Maitohapposäilöntä sopii kasviksille

Maitohapposäilöntä on vanha säilöntätapa. Eniten maitohappomenetelmällä tehdään hapankaalia ja suolakurkkuja, mutta se sopii hyvin muillekin kasviksille, varsinkin juureksille.

Vihannesten C-vitamiinit säilyvät erinomaisesti hapattamisessa.

Maitohapposäilöntään tarvitaan kasvisten lisäksi vain suolaa. Käymisen varmistamiseksi joissain ohjeissa hapanvihanneksiin lisätään heraa.

Käyttäminen tapahtuu varta vasten valmistetussa käymisruukussa tai tavallisessa lasipurkissa.

Hapettumisen perusedellytykset ovat tietty suolapitoisuus, lämpötila, hapettomuus ja paino vihannesten päällä.

Lisää vinkkejä säilöntään:
Säilöntävinkkejä kotikokille
Kuivatus säilöö kesän maut
Pakasta kotipuutarhan hedelmiä ja kasviksia
Etikkasäilykkeitä kasvimaan ja metsämättäiden antimista
Ruoka.fi: Säilö sadon parhaimmisto

Kuva: Jorma Marstio

Avainsanat

Keskustelu

”Hapettumisen perusedellytykset ovat…”
Tarkoittaakohan toimittaja tässä todellakin hapettumista (eli happeen yhtymistä, joka on älyttömän laaja käsite, sisältää mm. kaikenlaista palamista ja raudan tapauksessa ruostumista), vai maitohappokäymistä? Kun esim. voi tai muu rasva hapettuu, se härskiintyy, ja ruoka yleensäkin on pilalla, jos se on hapettunut. Tämän takia eineksiä säilötään suojakaasuun, joka ei sisällä happea.
Hapettumisella ei ole mitään tekemistä happojen kanssa, kuten jokainen peruskoulun läpäissyt tietää, tai pitäisi tietää. Hakikohan toimittaja sanaa ”hapottumisen”? Typo se tuskin oli, sillä kyseiset vokaalit ovat eri puolilla näppäimistöä, ellei toimittaja satu käyttämään dvorak- näppäimistöä, jolloin ne ovat vierekkäin.

Kommentoi juttua: Maitohapposäilöntä sopii kasviksille

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista.

X