Piparit Kotilieden parhailla resepteillä – valitse suosikkisi piparikoosteesta!

Onko joulua ilman pipareita? Kymmenestä eri pipariohjeesta löydät varmasti suosikkisi.

Piparkakun tuoksu kuuluu  jouluun.  Leivo kotiin tai lahjaksi perinteisiä piparkakkuja tai yllätä erilaisilla eksoottisilla pipareilla.

Katso myös: Kuorrutus kruunaa piparit – helpot ohjeet

Piparitalkoissa on viisainta valita herkkäsorminen kaulija ja tarkkasilmäinen paistaja, niin muut voivat rauhassa keskittyä valitsemaan piparkakkumuotteja, painelemaan taikinasta kuvioita ja vaikka laulamaan joululauluja. Piparkakkutaikinan kauliminen ohueksi levyksi ja leivonnaisten paistaminen herkullisen väriseksi, vaatii kärsivällisyyttä ja tarkkuutta.

Piparitaikinan voi pakastaa jo hyvissä ajoin ennen juhlaa. Piparkakut säilyvät huoneenlämmössä viikkoja ilmatiiviissä purkissa.

Piparkakut huumaavat tuoksullaan

Joulun parhaat piparit maustetaan perinteiseen tapaan esimerkiksi pomeranssilla ja kanelilla. Kauniin kristallipinnan piparkakut saavat sokerista.

Inkiväärin ystävät ihastuvan Annan mausteisiin piparkakkuihin.

Piparkakut voi leipoa myös ilman kananmunaa. Kokeile näitä kananmunattomia Ekstan pipareita.

Piparkakkuja erikoisruokavaliota nauttivalle

Keliaakikkokin voi nauttia joululeivonnaisita, kun piparit ovat gluteenittomia.

Gluteenittomat, suklaiset tattaripiparit ovat täynnä joulun makuja, mistä pitävät huolen kaneli, inkivääri ja suklaa. Kauniin muotoiset piparit ihastuttavat kahvipöydässä.

Piparkakut voi valmistaa myös laktoosittomina.

Eksoottisia piparkakkuja kokeilunhaluisille

Raakalakritsi­jauhetta maustamaan perinteistä piparkakkutaikinaa? Mikä ettei! Mausteilla kannattaa välillä hullutella.

”Eestissä piparkakkuihin käytettävä siirappi valmistetaan itse. Mausteita käytetään paljon ja monipuolisesti. Näiden piparkakkujen täytyy olla ohuita ja maistua pippurilta”, kertoo ohjeen antaja tallinnalainen kotitalousteknikko Tiia Taim. Taikinassa ei ole kananmunaa, joten jos piparkakut jätetään voitelematta, ne käyvät myös muna-allergisille ja laktoositonta rasvaa käytettäessä laktoosi-intolerantikoille.

Norjalaiset piparkakut ovat perinteisiä suomalaisia pipareita vaaleampia. Ohuiden piparien rakenne on rapea ja maku miellyttävän mausteinen. Kotiliesi sai  ohjeen norjalaiselta ruokatoimittaja Aase Stromstadilta Oslosta: ”Norjalaisen tavan mukaan jouluksi leivotaan vähintään seitsemän sorttia perinteisiä perheen ja paikkakunnan leivonnaisia.”

Voimakkaan mausteiset keskiajan pumpernikkelit levittävät joulun tuoksuja vuosisatojen takaa. Suomen Keskiaikaseura ry:ltä saatuun alkuperäiseen Aino-pumpernikkeliohjeeseen kuuluu huomattavasti runsaammin kaikkia mausteita ja erityisesti mustapippuria.

Spekulatius-pikkuleivät ovat piparkakun tapaisia mausteisia pikkuleipiä, joita leivotaan perinteisesti Saksassa 5.12. Pyhän Nikolauksen päivän aattona. Turkulainen Petrus Kurppa leipoo piparkakkuja kuviomuoteilla, joiden aiheet hän on etsinyt Suomen ja erityisesti Turun historiasta.

Lue myös: Joulukoristeet piparitaikinasta

Piparit purkissa – joulukoristeita piparkakuista

Katso myös: Yksisarvinen tehdään nyt piparkakkutaikinasta – katso video koristelusta!

Yksisarvinen piparkakkutaikinasta

Lue myös: Kotilieden piparkakkutaiturit loihtivat piparkakkutaloja sekä Muumien satumaan – nappaa ohjeet!

 

muumi-piparkakut

Piparkakkutaikinasta tehty muumiperhe ilahdutta lapsia ja lapsenmielisiä. Kuva: Norman Ojanen

 

Avainsanat

Keskustelu

Löytyisikö keneltäkään Kantolanpipareitten ohjetta.
kiittäisin jo etukäteen

Kommentoi juttua: Piparit Kotilieden parhailla resepteillä – valitse suosikkisi piparikoosteesta!

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista.

X