Ideoita ruoanlaittoon

Säilö sato purkkeihin ja pakastimeen – kokosimme parhaat vinkit säilöntään

Säilöntä on kivaa puuhaa! Kesällä ja syksyllä kannattaa säilöä kauden parhaat maut purkkeihin ja pulloihin.

Säilöntä onnistuu monella tavalla. Kokeile hilloamista, pakastamista, kuivaamista ja hapattamista. Säilöjän muistilistan ja kätevien säilöntävinkkien avulla säilykkeet onnistuvat taatusti.

Lue myös: Säilyketölkkien ja -purkkien sterilointi onnistuu helposti

Säilöjän muistilista

• 1 litra mansikoita, viinimarjoja, vadelmia tai lakkoja painaa noin 500 g • 1 litra karviaisia, puolukoita tai karpaloita painaa noin 600 g • 1 litra mustikoita painaa noin 700 g • 1 litra kirsikoita painaa noin 750 g • 1 kg sokeria on 1,2 l • 100 g sokeria on 1,2 dl • 1 dl sokeria on 85 g • 1 dl fariinisokeria on 70 g

Säilöntä – 5 vinkkiä säilöjälle

1. Käytä säilöntään vain hyvälaatuisia raaka-aineita, puhdista ainekset hyvin. Käytä teräksisiä tai pinnoitettuja kattiloita, älä alumiinisia. Pese purkit, pullot ja kannet hyvin. Kuumenna astiat ennen purkittamista.

2. Helppo tapa valmistella purkit ja kannet säilöntäkuntoon on pestä ne kuumalla ohjelmalla astianpesukoneessa, jolloin ne ovat kuumia ja heti käyttövalmiita.

3. Täytä purkit ja pullot pintaan asti ja sulje heti. Säilytä hillot mieluiten jääkaapissa, sillä ne säilyttävät arominsa ja värinsä parhaiten viileässä ja valolta suojattuna.

4. Hilloaminen on nyt erittäin trendikästä ja hilloa voi tehdä pienissä erissä. Kokeile rohkeasti uusia makuyhdistelmiä, kuten eri marja- ja hedelmälaatuja. Tutun hilloin voi myös ”tuunata” uudenlaiseksi maustamalla sen yrteillä tai erilaisilla mausteilla, kuten kardemummalla, mintulla tai aniksella. Rohkeimmat kokeilijat maustavat hillonsa myös lakritsilla tai salmiakilla.

5. Säilöntään sopivia sokereita on monia. Hillojen ykkös-sokeri on pektiiniä sisältävä hillosokeri, jolla saa sopivan kiinteää ja hyvin säilyvää hilloa. Hillo-marmeladisokerilla tulee vähemmän makeaa ja kiinteämpää hilloa. Chutneytyyppisiin, tummiin mausteisiin säilykkeisiin sopii vahva ja aromikas tumma muscovado tai fariinisokeri. Hyvää ruokosokerin makua ja aromia säilykkeisiin saa myös ruokokidesokerilla, jota kannattaa kokeilla perinteisissäkin kasvissäilykkeissä taloussokerin sijaan.

Lue myös Anna.fi: Maailman paras hilloresepti pehmeäkuorisista marjoista

Säilöntävinkit antoi Suomen Sokerin markkinoinnin suunnittelupäällikkö Inari Kettula.

 

Kommentoi

Kommentoi juttua: Säilö sato purkkeihin ja pakastimeen – kokosimme parhaat vinkit säilöntään

Sinun täytyy kommentoidaksesi.