Ideoita ruoanlaittoon

Ruoan höyrytys onnistuu eri tavoin

Höyryttäminen on hellävarainen ja kevyt kypsennysmenetelmä, jossa käytetään hyödyksi vesihöyryä. Höyrykypsennyksessä ruoka valmistuu lempeästi ja ilman rasvaa. Ruokien ravintoaineet säilyvät hyvin eikä ruoan rakenne ja koostumus muutu. Höyryttäminen onnistuu höyrytyskattilassa, -korissa sekä siivilässä tai uudenlaisissa höyrykääreissä.

höyrytys

1. Oxon kätevä Pop-Up-höyrystin soveltuu monen kokoiseen kattilaan. Höyrystimen voi nostaa kahvasta vaikkapa haarukan avulla, jolle laitteessa on myös kätevä kolo. Kori on ruostumatonta terästä ja sen kahvan voi myös lukita alas varastoimisen ajaksi, Stockmann.

2. Pyrexin Pyroflam-höyrystin on keraamista boorisilikaattilasia, joka on kehitetty kestämään pitkään erittäin korkeita lämpötiloja. Höyryosa (halk. 20 cm) muuttaa tavallisen kattilan (halk. 20-24 cm) höyrykeittimeksi, Pyrex.

höyrytys

3. Aasialaista, kaksiosaista bambuhöyrystintä käytetään paikalliseen tapaan wokkipannussa, jossa on vettä. Ennen käyttöönottoa höyrystin pestään ja huuhdellaan huolellisesti. Sitä myös liotetaan noin puolisen tuntia vedessä. Tarttumisen estämiseksi koriin voi laittaa ruoan alle kaalin- tai salaatinlehtiä tai vaikkapa lautasen tai leivinpaperisuikaleen. Bambukori (halk. 18 cm), Tokyokan.

4. Silikonisessa Lékuén höyrykääreessä voi valmistaa aterian 1-2 hengelle. Kääreen vetoisuus on litra ja astiaan mahtuu puoli litraa nestettä. Ruoan kypsennyksen kääreessä voi hoitaa yhtä hyvin uunissa (max 260˚C) kuin mikroaaltouunissa. Höyrykääreen voi pestä astianpesukoneessa, Stockmann.

5. Myös leivinpaperi- ja ruoanvalmistuspaperi soveltuvat hyvin ruoan höyryttämiseen. Kääri ruoka vain kosteutta ja keittämistä kestävään paperiin ja nosta sitten tilkka vettä keittokattilaan. Tämä hellävarainen ruoan kypsennysmenetelmä käy yhtä hyvin kalalle, kanalle kuin kasviksillekin. Ruoan voi tarjota kätevästi suoraan paperikääreestä.

Lisää vinkkejä ruoanvalmistukseen:
Pataopas kotikokille
Valurautapannu on kokin perusväline
Monitoimikoneen ostajan opas
Piirakkavuoka valitaan tarpeen mukaan
Ruoka.fi: Kakkuvuoat testauksessa

Kuva: Kristiina Kurronen/OM-arkisto

Kommentoi

Kommentoi juttua: Ruoan höyrytys onnistuu eri tavoin

Johanne1

Tämähän oli vain mainostusta, kuinka kauan perunaa esim keitetään? Käytännön asiat jää löytämättä nykyisin.

Sinun täytyy kommentoidaksesi.