Laktoosi-intolerantikolle löytyy nykyisin runsaasti vähälaktoosisia ja laktoosittomia tuotteita, joilla perinteiset maitotuotteet voi korvata.

Maidottomassa leivonnassa apuun otetaan kaura- ja soijatuotteet.

Laktoosi-intoleranssissa oireita aiheuttaa maidon sokeri eli laktoosi, maitoallergiassa puolestaan maidon proteiini. Maitoallergiaa esiintyy herkemmin pikkulapsilla, laktoosi-intoleranssia puolestaan useammin aikuisilla. Maitoallerginen välttää maitoa ja sen proteiinia sisältäviä tuotteita.

Vähälaktoosiset tuotteet käyvät useimmille laktoosi-intolerantikoille ja laktoosittomat tuotteet herkimmillekin laktoosi-intolerantikoille.

Vähälaktoosisia ja laktoosittomia tuotteita

Vähälaktoosisia ja laktoosittomia tuotteita on markkinoilla runsaasti ja leivonnaisten valmistus onnistuu niiden avulla erinomaisesti.

Käytä täytekakkujen täytteenä ja kuorrutteena vaahdotettavaa vähälaktoosista vispi- tai kuohukermaa tai laktoositonta vispikermaa.  Myös maitorahkaa, kermaviiliä, ranskankermaa ja ruokakermaa löytyy sekä vähälaktoosisena että laktoosittomana, samoin margariinia ja voita.

Leivonnaisten taikinoissa maidon voi korvata vähälaktoosisella tai laktoosittomalla maidolla ja usein myös jollain muulla nesteellä kuten vedellä tai mehulla. Piimä antaa leivonnaisille happaman maun ja sen korvaamiseen sopii vähälaktoosinen tai laktoositon piimä. Maustamatonta jogurttia löytyy vähälaktoosisena ja se sopii hyvin esimerkiksi hyydytettäviin kakkuihin.

Kovat kypsytetyt juustot kuten esimerkiksi emmental-juusto ovat luonnostaan laktoosittomia, joten niitä voi käyttää suolaisiin piiraisiin ja leivonnaisiin.  Tutustu pakkausselosteisiin, monia juustoja kuten esimerkiksi tuorejuustoja löytyy vähälaktoosisina hyvin. Raejuustoa saa myös laktoosittomana, samoin sulatejuustoja ja fetajuustoa.

Maidottomia leivonnaisia

Monet leivonnaiset onnistuvat ilman maitoakin tai sen voi usein taikinoissa korvata vedellä tai muulla nesteellä. Raparperikakut ja muffinit onnistuvat ilman maitoakin. Rasvan voi korvata kakussa usein ruokaöljyllä tai maidottomalla margariinilla. Tutustu pakkausselosteisiin, moni laktoositon margariini on myös täysin maidoton.

Maidottoman kakun voi päällystää hedelmillä. Kakun täytteeksi sopii esimerkiksi maidoton sitruunakiisseli. Soija- ja kaurakermat toimivat sekä hyytelökakuissa että piiraiden täytteissä hyvin. Hyydytetty dieettileivos onnistuu myös kaura-vaniljakastikkeesta sekä soijajogurtista. Kaura- ja soijatuotteita löytyy esimerkiksi  GoGreen- , Oatly– ja Alpro –tuotemerkeiltä. Tuorejuustomainen pehmeä tofu (esim. Oy Soya Ab) tai soijatuorejuusto (esim. Makrobioksen Tofutti) ovat myös hyviä vaihtoehtoja leivontaan.

Lähde: Maito ja Terveys ry

Lue myös:
Gluteenittomat leivonnaiset
Munattomia leivonnaisia