakkara juustomaisella aromilla

Meeat Muu Grillimakkara Vuusto 300 g/ 4 kpl, noin 3,99 €

Meeat Muu Grillimakkara Vuusto
Kuva: Sinimaria Halonen

Testin ainoa uutuustuote muistuttaa makunsa puolesta paljolti perinteistä juustomakkaraa. Haluan heti tietää, mikä mahtaa antaa vegaaniselle ”vuustomakkaralle” juustomaisen arominsa. Valitettavasti tämä tieto ei kuitenkaan pelkän ainesosaluettelon perusteella aukea. Olisin toivonut selkeämmin sanoitettua informaatiota.

Koostumuksensa ja ulkomuotonsa puolesta vuustolla eli vegaanisella juustonkorvikkeella maustettu versio vastaa pitkälti Muu Kasvisgrillimakkaraa. Sopii edeltäjänsä tavoin niin nuotiolle tikunnokkaan kuin grillin ritilällekin.

Pisteet: 3+/5

7. Vegenakki on savustettu leppäpuulla

Peas of Heaven Grillinakki 300 g/6 kpl, noin 3,79 €

Peas of Heaven Grillinakki
Kuva: Sinimaria Halonen

Gluteenittomaan herneproteiinista valmistetut vegenakit on savustettu leppäpuulla, mistä johtunee maussa erottuva aavistus makeutta.

Itse massa tuntuu suussa hyvin kuivalta ja jauhomaiselta. Nakki tarvitsee ehdottomasti rinnalleen sinappia tai ketsuppia kostukkeeksi.

Pisteet: 2/5

8. Testin heikoin lenkki jättää kuivan suutuntuman

Bon Soya kasvisgrillimakkara 250 g/4 kpl, noin 3,89 €

Bon Soya kasvisgrillimakkara
Kuva: Sinimaria Halonen

Soija- ja vehnäproteiinin luottava vegemakkara on rasvoja tarkkailevan valinta. Tuotteessa on nimittäin testin pienin rasvapitoisuus, 7,8 grammaa sadassa grammassa. Valitettavasti ”vähärasvaisuus” kuitenkin näkyy jauhomaisessa koostumuksessa. Makkarassa on kuiva suutuntuma, eikä makukaan valitettavasti pelasta. Siinä on jotain keinotekoista, eineslihapullista tuttua aromia, jonka myös haistaa. Testin heikoin lenkki.

Pisteet: 1/5

Lue myös: Makkara sopii moneen eri makuun ja käyttötarkoitukseen – tutustu eri makkaralaatuihin ja nappaa parhaat vinkit maistuviin ruokiin

Kommentoi

Kommentoi juttua: Paras vegemakkara 2022 ihastuttaa rapealla kuorellaan: ”Tämä nakki todellakin napsahtaa suussa”

Emppu

Hienoa että nykyään löytyy useita hyviä makkaroita eettisempään grillaukseen 🙂 Osettiin porukalla vuosia sitten retkelle mukaan noita Poutun tofugrillereitä ja sanotaan vaikka niin että kertakokeilu riitti 😛

Sinun täytyy kommentoidaksesi.