Ruoka

Grillaustrendit 2022 – BBQ-nörtti Riku Naskali paljastaa, mistä grillaajat tänä vuonna innostuvat

Kesän grillaustrendeissä näkyy runsaus. Grillaajat innostuvat nt niin uusista välineistä, raaka-aineista kuin tekniikoistakin. 

Tamperelainen Riku Naskali on intohimoinen grillaaja. Yhdessä ystävänsä Juhani Hiltusen kanssa heillä on takanaan useita kansainvälisiä grillauskilpailuja. Menestystä kaverukset ovat niittäneet amerikkalaislähtöisen barbeque- eli BBQ-grillauksen tiimoilta. BBQ-grillaus tarkoittaa ruoan valmistamista hitaasti epäsuoralla lämmöllä savun aromeja hyödyntämällä.

Kysyimme Naskalilta, millaisia ovat grillaustrendit 2022. Mitkä raaka-aineet, välineet ja tekniikat tänä vuonna kannattaa ottaa haltuun? 

Makkarakansa hurahtaa nyt myös uusiin trendeihin

Makkara pitää edelleen paikkansa ylivoimaisesti Suomen suosituimpana grillattavana. Tilastojen mukaan meillä syödään kesäkuukausien aikana yli 100 miljoonaa makkaraa. Vaikka suomalaiset rakastavat perinteisen makkaran grillausta, niin selkeitä uusia trendejä on nähtävissä ja muutosta on ilmassa.

Naskali on sitä mieltä, että kesällä 2022 grillauksen saralla nähdään paljon erilaisia raaka-aineita, tekniikoita ja välineitä. Yksi sana erityisesti korostuu BBQ-nörtin puheessa. Se on monipuolisuus.

”Suomalaiset ovat kehittyneet monipuolisemmiksi grillaajiksi. Monipuolisuus ei näy pelkästään raaka-aineiden laajemmassa valikoimassa, vaan myös grillaustyylit ja välineet ovat monipuolistuneet. Suomalaiset uskaltavat kokeilla erilaisia ja monipuolisempia tapoja grillata”, Naskali kehuu suomalaista grillikansaa.

Juhani Hiltunen voittopossun kanssa Kansas City Barbeque Societyn (KCBS) kilpailussa. 
Juhani Hiltunen voittopossun kanssa Kansas City Barbeque Societyn (KCBS) kilpailussa.  Kuva: Riku Naskalin oma kuva-arkisto

Korona teki monesta perusgrillaajasta tosiharrastajan

Grillaajien määrä kokonaisuudessaan on kasvanut kahden koronakesän aikana, HK:n grillitrenditiedotteessa kerrotaan.

Grillaajia on monenlaisia. Makkaran grillaus ei ole katoamassa mihinkään, mutta kotona ja mökeillä vietetty aika on tehnyt monesta perusgrillaajasta tosiharrastajan kahden viimeisen kesän aikana.  

Nekin, joilla ei ole mahdollisuutta grillata kotona tai mökillä, ovat löytäneet ulkoruoanlaiton ihanuuden hyödyntämällä yleisiä nuotiopaikkoja tai käyttämällä erilaisia retkigrillejä, HK:lta kerrotaan.

Toinen kasvava grillaajien alatyyppi on erilaisiin erikoisgrilleihin tai grillausmenetelmiin hurahtaneet ruoanlaittajat.

”Sellainen trendi on näkyvissä, että harrastuksesta on tullut niin sanotusti vakavasti otettava harrastus. Facebookin grillausryhmissä on paljon jäseniä, jotka eivät varsinaisesti ole ammatiltaan ruoanlaiton ammattilaisia, mutta ovat nousseet tämän harrastuksen myötä todella taitaviksi grillaajiksi”, Naskali sanoo.

Grillaustrendit 2022: Laatutietoisuus on noussut ja raaka-aineilta osataan vaatia enemmän. Nyt tavallisen marketinkin valikoimasta löytyy monipuolisesti kotimaisia ja ulkomaalaisia grilliin sopivia lihoja.
Grillaustrendit 2022: Laatutietoisuus on noussut, ja raaka-aineilta osataan vaatia enemmän. Nyt tavallisen marketinkin valikoimasta löytyy monipuolisesti kotimaisia ja ulkomaalaisia grilliin sopivia lihoja. Kuva: Jonne Räsänen

Raaka-aineilta vaaditaan nyt aiempaa enemmän

Grillaustrendeissä näkyvät samat ilmiöt kuin ruoanlaitossa muutenkin.

Kotiliesi listasi vuoden alussa vuoden 2022 ruokatrendejä. Nähtävissä on, että kotikokit hakevat ruoanlaitosta ja raaka-aineista elämyksiä. Halutaan oppia uutta ja kokeilla uusia tekniikoita. Suomalainen kotikokkaaja on kokeilunhaluinen, mikä näkyy selkeästi myös grillaustrendeissä.

Nyt halutaan yhä parempaa ja maistuvampaa, joten ravintoloista tuttuja tekniikoita kokeillaan myös kotona. Erityistä kehitystä on nähtävissä raaka-aineiden käsittelyssä. Intohimoisesti grillaukseen suhtautuvat tosiharrastajat nappaavat käyttöönsä vanhan ajan tekniikoita.

