Ruoka

Mitä ihmettä? Rusettipastalla ja sitruspuristimella loihditaan upeat koristeet piparkakkuihin

Piparkakut ilman piparkakkumuotteja? Leipominen on kiinni vain omasta mielikuvituksesta.

Kukapa ei rakastaisi piparkakkuja? Piparkakkujen tekeminen on hauskaa puuhaastelua. Jos et pidä piparkakuista, saat ainakin ihanan tuoksun kotiisi ja voit antaa piparkakut lahjaksi.

Leivoimme erilaisia pipareita, jotka voi tehdä ilman piparkakkumuotteja. Nämä hauskat piparit eivät tarvitse edes pikeeriä koristeluun, sen verran hienoja ne ovat.

Joskus kurkistus keittiön kaappeihin voi pelastaa joululeipurin pulasta. Kotoa löytyvät arkiset tarvikkeet ja raaka-aineet ovatkin parhaita piparkakkujen koristeluun sopivia apuvälineitä. Myös läpikuultavat karamellit voivat sopia piparkakkujen koristeluun.

Piparkakut ilman piparkakkumuotteja – nämä tarvikkeet tarvitset

  1. Kierrekorkillisen hillopurkin kansi
  2. Maitotölkin korkki
  3. Nallekarkkeja
  4. Rusettipastaa
  5. Sitruspuristin
Piparkakut
Hillopurkin kansi, maitotölkin korkki, nallekarkkeja, rusettipasta ja sitruspuristin ovat näppäriä tarvikkeita piparkakkujen koristeluun.  © Sanna Mansikkamäki

1. Karamelli-piparkakku

Leikkaa kaulitusta taikinasta hillopurkin kannella ympyrä.

Ympyrän keskelle tehdään pienempi ympyrä maitotölkin korkilla ja sisus jätetään ontoksi karkkitäytettä varten. Nallekarkeista tulee tälle piparkakulle läpikuultava ikkuna.

Karamelli-piparkakut paistetaan 180 asteessa noin 7–10 minuuttia. Kun paistoaikaa on jäljellä 1 ½ minuuttia, ota pelti uunista ja asettele reikiin kaksi nallekarkkia per reikä. Jatka paistamista loppuaika. Nallekarkki sulaa kuumassa uunissa ja jähmetyttyään siitä tulee hauska ikkuna piparkakulle.

Tarkkaile paistoaikaa ja -lämpötilaa. Jos uuni on liian kuuma tai nallekarkki on liian pitkään uunissa, se kuohuu ja sulaa sille tarkoitetun ikkunan yli. Karamelli myös palaa nopeasti liian kuumassa uunissa.

Anna pipareiden jäähtyä täysin ennen leivinpaperista irrottamista. Nallekarkki on sulaneena tahmeaa eivätkä karamelli-piparkakut irtoa leivinpaperista ennen kuin ne ovat täysin jäähtyneet.  

Karamellipiparkakku
Nallekarkit asetellaan piparkakun keskelle vasta paistamisen loppupuolella kun paistoaikaa on jäljellä noin minuutti. Sitten paistoa jatketaan vielä ja karamelli sulaa keskelle ikkunaksi.  © Sanna  Mansikkamäki

2. Rusettipastalla tehty rusettipiparkakku

Paina rusettipastalla taikinaan kuvioita. Rusettipastaa myydään myös farfalle-nimellä. Se tarkoittaa italiaksi perhosta.

3. Sitruspuristimella tehty kuvio

Muovisen sitruspuristimen pohjassa on hauska kuvio. Painamalla sitruspuristimen pohjaa taikinaa vasten saat kauniin kuvion taikinaan.

Piparkakkuja ilman muottia
Piparkakut ilman piparkakkumuotteja onnistuvat pienellä mielikuvituksella. Näppärät tarvikkeet löytyivät kotoa.  © Sanna Mansikkamäki

Onnistu aina – parhaat vinkit piparkakkujen valmistukseen

Piparkakkujen hyvä puoli on se, että taikinaa on helposti saatavilla, eikä kaupan valmispakastetaikina maksa paljon. Valmiit piparkakut myös säilyvät todella hyvin, jos säilytät ne kuivassa paikassa valolta suojattuna. Niitä voi huoletta tehdä kerralla enemmän, eikä kaikkia tarvitse syödä heti.

Jos haluaa panostaa, niin oma piparkakkutaikina on myös helppo tehdä. Testaa esimerkiksi Kotilieden perinteistä ohjetta. Piparkakkutaikinan voi tehdä myös gluteenittomana tai voit varioida siitä suklaisen tai vaalean taikinan. Parhaat ohjeet ovat kulkeneet suvussa jopa yli 100 vuotta. Itse tehdyn piparkakkutaikinan voi myös pakastaa, jos teet sen ajoissa ennen joulua.

Jos aikaa ei ole paljon, ota taikinasta vain osa pöydälle ja tee vain muutama piparkakku. Yhdestä valmistaikinasta tulee kymmeniä piparkakkuja, joten tekemisen voi jakaa useammalle päivälle. Piparkakkutaikina säilyy jääkaapissa useita päiviä, jos et käy syömässä raakaa taikinaa ennen sitä.

Käsittele taikinaa aina viileänä. Viileä taikina on helpompi kaulia ja se ei tartu niin helposti pöytään kiinni. Ota taikinaa lisää jääkaapista, älä jätä sitä turhaan pöydälle lämpimään. Mitä vähemmän käsittelet taikinaa, sitä helpommin käsiteltävänä se pysyy.

Käytä surutta jauhoja pöydällä, niin taikina on helpompi kaulia. Myös erilaiset silikoniset alustat ovat leipurin apuja.

Paista samankokoisia pipareita yhdellä pellillä. Näin ne kypsyvät ja paistuvat tasaisesti.

Pipareita paistetaan 200-asteisessa uunissa noin 8 minuuttia. Jos oma uunisi on kovin kuuma, tiputa lämpötilaa rohkeasti 180 asteeseen ja paista pari minuuttia pidempään. Näin vältät pipareiden palamisen. Etenkin nallekarkkitäytteiset piparkakut menevät helposti pieleen, jos uuni on liian kuuma. Sokeri palaa eikä se maistu hyvältä sen jälkeen.

Oikaisu 30.11.2022: jutusta poistettu kuplamuovin hyödyntäminen piparkakkujen koristelussa. Ruokaviraston ylitarkastaja Merja Virtanen suosittelee jättämään käyttämättä leivonnassa ja ruoanvalmistuksessa materiaalit ja tarvikkeet, joita ei ole tarkoitettu elintarvikekosketukseen. Vaikka kyseessä on todennäköisesti vain pieni aineiden siirtyminen materiaalista piparitaikinaan, voi sillä olla merkitystä ihmisen kokonaisaltistumisen kannalta. Elintarvikekontaktimateriaalit ovat aina turvallisempi valinta. Niiden turvallisuutta, mm. kemiallisten aineiden siirtymistä materiaaleista elintarvikkeiseen, on säädelty lainsäädännöllä ja niitä myös valvotaan elintarvikevalvonnassa.

Kommentoi

Kommentoi juttua: Mitä ihmettä? Rusettipastalla ja sitruspuristimella loihditaan upeat koristeet piparkakkuihin

Sinun täytyy kommentoidaksesi.