ravut

Rapujen keittäminen – katso nämä 5 tärkeää vaihetta!

Katso tästä ohjeet rapujen keittämiseen. Huomioi viisi tärkeää kohtaa, niin saat maukkaat rapujuhlat aikaiseksi.

Loppukesästä ja alkusyksystä vietetään rapujuhlia. Silloin saksiniekkoja nautitaan perinteisesti paahtoleivän, voin, tillin ja snapsien kera. Rapujen keittäminen onnistuu kotikokiltakin. Herkkänahkaisten ei puuhaan kuitenkaan kannata ryhtyä, sillä rapujen on oltava keitettäessä eläviä.

Lue myös: Rapujuhlat ovat loppukesän odotettu juhla – tutustu rapujuhlien etikettiin

Jos suinkin mahdollista, ravut kannattaa keittää jo ostopäivänä, vaikka viileässä ja kosteassa ne pysyvätkin hengissä 1-2 vuorokautta. Jääkaapissa rapuja voi säilyttää märän kankaan alla tai rasiassa, jossa on märkää sanomalehteä pohjalla.

Ravut keitetään tillillä, suolalla ja sokerilla maustetussa vedessä. Ravun pinnassa olevat ruskeat, siniset ja vihreät ainesosat hajoavat kuumuudessa. Koska vain keltainen ja punainen väri jäävät jäljelle, rapu muuttuu keitettäessä punaiseksi.

Ennen rapujen keittämistä kannattaa vielä varmistaa, että kaikki tarvittavat tykötarpeet ovat valmiina.

Näin keität ravut

1. Huuhtele ravut ennen keittämistä kylmän juoksevan veden alla. Tarkista, että kaikki ravut ovat eläviä ja ettei mahapuolelle tai saksien väliin jää mutaa tai hiekkaa. Jos ravut ovat kovin likaisia, voit puhdistaa ne myös kevyesti harjaamalla.

Ravut huuhdellaan

Anna rapujen levähtää kädenlämpöisessä vedessä puolisen tuntia ennen keittämistä. Puhdista ravut harjalla tai huuhtelemalla ja tarkista, että kaikki ovat eläviä.

2. Varaa rapujen keittämiseen riittävän iso kattila, sillä rapujen täytyy peittyä kokonaan veteen. Esimerkiksi 40 rapua riittää neljälle alkupalaksi. Ne tarvitsevat 10 litran kattilan, joka täytetään vedellä puolilleen.

Rapujen keittäminen, ravut menossa kattilaan

Mittaa vesi, suola ja sokeripalat isoon, noin 10-15 litran kattilaan. Lisää veteen puntti tilliä. Kotikeittiössä pieni määrä eläviä rapuja kannattaa pudotella yksitellen kilpi edellä kiehuvaan liemeen.

3. Lisää keitinveteen suolaa, sokeria ja kruununtillinippu. Säästä tillin kukinnot myöhempää koristelua varten, sillä keitettäessä niistä tulee kitkeriä. Rapuja keitettäessä suolamäärä lasketaan vesilitrojen mukaan. Karkeaa merisuolaa käytetään 40 grammaa vesilitraa kohti. Kuumenna vesi kiehuvaksi ja sekoittele, kunnes suola on kokonaan liuennut.

Rapujen keittäminen ja kattilasta nosto

Nostele ravut liemestä tarjoiluvadille. Korista tillin kukinnoilla ja tarjoa paahtoleivän, voin ja tillisilpun kanssa.

4. Rapuja keitetään 10 minuuttia. Keittoaika lasketaan siitä, kun viimeinen rapu on laskettu kattilaan ja vesi alkaa jälleen kiehua. Keittoaikaan vaikuttaa rapujen koko. Laske ravut kattilaan yksitellen, isoimmat ensin, sillä ne tarvitsevat pisimmän keittoajan. Kypsät ravut ovat punaisia ja selkäpanssari nousee koholleen pyrstön päältä. Toinen tuntomerkki on kuoren ja pyrstön väliin syntyvä rako.

5. Nosta rapukattila liedeltä ja jäähdytä ravut keitinliemessään mahdollisimman nopeasti. Voit nostaa kattilan esimerkiksi kylmään vesihauteeseen. Poista keittämisessä käytetty tilli ja lisää uutta tuoretta tilalle.

Keitetyt ravut tarjottimella

Nostele ravut liemestä tarjoiluvadille. Korista tillin kukinnoilla ja tarjoa paahtoleivän, voin ja tillisilpun kanssa.

Ravut ovat parhaimmillaan 6-12 tunnin kuluttua keittämisestä. Mutta  ne säilyvät jääkaapissa hyvänä jopa pari päivää. Nosta ravut tarjolle puoli tuntia ennen ateriaa.

rapuja ja majoneesia

Keitettyjen rapujen kanssa maistuu myös sahramilla tai sitruunalla maustettu majoneesi.

Varaa pääruuaksi noin 10-12 rapua ruokailijaa kohden. Jos tarjoat rapuja alkuruokana, riittää noin 6-8 rapua per henkilö. Rapujen kanssa tarjotaan perinteisesti silputtua tilliä, paahdettua leipää ja voita.

Avainsanat

Keskustelu

Kommentoi juttua: Rapujen keittäminen – katso nämä 5 tärkeää vaihetta!

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista.

X