Ruoka

Poroa pataan

Syksy on poronlihan parasta sesonkia, sillä silloin poronlihaa on saatavilla myös tuoreena.

poronpaisti

Vapaana luonnossa laiduntavia poroja teurastetaan ainoastaan kerran vuodessa, syksyisissä poroerotuksissa. Niinpä tuoretta poronlihaa löytää lihatiskeiltä ainoastaan lokakuun alusta joulun tienoille. Muulloin poronlihaa myydään lähinnä pakasteena tai jalosteina, kuten leikkeleinä.

Puolivillit porot syövät pohjoisen luonnon antimia, kuten villikasveja, sieniä ja jäkälää, joten porossa maistuu ainutlaatuinen riistan maku. Porojen laidunolosuhteiden ja monipuolisen ruokavalion on arveltu olevan syynä poronlihan terveellisyyteenkin: se on vähärasvaista ja proteiinirikasta, mutta sisältää muihin lihoihin verrattuna runsaasti kivennäis- ja hivenaineita, kuten rautaa ja seleeniä sekä A-, E- ja B-vitamiineja.

Poronlihan omaa hienoa aromia ei kannata peittää turhalla maustamisella, vaan usein pelkkä suola- ja pippuriripaus riittävät. Pororuokien makua täydentämään sopivat myös muut pohjoisen luonnon antimet, kuten karpalo, puolukka, hunaja ja katajanmarja.

Poronkäristys ja muut pororeseptit

Murea ja nopeasti kypsyvä poronliha sopii erinomaisesti sekä arkiruokiin että juhlavien aterioiden raaka-aineeksi. Perinteisen poronkäristyksen ohella siitä syntyy monta muuta maukasta ateriaa.

poronkäristys

Herkullinen poronkäristys on lyömätön viikonloppuruoka perunamuusin ja puolukkahillon kera.

Kevyt juures-riistakeitto on oiva arkisoppa, joka keitetään poronkäristyslihasta ja kotoisista juureksista. Keiton kaveriksi voi pyöräyttää vaivattomat perunarieskat.

poronpaisti

Poronpaisti tai poron paahtopaisti sopivat tarjottavaksi juhlavammallakin illallisella vaikka paahdettujen juuresten tai kermaisten lanttukuutioiden kera.

Savuporo-sienitortillat täytetään metsäsienillä, savuporolla sekä juustolla ja tarjotaan punaisen karpalopeston kera.

poropiirakka

Savuporolla ja tuorejuustolla täytetty poropiirakka tai mehevä ja ruokaisa poro-kantarellipiiras sopivat syksyisen kahvipöydän suolapalaksi.

Lisää ruokaideoita riistasta:
Poronkäristys syntyy helposti
Hirvipaisti on mehevää riistaruokaa
Riistaruokaa sorsasta, metsosta ja teerestä
Ruoka.fi: Porocarpaccio ja piparjuurikastike

Kuvat: Sampo korhonen ja Kristiina Kurronen
Lähde: Ruokatieto.fi

Kommentoi

Kommentoi juttua: Poroa pataan

Sinun täytyy kommentoidaksesi.