Ruoka

Rapujuhlat tulossa: Mitä tarjolle vegaanille?

Kotimaisten rapujen sesonki on loppukesällä ravustuskauden alettua 21.7. Mutta jos ravut eivät olekaan juhlijoiden makuun, vieraiden joukossa on paljon lapsia, ravuille allergisia tai vaikkapa vegaaneja, hätä ei ole tämän näköinen. Rapujuhlissa voi hyvinkin tarjota muutakin kuin rapuja. Kokosimme herkullisia ideoita, jotka sopivat myös vegaaniseen ruokavalioon.

Rapujuhlien kiireetön tunnelma syntyy monenmoisten rentojen ruokien äärellä. Tarjoa siis vegaaneille ja rapuja vieroksuville vieraille sesongin parhaita kasvisherkkuja, joita saa levittää paahtoleivän päälle tai syödä ja näperrellä ajan kanssa aivan kuin rapuja.

Lue lisää: Rapujuhlissa maistuvat rennot herkut

3 x vegetahna

Perinteisissä rapujuhlissa ravut nautitaan joko sellaisenaan sitruunan kanssa tai ne kootaan voidellulle vehnäpaahtoleivälle ja viimeistellään tillillä sekä sitruunamajoneesilla.

Vegaanin paahtoleivän päälle rapujen sijaan voi valmistaa erilaisia vegetahnoja. Yllätä vegaanivieraat jännittävillä makupareilla yhdistämällä esimerkiksi herneitä, korianteria ja ripaus juustokuminaa, porkkanaa ja maapähkinävoita tai kikherneitä ja punajuurta.

Maittavat vegetahnat voi pyöräytää valmiiksi jo hyvissä ajoin ennen juhlia, sillä maut tasaantuvat tekeydyttyään tovin jääkaapissa.

vegetahnat

Ohjeet: 

Ruokaisa ratatouillevuoka

Paahtoleivän kera kelpaa nauttia myös loppukesän suosikkiruokiin lukeutuvaa ratatouillevuokaa. Tässä ohjeessa klassikkoruoka on muuttanut muotoaan astetta juhlavammaksi. Viipaloidut kasvikset asetetaan uunivuokaan vieri viereen ja nostetaan uuniin muhimaan yrttien maustaman tomaattikastikkeen kera. Ratatouillevuoka maistuu hyvältä sellaisenaan paahtoleivän kera joko kylmänä tai kuumana.

ratatouillevuoka

Ohje: Ratatouillevuoka

Latva-artisokat – hauskaa sormisyötävää

Keitetyt latva-artisokat voi tarjota kuumina, lämpiminä tai kylminä. Latva-artisokat ovat mukavaa sormiruokaa rapujuhlissa niille, jotka eivät syö rapuja. Latva-artisokan syöminen istuu hyvin rapujuhlien rytmiin, sillä kuten rapujen myös latva-artisokkien syöminen vaatii hieman harjoitusta onnistuakseen. Tarjoile latva-artisokan kanssa vaikkapa erilaisia vegaanisia dippikastikkeita.

Latva-artisokkien valmistaminen sen sijaan on helppoa. Lue kuitenkin ensin  latva-artisokan käsittelyohjeet. Latva-artisokat keität näppärästi myös Himahella-blogin ohjeella.

Latva-artisokka ja limeaiolia

Latva-artisokan ”suomuja” on hauska dippailla vegaaniseen majoneesiin. Sen valmistus käy yhtä helposti kuin perinteisen. Valmista vegaaninen majoneesi esimerkiksi sitruunamajoneesin ohjeella, mutta korvaa kananmunankeltuainen soijajuomalla. Kahta desilitraa ruokaöljyä kohden tarvitset vajaan desilitran soijajuomaa. Mittaa ainekset korkeaan kulhoon ja surauta sauvasekoittimella majoneesiksi. Onnistumisen kannalta oleellista on, että kaikki ainekset ovat huoneenlämpöisiä.

Voit maustaa vegemajoneesin sitruunan sijaan myös chilillä, valkosipulilla tai ottaa mallia vaikkapa tästä tulisesta sahramimajoneesista.

Jälkiruoka: Vegaanin mustikkaleivokset

Rapujuhlien jälkiruokaan kuuluvat usein marjat. Vastustamattomat raakakakun tapaan valmistettava mustikkaleivokset sopivat vegaaniseen ruokavalioon, mutta niihin ihastuu taatusti ihan jokainen juhlavieras.

Vegaanisten mustikkaleivosten valmistuksessa ei ole mitään vaikeaa tai vaivalloista. Päinvastoin niiden valmistaminen on ihanan helppoa, sillä ainekset voi vain surauttaa monitoimikoneessa sekaisin ja nostaa sitten uunin sijasta jääkaappiin jähmettymään. Esteetikko viimeistelee leivokset syötävillä kukilla.

vegaanin mustikkaleivokset

Ohje: Vegaanin mustikkaleivokset

Juomaksi vegaanisia viinejä

Juomaksi rapujuhlissa tarjotaan valkoviiniä ja snapseja. Esimerkisi alkon sivuilta löydät kattavan listan vegaaniseen ruokavalioon sopivista viineistä ja muista alkoholipitoisista juomista.

Kommentoi

Kommentoi juttua: Rapujuhlat tulossa: Mitä tarjolle vegaanille?

Jep

Vegaanit voi syödä vaikka ilmaa tai ruohoa! Samalla voivat puhdistaa tanssimalla auransa tai projisoida astraalikehonsa vaikka helvettiin pilaamasta muiden elämää

Sinun täytyy kommentoidaksesi.