
Rapujen keittäminen – katso nämä 5 tärkeää vaihetta!
Katso tästä ohjeet rapujen keittämiseen. Huomioi viisi tärkeää kohtaa, niin saat maukkaat rapujuhlat aikaiseksi.
Rapujen keittäminen onnistuu ensikertalaiseltakin, kun ohjeet ovat hyvät. Huomioi viisi tärkeää kohtaa, niin onnistut ja saat maukkaat ravut tarjolle.
Loppukesästä ja alkusyksystä vietetään rapujuhlia. Silloin saksiniekkoja nautitaan perinteisesti paahtoleivän, voin, tillin ja snapsien kera. Rapujen keittäminen onnistuu kotikokiltakin. Herkkänahkaisten ei puuhaan kuitenkaan kannata ryhtyä, sillä rapujen on oltava keitettäessä eläviä.
Lue myös: Rapujuhlat ovat loppukesän odotettu juhla – tutustu rapujuhlien etikettiin
Keitä ravut jo ostopäivänä
Jos suinkin mahdollista, ravut kannattaa keittää jo ostopäivänä, vaikka viileässä ja kosteassa ne pysyvätkin hengissä 1-2 vuorokautta. Jääkaapissa rapuja voi säilyttää märän kankaan alla tai rasiassa, jossa on märkää sanomalehteä pohjalla.
Ravut keitetään tillillä, suolalla ja sokerilla maustetussa vedessä. Ravun pinnassa olevat ruskeat, siniset ja vihreät ainesosat hajoavat kuumuudessa. Koska vain keltainen ja punainen väri jäävät jäljelle, rapu muuttuu keitettäessä punaiseksi.
Ennen rapujen keittämistä kannattaa vielä varmistaa, että kaikki tarvittavat tykötarpeet ovat valmiina.
Rapujen keittäminen
1. Huuhtele ravut ennen keittämistä kylmän juoksevan veden alla. Tarkista, että kaikki ravut ovat eläviä ja ettei mahapuolelle tai saksien väliin jää mutaa tai hiekkaa. Jos ravut ovat kovin likaisia, voit puhdistaa ne myös kevyesti harjaamalla.
2. Rapujen keittäminen onnistuu riittävän isossa kattilassa, sillä rapujen täytyy peittyä kokonaan veteen. Esimerkiksi 40 rapua riittää neljälle alkupalaksi. Ne tarvitsevat 10 litran kattilan, joka täytetään vedellä puolilleen.
3. Lisää keitinveteen suolaa, sokeria ja kruununtillinippu. Säästä tillin kukinnot myöhempää koristelua varten, sillä keitettäessä niistä tulee kitkeriä. Rapuja keitettäessä suolamäärä lasketaan vesilitrojen mukaan. Karkeaa merisuolaa käytetään 40 grammaa vesilitraa kohti. Kuumenna vesi kiehuvaksi ja sekoittele, kunnes suola on kokonaan liuennut.
4. Rapuja keitetään 10 minuuttia. Keittoaika lasketaan siitä, kun viimeinen rapu on laskettu kattilaan ja vesi alkaa jälleen kiehua. Keittoaikaan vaikuttaa rapujen koko. Laske ravut kattilaan yksitellen, isoimmat ensin, sillä ne tarvitsevat pisimmän keittoajan. Kypsät ravut ovat punaisia ja selkäpanssari nousee koholleen pyrstön päältä. Toinen tuntomerkki on kuoren ja pyrstön väliin syntyvä rako.
5. Nosta rapukattila liedeltä ja jäähdytä ravut keitinliemessään mahdollisimman nopeasti. Voit nostaa kattilan esimerkiksi kylmään vesihauteeseen. Poista keittämisessä käytetty tilli ja lisää uutta tuoretta tilalle.
Ravut ovat parhaimmillaan 6-12 tunnin kuluttua keittämisestä. Mutta ne säilyvät jääkaapissa hyvänä jopa pari päivää. Nosta ravut tarjolle puoli tuntia ennen ateriaa.
Varaa pääruuaksi noin 10-12 rapua ruokailijaa kohden. Jos tarjoat rapuja alkuruokana, riittää noin 6-8 rapua per henkilö. Rapujen kanssa tarjotaan perinteisesti silputtua tilliä, paahdettua leipää ja voita.
Lue myös Anna.fi: Näin teet ylellisen rapupastan
Kommentoi
Kommentoi juttua: Rapujen keittäminen – katso nämä 5 tärkeää vaihetta!