”Minä en ole enää ainoa, joka tekee itse pekonia tai makkaraa. Nyt uskalletaan kokeilla erilaisia tekniikoita ja tekotapoja, ja pyritään omavaraisuuteen esimerkiksi erikoisten lihan kypsytystapojen tiimoilta. Kokeillaan lihan raakakypsyttämistä ja ilmakuivaamista kotona, mikä tuo uuden ulottuvuuden grillaukseenkin”, Naskali kertoo.

Tukut aukesivat korona-aikana myös kuluttajille, mikä mahdollisti monipuolisempiin raaka-aineisiin käsiksi pääsyn. Laatutietoisuus on noussut, ja raaka-aineilta osataan vaatia enemmän. Nyt tavallisen marketinkin valikoimasta löytyy monipuolisesti kotimaisia ja ulkomaalaisia grilliin sopivia lihoja.

Trendinä on, että koko ateria tehdään grillissä. Grilliin voi nostaa niin lihaa, kalaa, kasviksia ja jopa jälkiruokia. 
Trendinä on, että koko ateria tehdään grillissä. Grilliin voi nostaa lihaa, kalaa, kasviksia ja jopa jälkiruokia.  Kuva: Sampo Korhonen

 ”Grillikansalle ei kelpaa enää mikä tahansa valmiiksi marinoitu pihvi. Raaka-aineiden saatavuudessa on tapahtunut hurja muutos. Lihatalot ovat todella tehneet hienoa työtä, ja valikoima grilliin sopivien lihojen kohdalla on upea. Ulkomaalaista wagyu-lihaa on jo saatavilla tosi hyvin ja kohta pääsemme käsiksi myös kotimaiseen versioon”, Naskali naurahtaa.

Grillaamisen monipuolistuessa myös lihoista haetaan uusia paloja kokeiltavaksi ja laajentamaan repertuaaria. Tosiharrastajat valitsevat yhä enemmän pitkään kypsytettäviä lihoja, koska monen mielestä parasta herkkua tulee juuri haastavimmista ruhon osista.

HK:n lehdistölle järjestämässä grillitilaisuudessa näkyi tänä vuonna uutuustuotteiden joukossa esimerkiksi brasilialaisten arvostamaa picanha-palaa naudasta. Se on ulkopaistin kärki, joka on muuta ulkopaistia mureampi.

Wagyu-lihaa on näkynyt muutamien suurimpien markettien lihatiskeillä. Wagyu on erittäin marmoroitunutta ja mureaa naudan lihaa, jota pidetään lihamaailman arvostetuimpana. Wagyu-risteytyksiä kasvatetaan muutamilla suomalaisilla tiloilla.

Lihasta sanotaan, että wagyu-nautaa kohdellaan kuin kuningasta. Niiden ruokinta on tilojen tarkkaan varjeltu salaisuus. Legendat kertovat jopa eläimille soitetusta klassisesta musiikista, haiku-runoista ja hieronnoista.

Lue myös: Paras grillimenu – poimi ohjeet katkarapuvartaista, rapeapohjaiseen pizzaan sekä grillattuun kaaliin

Grillit ovat monipuolistuneet – yhdellä ei enää pärjää

Välineistä grillaaminen ei ainakaan jää kiinni, sillä erilaisia grillejä, ulkouuneja, grilliastioita ja -välineitä on tarjolla valtavat valikoimat. Kahden koronakesän aikana on saatettu täydentää omaa ”hilavitkutinvalikoimaa”, ja tänä kesänä kokeillaan jotain uutta.

Suomalaiset grillaavat tilastojen mukaan suurimmaksi osaksi kaasugrillillä. Grillaustrendit 2022 enteilevät, että grillausharrastus on välineidenkin osalta monipuolistumassa. Vanhan grillin rinnalle ostetaan uusia, omaan tarpeeseen sopivia välineitä.

Tosiharrastaja ei osta valmiiksi marinoitua, vaan tekee itse sopivat mausteseokset. 
Tosiharrastaja ei osta valmiiksi marinoitua, vaan tekee itse sopivat mausteseokset.  Kuva: OM-arkisto

Lue myös: Grilliruoan parhaat mausteet: paras marinadi ja parhaat kastikkeet

Naskalin mukaan pihalla voi olla vierekkäin sulassa sovussa niin kaasugrilli, hiiligrilli, savustin kuin keraaminen kamadogrilli ja pizzauuni.

”Erilaisten grillien saatavuudet ovat parantuneet ja erilaisiin hintaluokkiin on tullut paljon uutuuksia. Grillejä ostetaan oman mielenkiinnon kasvaessa yhä monipuolisemmin, ja erilaisia tekniikoita kokeillaan. Uskon, että pellettigrillit jatkavat suosiotaan. Etenkin kamadogrillien saatavuus on parantunut. Tunnen ihmisiä, joilla on pihalla esimerkiksi pellettigrilli, kamado ja pizzauuni. Oma tarve ja mielenkiinto uusiin tekniikoihin ohjaa nyt kulutusvalintoja.”

Kommentoi

Kommentoi juttua: Grillaustrendit 2022 – BBQ-nörtti Riku Naskali paljastaa, mistä grillaajat tänä vuonna innostuvat

Sinun täytyy kommentoidaksesi.