Suklaa-appelsiini hämmästyttää hinnallaan ja maullaan – selvitimme, miksi lajike maksaa maltaita

Suklaa-appelsiini on uusin tuttavuus sitrushedelmähyllyllä. Suuren suosion saavuttanut appelsiini maistuu erityisen makealta.

Suklaa-appelsiini on jännittävä sitrustuttavuus. Kuoren väri on vihertävän ruskea, ja siitä appelsiinin nimikin on peräisin. Suklaanruskea se ei ole, mutta vihertävässä kuoressa voi havaita myös häivähdyksen ruskeaa.

Lue myös: Tunnista hyvä ja laadukas appelsiini – huomioi nämä 4 asiaa

Suklaa-appelsiinin maku on uskomattoman makea, joskaan ei yhtään suklainen. Suklaa-appelsiinit ovat Navel-lajiketta.

”Tämän lajikkeen kuori kehittyy normaalia Navel-lajiketta tummemmaksi sekä maku makeammaksi. Nimi tulee siis yksinkertaisesti tuosta kuoren tummasta väristä. Espanjalaiset nimittivät sitä  ensin mustaksi appelsiiniksi kuoren tummaan värin mukaan, mutta sitten todettiin, että suklaa-appelsiini on herkullisemman kuuloinen. Eli nimen takana ovat espanjalaiset viljelijät, jotka halusivat antaa mahdollisimman myyvän nimen näin herkulliselle erikoisuudelle”, S-ryhmän hedelmien ja vihannesten myyntipäällikkö Minna Mikkilä sanoo.

Maku on normaalia appelsiinia aromikkaampi ja hieman yrttisempi ja erityisen vivahteikas. Suklaa-appelsiinissa ei ole siemeniä ja sen kuori on ohut ja notkea. Se soveltuu erityisen hyvin fileointiin ja hedelmäsalaatin aineeksi, koska siitä saa leikattua kuoren helposti terävällä veitsellä pois. Suklaa-appelsiinista kannattaa puristaa raikasta tuoremehua tai käyttää sitä ruoanlaitossa. Sen hienostunut maku sopii erityisen hyvin kalaruokien makupariksi.

Suklaa-appelsiini oli yllätyslöytö – saatavuus määrittää hinnan

Suklaa-appelsiinit tulevat Espanjan Valenciasta, jossa joitain vuosia sitten paikallinen viljelijä löysi appelsiinipuun, josta kasvoi erityisen herkullisia appelsiineja, joiden kuori poikkesi normaalista oranssista. Löytölapsi vietiin analysoitavaksi ja kävi ilmi, että tämä lajike on aivan erityinen verrattuna normaaliin appelsiiniin. Suklaa-appelsiinin makea maku ja parempi laatu ylittivät odotukset.

Saatavuus määrittää appelsiinin hinnan. Hinta on normaalia appelsiinia korkeampi, koska viljelymäärät ovat rajalliset. K-ryhmän kaupoissa suklaa-appelsiinin kilohinta vaihtelee 6–7 euron välillä. S-ryhmän kaupoissa sitä myydään noin 5 euron kilohinnalla.

Kova hinta ei ole hidastanut menekkiä. Suomalaiset hullaantuivat herkullisen makuiseen erikoisappelsiiniin.

”Kysyntä yllätti meidät ja ajoittain tuote pääsi loppumaan Keskon varastolta. Matka Espanjasta kestää kuusi päivää ja nopeallakin reagoinnilla jouduimme välillä odottamaan uutta erää saldot tyhjinä. Erikoistuotteiden äkkiä saama mediahuomio saattaa välillä yllättää, kun kysyntä kasvaa kymmenkertaiseksi aiemmasta. Mutta ilmiönähän tämä oli pelkästään positiivinen ja tulemme olemaan paremmin varautuneita ensi kauteen,” Keskon päivittäistavarakaupan hedelmien ja marjojen ostopäällikkö Nanette Karttunen kertoo.

Suklaa-appelsiinin hinta Helsingin Triplan S-Supermarketissa joulukuussa 2021 oli 6,39 euroa / kilo. 

Suklaa-appelsiinin hinta Helsingin Triplan K-Supermarketissa joulukuussa 2021 oli 6,39 euroa / kilo.  Kuva: Sanna Mansikkamäki

Suklaa-appelsiinin sesonki on lyhyt – uutuussitruksia tulossa helmikuussa 2022

Suklaa-appelsiinit ilmestyivät K-ryhmän hedelmäosastolle vuonna 2020 ja S-ryhmän hedelmäosastolle 2021 jouluna ensimmäistä kertaa.

Suklaa-appelsiniin sesonki ei ole yhtä pitkä kuin normaalien appelsiinien. Ne saapuivat joulukuussa kauppoihin ja sesonki kestää tammikuun loppuun.  K- ja S-ryhmän valikoimavastaavat kannustavat kiiruhtamaan suklaa-appelsiiniostosten kanssa, sillä uutta satoa ei saada enää kauppoihin tammikuun jälkeen. Jos kuitenkin kerkeät niitä maistamaan, niin jääkaapin kylmälokerossa ne säilyvät hyvinä useita viikkoja.

Sitrushedelmien ystäviä hemmotellaan kymmenillä erilaisilla lajikkeilla. Sitrushedelmäsesonki on käynnissä, ja siksi erilaisia appelsiinilajikkeita on saatavilla hyvin. Veriappelsiinien sesonki on myös parhaimmillaan, se kestää maaliskuulle asti.

Uusia lajikkeita appelsiinien osalta ei ole tulossa lähiaikoina, mutta uusia pikkusitruksia kyllä.

”Kannattaa kokeilla nyt esimerkiksi parhaassa kaudessaan olevia puoliveriappelsiinejä, veriappelsiinejä ja sweetietä, jotka kaikki herkullisia hieman tuntemattomampia sitruksia. Saimme juuri varmistuksen, että saamme helmikuussa kaksi hieman erikoisempaa mandariinilajiketta valittuihin S-myymälöihimme,” S-ryhmän Mikkilä paljastaa.

 

Avainsanat

Keskustelu

Olin kylläkin pettynyt ostokseeni. Maku ei poikennut mitenkään tavallisesta. Kuori oli tosin hyvinkin ruskea, muttei ohut, vaan normaali paksu kuori. En osta toiste. Samalla rahalla saa paljon enemmän tavallisia appelsiineja.

Kommentoi juttua: Suklaa-appelsiini hämmästyttää hinnallaan ja maullaan – selvitimme, miksi lajike maksaa maltaita

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista.

X