Laktoosittomat leivonnaiset ja maidoton leivonta

Laktoosi-intolerantikolle löytyy nykyisin runsaasti vähälaktoosisia ja laktoosittomia tuotteita, joilla perinteiset maitotuotteet voi korvata.

Maidottomassa leivonnassa apuun otetaan kaura- ja soijatuotteet.

Laktoosi-intoleranssissa oireita aiheuttaa maidon sokeri eli laktoosi, maitoallergiassa puolestaan maidon proteiini. Maitoallergiaa esiintyy herkemmin pikkulapsilla, laktoosi-intoleranssia puolestaan useammin aikuisilla. Maitoallerginen välttää maitoa ja sen proteiinia sisältäviä tuotteita.

Vähälaktoosiset tuotteet käyvät useimmille laktoosi-intolerantikoille ja laktoosittomat tuotteet herkimmillekin laktoosi-intolerantikoille.

Vähälaktoosisia ja laktoosittomia tuotteita

Vähälaktoosisia ja laktoosittomia tuotteita on markkinoilla runsaasti ja leivonnaisten valmistus onnistuu niiden avulla erinomaisesti.

Käytä täytekakkujen täytteenä ja kuorrutteena vaahdotettavaa vähälaktoosista vispi- tai kuohukermaa tai laktoositonta vispikermaa.  Myös maitorahkaa, kermaviiliä, ranskankermaa ja ruokakermaa löytyy sekä vähälaktoosisena että laktoosittomana, samoin margariinia ja voita.

Leivonnaisten taikinoissa maidon voi korvata vähälaktoosisella tai laktoosittomalla maidolla ja usein myös jollain muulla nesteellä kuten vedellä tai mehulla. Piimä antaa leivonnaisille happaman maun ja sen korvaamiseen sopii vähälaktoosinen tai laktoositon piimä. Maustamatonta jogurttia löytyy vähälaktoosisena ja se sopii hyvin esimerkiksi hyydytettäviin kakkuihin.

Kovat kypsytetyt juustot kuten esimerkiksi emmental-juusto ovat luonnostaan laktoosittomia, joten niitä voi käyttää suolaisiin piiraisiin ja leivonnaisiin.  Tutustu pakkausselosteisiin, monia juustoja kuten esimerkiksi tuorejuustoja löytyy vähälaktoosisina hyvin. Raejuustoa saa myös laktoosittomana, samoin sulatejuustoja ja fetajuustoa.

Maidottomia leivonnaisia

Monet leivonnaiset onnistuvat ilman maitoakin tai sen voi usein taikinoissa korvata vedellä tai muulla nesteellä. Raparperikakut ja muffinit onnistuvat ilman maitoakin. Rasvan voi korvata kakussa usein ruokaöljyllä tai maidottomalla margariinilla. Tutustu pakkausselosteisiin, moni laktoositon margariini on myös täysin maidoton.

Maidottoman kakun voi päällystää hedelmillä. Kakun täytteeksi sopii esimerkiksi maidoton sitruunakiisseli. Soija- ja kaurakermat toimivat sekä hyytelökakuissa että piiraiden täytteissä hyvin. Hyydytetty dieettileivos onnistuu myös kaura-vaniljakastikkeesta sekä soijajogurtista. Kaura- ja soijatuotteita löytyy esimerkiksi  GoGreen- , Oatly– ja Alpro –tuotemerkeiltä. Tuorejuustomainen pehmeä tofu (esim. Oy Soya Ab) tai soijatuorejuusto (esim. Makrobioksen Tofutti) ovat myös hyviä vaihtoehtoja leivontaan.

Lähde: Maito ja Terveys ry

Lue myös:
Gluteenittomat leivonnaiset
Munattomia leivonnaisia

Tilaa uutiskirjeemme niin saat sähköpostiisi säännöllisesti tietoa uusimmista jutuistamme ja kilpailuistamme.


