Ruoka

Piirakkavuoka – vuoan valinnassa tärkeintä on koko ja materiaali

Piirakkavuoka valitaan tilanteen mukaan, sillä ei ole aivan sama millaista vuokaa käytät leivontaan. Tutustu eri vuokien ominaisuuksiin ja valitse itsellesi sopivin vuoka.

Piirakkavuoka voi olla keraaminen, metallinen, silikoninen tai lasista valmistettu. Osa vuoista ei kaipaa voitelua, toiset voi huoletta laittaa sekä uuniin, pakastimeen että astianpesukoneeseen.

Piirakkavuoka vaikuttaa ratkaisevasti lopputulokseen, ja siksi erilaisten piirakkavuokien ominaisuuksiin kannattaa tutustua huolella. Vuoan valintaan kannattaa kiinnittää huomiota niin kaupassa kuin leipomaan ryhtyessäkin.

Ota piirakkavuokaa valitessasi huomioon ainakin vuoan koko sekä sen valmistusmateriaali.

Lue myös: Piirakkapohja

Piirakkavuoka: materiaali vaikuttaa moneen

Erilaiset materiaalit eroavat paljon ominaisuuksiltaan ja vaikuttavat siihen, millaisen leivonnaisen nostat uunista ulos. Eri materiaalit kestävät myös erilaista käsittelyä ja huoltoa. Toiset kestävät pakastamista ja astianpesukoneessa pesua, toisia vuokia on syytä käsitellä varoen.

Tinatusta teräspellistä valmistetut vuoat johtavat tasaisesti lämpöä ja ovat paisto-ominaisuuksiltaan hyviä. Vaikka tinaus kuluisi, vuoista ei liukene epäterveellisiä aineita eivätkä niiden paisto-ominaisuudet huonone. Marja- ja hedelmähapot saattavat kuitenkin tummuttaa vuokia. Tinattuja vuokia ei pestä astianpesukoneessa eikä liottamalla. Ne kannattaa kuivata puhdistuksen jälkeen.

Silikoniset vuoat eivät vaadi voitelua. Lötköreunaiset vuoat kannattaa nostaa uunipellille tai -ritilälle, jolloin niitä on helpompi käsitellä. Silikoni sopii uuniin, mikroon ja pakastimeen. Silikoni johtaa kuitenkin melko huonosti lämpöä, joten niissä valmistetut piirakat ja leivonnaiset vaativat pitkän paistoajan.

Keraamisissa vuoissa leivonnaiset voidaan valmistaa, säilyttää ja pakastaa. Ne soveltuvat myös mikroaaltouuniin. Keraamiset vuoat voidaan pestä käsin tai astianpesukoneessa. 

Keraamiset vuoat ovat usein kauniita ja leivonnaiset voi nostaa pöytään suoraan vuoassa. Keraaminen piirakkavuoka johtaa kuitenkin esimerkiksi metallivuokaa huonommin lämpöä, joten piirakkapohjan kypsyyttä kannattaa tarkkailla paiston loppuvaiheessa ja tarvittaessa pidentää paistoaikaa.

Lasisten vuokien etu on, että niistä näkee läpi, onko leivonnainen täysin kypsä. Lasivuoat sopivat uuniin ja mikroon. Leivonnaiset voidaan säilyttää ja pakastaa lasivuoissa. Vältä kuitenkin äkillisiä lämmönvaihteluita. Vuoassa pakastetun leivonnaisen kannattaa antaa lämmetä ennen uuniin laittoa. Leikkaamiseen suositellaan puisia tai muovisia työvälineitä, jotteivät vuoat naarmuunnu.

Kuten keraamisetkin vuoat, myös lasiset vuoat johtavat metallia huonommin lämpöä ja siksi leivonnaisten kypsyyttä kannattaa tarkkailla paiston loppuvaiheessa.

Erilaiset piirakkavuoat

Pinnoitettujen vuokien etu on, että ne on käsitelty tarttumattomiksi. Ne kannattaa silti voidella kevyesti ennen paistoa. Pinnoitetut vuoat ovat paisto-ominaisuuksiltaan hyviä ja vuoat on helppo puhdistaa. 

Pinnoitettuja leivontavuokia ei suositella pestäväksi astianpesukoneessa tai hankaavilla pesuaineilla. Leikkaamiseen suositellaan mieluiten puisia tai muovisia työvälineitä. Pinnoitettuja vuokia ei suositella käytettäväksi yli 240 asteen lämpötilassa, jottei pinnoite kärsi.

Irtopohjavuoka soveltuu sekin piirakkavuoaksi perinteisten juustokakkujen ja täytekakkujen lisäksi. Irtopohjavuoan etuihin kuuluu erityisesti se, että piirakan saa irrotettua kauniisti tarjolle esimerkiksi tarjouluvadille. 

Pingoita leivinpaperi irotpohjavuoan pohjan päälle ja voitele reunat huolellisesti, jotta leivonnaiset on helppo irrottaa tarjolle. Vältä terävien ja metallisten työvälineiden käyttöä, jotta et vahingossa naarmuta vuokaa.

Myös uuninpelti sopii piirakkavuoaksi etenkin silloin, kun leivottavaa on isolle joukolle herkksuita. Saat pyöreään piirakkavuokaan tehdystä ohjeesta pellillisen, kun teet sen 2–2,5-kertaisena. Suhde riippuu uunin koosta: jos uunisi on 50 cm leveä, tee ohje kaksinkertaisena. Isompi, 60 cm leveä uuni vaatii 2,5-kertaisen reseptin.

Helpoin tapa suojata uuninpelti on vuorata se leivinpaperilla ennen taikinan levittämistä.

Piirakkavuoka: koko vaikuttaa paistoaikaan

Yleisimmät piirakkavuoat ovat halkaisijaltaan 24 tai 28 senttimetrin kokoisia. Pieni piirakka valmistuu halkaisijaltaan 20 senttimetrin kokoiseen vuokaan. 

Tarkista ohjeesta aina, minkä kokoiseen vuokaan piirakka on tarkoitettu leivottavaksi. Jos oma vuokasi poikkeaa ohjeistetusta, ota se huomioon paistoajassa. Laakeaan vuokaan leivottu piirakka on ohuempi ja paistuu siten nopeammin kuin pieneen vuokaan leivottu. 

Piirakkavuoassa paistat niin makeat kuin suolaisetkin piirakat, erilaiset paistokset sekä monet herkulliset peltileivonnaiset. Kapeaan suorakaiteen muotoiseen piirakkavuokaan voi leipoa myös vuokaleipiä.

Kommentoi

Kommentoi juttua: Piirakkavuoka – vuoan valinnassa tärkeintä on koko ja materiaali

Sinun täytyy kommentoidaksesi.