Ruoka

Pääsiäispulla ihastuttaa monilla muodoillaan – poimi ohjeet babaan, kulitsaan, rahkapullaan ja uusiin hitteihin

Pääsiäispulla on suosittu leivonnainen niin meillä kotimaassa, Espanjassa kuin ortodoksisessa perinteessäkin. Nämä herkulliset pullat tarjoavat jokaiselle jotakin. Onko suosikkisi perinteinen rahkapulla vai venäläinen kulitsa?

Rakastetulla pullalla on paikkansa myös pääsiäispöydässä. Kokosimme yhteen Kotilieden parhaat reseptit perinteisestä pääsiäispullasta rahkapulliin ja pitkoihin. Kokeilunhaluinen leipuri ottaa haltuunsa myös leivontapiirien hehkuttaman tangzhong-menetelmän, joka takaa, ettei pullasta pehmeyttä puutu!

Lue myös: Pulla on rakastettu joka tilanteen herkku – valitse Kotilieden resepteistä oma suosikkisi

Pääsiäispulla on osa monen kulttuurin juhlaa

Juhlan kunniaksi pöytään nostetaan pulla, josta riittää jokaiselle ruokailijalle. Kotimainen pääsiäispulla leivotaan piiraan malliin ja täytetään rahkalla ja aprikoosinpuolikkailla. Myös aurinkoinen aprikoosi-bostonkakku istuu pääsiäisen kellertävään väriteemaan täydellisesti.

Tomusokerilla kuorrutettu pääsiäispulla eli baba on osa ortodoksien pääsiäisperinnettä. Juureen leivottu, korinteilla ja sukaateilla maustettu sekä korkealaitaisessa uunivuoassa paistettu jälkiruoka tarjotaan perinteisesti pashan kanssa. Vastaavaan tyyliin nautitaan myös venäläinen kulitsa eli hiivataikinasta leivottu kakku tai pulla. Sukaateilla maustettu jättipulla taipuu myös vegaaniseksi versioksi. Vegaaninen pulla saa päälleen hennon kookoskinuskihunnun, joka valmistetaan näppärästi kondensoidusta kookosmaidosta.

Mallorcalla pääsiäispulla tarjotaan hieman pienemmässä muodossa. Espanjalaiset ensaimadas-pullat tuntuvat suussa ihanan ilmavilta, kun pullat malttaa kohottaa kolmeen eri otteeseen ja muistaa lisätä taikinaan riittävästi voita.

Rahkapullat – maitorahkan ja pullataikinan mehevä liitto

Rahkapulla kilpailee rahkapiirakan kanssa suosituimman pääsiäisleivonnaisen tittelistä! Paras rahkapulla tarjoaa pehmeän ja mehevän pullataikinan sekä runsaasti happaman raikasta rahkatäytettä samassa suupalassa. Rahkapulla onnistuu myös vegaanisena, kun korvaat maitorahkan vaikkapa maustamattomalla soijarahkalla.

Makua voi varioida mielensä mukaan lisäämällä rahkan kaveriksi muitakin täytteitä: kokeile esimerkiksi mustaherukkaa tai vadelman ja lakritsin vastustamatonta makuliittoa. Myös vaniljaiset dallaspullat luottavat maitorahkapohjaiseen täytteeseen. Pullataikinaan leivotun omena-rahkapiirakka toimii sellaisenaan, mutta voit myös vaihtaa omenat esimerkiksi aprikoosiin.

Monipuolinen pitko on helppo tuunata sesonkiin sopivaksi

Pullapitko on näyttävä mutta vaivaton tarjottava, josta kukin saa leikata haluamansa kokoisen palan. Pääsiäiseen passaa mehevä tuorejuustolla ja lemon curd -sitruunatahnalla täytetty sitruunapitko tai juhlava wienerpitko, jonka voi tuunata sesonkiin sopivaksi aprikoosihillolla

Tavallinen pullapitko on helppo koristella vaikkapa pienillä suklaamunilla tai sokerikuorrutetuilla pääsiäismunilla. Pitkon voi myös halkaista ja täyttää jälkikäteen haluamillaan täytteillä, esimerkiksi aprikoosihillolla sekä kuohukermasta ja maitorahkasta sekoitetulla vaahdolla.

Leivo elämäsi pehmeimmät pullat tangzhong-menetelmällä

Joko kuulit tangzhong-menetelmästä, joka tekee pullista täydellisen meheviä ja kosteita? Kotileipurien kuhisema tekniikka perustuu jälkikohotukseen sekä esitaikinaan, joka lämmitetään yli 60-asteiseksi. Lämpö saa jauhojen tärkkelyksen liisteröitymään, minkä seurauksena taikinaan muodostuu löyhä hyytelöverkosto.

Pääsiäisenä maistuvat esimerkiksi samassa vuoassa paistetut vaniljapullat sekä rinkeleiksi leivotut suklaapullat, joissa on pääsiäisen suosikkisuklaan, Kinderin, tapaan sekä maito- että valkosuklaata. Perinteiset pikkupullat voit leikata auki ja täyttää haluamillasi pääsiäiseen sopivilla hilloilla tai italialaisella marengilla ja passionkastikkeella.

Vai sittenkin jotain muuta?

Pääsiäsen jälkiruoaksi maistuvat myös muut suklaan, raikkaiden sitrusten ja makean marengin säväyttämät herkut. Tässä Kotilieden parhaat kakut juhlapöytään.

Lue myös Anna.fi: Pääsiäispullat

Kommentoi

Kommentoi juttua: Pääsiäispulla ihastuttaa monilla muodoillaan – poimi ohjeet babaan, kulitsaan, rahkapullaan ja uusiin hitteihin

Sinun täytyy kommentoidaksesi.