Teksti: Mari Harjula

Keskustelu

 1. kerkai

  Minä ihan ”pelkään ” kutsua vieraita,kun en osaa varautua erilaisiin
  allergioihin ym.ruokavaliovaatimuksiin. Joku keliaatikko tuo aina omat kahvileipänsä mukanaan. Joskus etsin kaupan hyllyjen tarjontaa. Ja yllätyin miten paljon siellä oli tarjolla gluteenittomia ym.
  erikoistuotteita ja niin selästi merkittykin,että oli helppo löytää.

 2. PERUNA JA TOMSKU

  ME ALETAA LEIPOO KATOTAA MITÄ SIIT TULEE

 3. Maitoallergikko

  Maitoa EI voi korvata vähälaktoosisella tai laktoosittomalla maitotuotteella. Jos on täydellinen maitoallergia, kuten minulla, oireita tulee pienestäkin määrästä maitotuotetta.

 4. feropatu

  Maito ei sovi minullekaan lainkaan. Ei auta laktoositonkaan. Aion leipoa kuivakakun, johon ohjeen mukaan laitetaan kermaa. Mitä laitan sijaan?

 5. outsider

  kerman sijaan voi käyttää erinlaisia mehuja esim.omenamehu,appelsiinimehu tai vain pelkkää vettä.voin ja margariinin voi korvata öljyllä,rypsiöljy on hyvä mutta ei mitään neisytöljyjä ne ei sovellu kuumennettavaksi ne on tarkoitettu vain kylmiin ruokiin esim.salaatin päälle tai vaalean leivän päälle.hillot ja marmelaadit ovat hyviä leivonnassa

 6. Aita ja seiväs

  ”Maitoa EI voi korvata vähälaktoosisella tai laktoosittomalla maitotuotteella. Jos on täydellinen maitoallergia, kuten minulla, oireita tulee pienestäkin määrästä maitotuotetta”

  Tuon tekstin alussa puhuttiin laktoosi-intoleranssista, ja silloin voi käyttää niitä vähälaktoosisia tai laktoosittomia tuotteita, kuten ehkä otsikosta ”Vähälaktoosisia ja laktoosittomia tuotteita”, voi päätellä.

  Maitoallergiasta puhuttiin eri kappaleessa, eikä siinä puhuttu mitään laktoosittomista tai vastaavista tuotteista, vaan soijasta sekä nesteen korvaamisesta vedellä/mehulla..

  Jep, tiedän että monet maitoallergikot ovat ottaneet tuon asian valaisun sydämelleen, mutta tuo teksti oli oikein kirjoitettu, eikä siinä ole mitään huomautettavaa. Sisälukutaitoa, kiitos.

 7. louhisaari

  Voiko louhisaaren juomaa pakastaa?

 8. Ammattileipuri

  Oi ja voi, kirjoittaja epätietoinen mitä maidottomia ja laktoosittomia vaihtoehtoja ollut jo 2010 ihan kauppojenkin hyllyillä. Kannattaisko perehtyä paremmin tarjontaa ennen kirjoittamiasta. Terkuin erikoisruokavalioiden ammattileipuri

 9. emubarbi

  mistä saa Tofutti-soijatuorejuustoa? myykö ihan normi kaupatkin sitä? asun pienessä kaupungissa jossa ei ole erikois kauppoja….

 10. Tutteli12

  Voih. Tosiaan kirjoituksen aikaan on ollut iso läjä laktoosittomia tuotteita saatavilla. Maidottomiakin tuotteita on löytynyt. Kannattais tosiaan perehtyä asiaan paremmin ennen kirjoittamista. Pakosta erikoisruokavaliota pitkään noudattanut perhe.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

Alibi
Anna
Deko
Erä
Hymy
Kaksplus
Kippari
Kotilääkäri
Kotiliesi
Koululainen
Ruoka.fi
Parnasso
Seura
Suomen Kuvalehti
TM Rakennusmaailma
Tekniikan Maailma
Vauhdin Maailma
Golfpiste
Vene
Nettiauto
Ampparit
Plaza
Muropaketti