Piirakkavuoka valitaan tarpeen mukaan

Piirakkavuokia valmistetaan muun muassa lasista, teräksestä ja silikonista. Osa vuoista ei kaipaa voitelua, toiset voi huoletta laittaa sekä uuniin, pakastimeen että astianpesukoneeseen. Tutustu eri vuokien ominaisuuksiin ja valitse itsellesi sopivin vuoka.

Tinatusta teräspellistä valmistetut vuoat johtavat tasaisesti lämpöä ja ovat paisto-ominaisuuksiltaan hyviä.

Vaikka tinaus kuluisi, vuoista ei liukene epäterveellisiä aineita eivätkä niiden paisto-ominaisuudet huonone. Marja- ja hedelmähapot saattavat kuitenkin tummuttaa vuokia.

Tinattuja vuokia ei pestä astianpesukoneessa eikä liottamalla. Ne kannattaa kuivata puhdistuksen jälkeen.

Silikoniset vuoat eivät vaadi voitelua. Lötköreunaiset vuoat kannattaa nostaa uunipellille tai -ritilälle, jolloin niitä on helpompi käsitellä. Silikoni sopii uuniin, mikroon ja pakastimeen.

Keraamisissa vuoissa leivonnaiset voidaan valmistaa, säilyttää ja pakastaa. Ne soveltuvat myös mikroaaltouuniin.

Keraamiset vuoat voidaan pestä käsin tai astianpesukoneessa.

Lasisten vuokien etu on, että niistä näkee läpi, onko leivonnainen täysin kypsä. Lasivuoat sopivat uuniin ja mikroon.

Leivonnaiset voidaan säilyttää ja pakastaa lasivuoissa. Vältä kuitenkin äkillisiä lämmönvaihteluita. Vuoassa pakastetun leivonnaisen kannattaa antaa lämmetä ennen uuniin laittoa.

Leikkaamiseen suositellaan puisia tai muovisia työvälineitä, jotteivät vuoat naarmuunnu.

Pinnoitettujen vuokien etu on, että ne on käsitelty tarttumattomiksi. Ne kannattaa silti voidella kevyesti ennen paistoa.

Pinnoitetut vuoat ovat paisto-ominaisuuksiltaan hyviä. Vuoat on helppo puhdistaa. Pinnoitettuja leivontavuokia ei suositella pestäväksi astianpesukoneessa tai hankaavilla pesuaineilla.

Leikkaamiseen suositellaan mieluiten puisia tai muovisia työvälineitä. Pinnoitettuja vuokia ei suositella käytettäväksi yli 240 asteen lämpötilassa, jottei pinnoite kärsi.

Lue myös:
Piirakkapohja
Piirakan koristelu
Piirakkareseptejä maailmalta
Suolainen piirakka sopii lounaaksi ja iltapalaksi

Kuvat: Kristiina Kurronen

Keskustelu

Kommentoi

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista.