Ruoka

Puolukka-Ami on poiminut yli 2 500 ämpärillistä marjoja – saaliin Aimo vie vanhuksille: ”Enkä ole ottanut mittään rahoja”

Kun raahelainen Aimo piipahtaa metsään, autolleen hän palaa kymmenien täysien marjasankojen kera. Kotiseutunsa hoivakodeissa hän on tunnettu hyväntekijä.

Raahelainen Aimo Karppinen on eittämättä Suomen ahkerin marjamies. Puolukka-Amiksi kutsuttu Aimo on kerännyt kuluneiden vuosikymmenien aikana tuhansia ämpäreitä marjoja.

Oman pakastimen täytteeksi Aimo ei kuitenkaan ahkeroi, vaan lähes kaikki hänen poimimansa marjat on lahjoitettu hyväntekeväisyyteen. Parhaiten Aimo tunnetaan tempauksesta, jossa hän keräsi 2 000 ämpärillistä marjoja ikäihmisille. Hurja tavoite tuli täyteen vuonna 2020.

Lue myös: Näin löydät hyvän marjapaikan kotisohvalta käsin – asiantuntijan 6 vinkkiä

Palvelutaloissa Aimo on odotettu vieras. Hurja marjasaalis otetaan joka kerta ilolla vastaan.
Palvelutaloissa Aimo on odotettu vieras. Hurja marjasaalis otetaan joka kerta ilolla vastaan. © Annekristiina Tuovinen

Marjaämpäreitä suoraan ikäihmisten ovelle

Vielä tänäkin päivänä 75-vuotias marjamies viettää paljon aikaa metsikössä, mutta nyt vain aiempaa vähemmän. Nyt on aika hidastaa, sillä ikä alkaa tulla vastaan, Aimo kertoo Kotiliedelle.

”Ihan hirveitä määriä ei viitsi enää poimia, pitää itseäkin hieman sääliä. Kun ikää alkaa olla 75 vuotta, ei se enää niin helppoa ole”, Aimo sanoo.

Tähän päivään mennessä marjoja on poimittu liki 2 500 ämpärillistä. Perinteisesti Aimo on toimittanut saaliinsa palvelutaloihin, mutta nyt vie marjoja suoraan ikäihmisten koteihin.

”Olen jatkanut hyväntekeväisyystoimintaa, mutta pienimuotoisempana. Mustikoita ja puolukoita on tullut poimittua tänä vuonna satakunta ämpäriä. Enkä ole ottanut mittään rahoja”, Aimo sanoo.

Viime vuonna Aimo kuitenkin myi osan saaliistaan kattaakseen polttoainekuluja.

”Ihmiset hyvin ymmärsivät. Rupesin kotoa myymään, ja olin aivan tupessa, kun ihmiset ryntäsivät niitä hakemaan.”

Hyväntekeväisyys vei Linnan juhliin

Mutta miksi Aimo on päättänyt ilahduttaa juuri ikäihmisiä? Kun Aimon oma läheinen muutti vuosia sitten asumaan hoivakotiin, Aimo pohti, mitä hyvää hän voisi itse tehdä asukkaiden eteen.

”Ajattelin, että kokeillaanpa tuota marjanpoimimista. Siihen hurahdin yli äyräiden.”

Poimittujen ämpäreiden määrä alkoi nopeasti kasvaa. Kun Aimo ei tohtinut lopettaa poimimista, hän otti ensitavoitteeksi 1 000 ämpärillistä. Sitten se muuttuikin 1 500 ämpäriin, ja kun 2 000 alkoi lähestyä, Aimo päätti, että siihen on vedettävä raja.

Palvelutaloissa Aimo on odotettu vieras. Siellä hurja marjasaalis otetaan joka kerta ilolla vastaan. Survottu puolukka on keittäjien mukaan suurta herkkua ikäihmisille.

”Siitä tulee itsellekin aina hirveän mukava olo, kun lahjoituksen käy viemässä.”

Aimo on myös järjestänyt useilla eri paikkakunnilla tempauksia, joissa marjoja poimitaan yhteisvoimin vanhuksille. Siihen hän haastaa marjastajia edelleen: kun menet marjaan, vie osa saaliista vanhuksille.

Kiitosta kovasta työstä on tullut myös valtiotasolla. Aimo sai tasavallan presidentti Sauli Niinistöltä kutsun Linnan juhliin vuonna 2020. 

Presidentti nosti Aimon tapaamisen yhdeksi merkittävimmistä tapaamisista juhlissa, kun häntä haastateltiin ruotsinkielisiin uutisiin. Presidentti ei muistanut mikä on puolukka ruotsiksi, joten hän sanoi Puolukkamannen.

”Olin illan kuuluisin henkilö. Lehdistö hyökkäsi kimppuuni, enkä ehtinyt muuta illan aikana tehdäkään. On mahtavaa, että sinnekin kutsutaan tavallisia ihmisiä.”

Tällainen saalis ei tyhjästä ilmesty. Aimo tietää tarkalleen, mistä löytyy paras apaja.
Tällainen saalis ei tyhjästä ilmesty. Aimo tietää tarkalleen, mistä löytyy paras apaja. © Annekristiina Tuovinen

Mistä löytyy paras marja-apaja?

Suuri saalis ei ilmesty itsestään, vaan marjaan meneminen on Aimolle päivittäinen rutiini. Tyypillisesti Aimo viettää aamupäivän metsässä, ja kolmessa tunnissa hän poimii kymmenen ämpärillistä marjoja.

”Kun on hyvä marjapaikka, niin siitä äkkiä ottaa marjat. Minulla on vuosien varrella kertynyt niin hyvät apajat, että tiedän heti, mihin lähden marjastamaan. Tiedän sen ilmansuunnista ja siitä, mihin aurinko paistaa, eli missä kypsyy ensimmäisenä.”

Aimon mukaan parhaan puolukka-apajan tunnistaa harvasta ”mäntymehtiköstä”, johon pääsee paistamaan aurinko.

”Ne on parhaita alueita. Ja myös 2–3 vuotta vanhat hakkuut. Siellä on aivan älyttömästi marjaa, jos aurinko pääsee paistamaan aamusta iltaan.”

Aloittelevana marjastajana Aimo saattoi eksyä liian tiheisiin metsiin, mutta niistä ei juurikaan kypsää saalista löydy.

”Nyt kun ajelen tuolla eri paikkakunnilla, näen heti, että onpa mahtava mehtä. Että siellä on varmasti paljon marjoja.”

Lue myös: Kuinka hyvin tunnistat Suomen luonnossa kasvavat marjat? Tee 10 kysymyksen testi

Kommentoi

Kommentoi juttua: Puolukka-Ami on poiminut yli 2 500 ämpärillistä marjoja – saaliin Aimo vie vanhuksille: ”Enkä ole ottanut mittään rahoja”

Lukija468874

Hyviä ihmisiä vielä on. Iloinen siitä ❤️

Lukija23702

10 sankollista kolmessa tunnissa🤣, no mut eihän sankon koosta ollutkaan mainintaa..

Sinun täytyy kommentoidaksesi.