Ruoka

Suomalainen menestysresepti 2024 -voittaja on tässä – mestarileipuri Erika paljastaa salaisuuden täydellisiin suklaakekseihin

Suomalainen menestysresepti 2024 -kilpailussa voiton vei Erika Poussa paistovalmiilla Bakerika-keksitaikinallaan. Suussasulava keksitaikina on syntynyt vuosien kehittelyn tuloksena.

Suomalainen menestysresepti 2024 -kilpailun voittaja on Erika Poussa. Hän osallistui kilpailuun yrityksensä Bakerikan paistovalmiilla pakastekeksitaikinalla.

Voittaja selvisi tiistai-illan finaalijaksossa. Finalisteja kilpailussa oli yhteensä kuusi. Kaikki kuusi tuotetta lanseerataan tällä viikolla S-ryhmän ruokakaupoissa kautta Suomen.

Pakasteesta löytyvää Bakerikan paistovalmista keksitaikinaa on kahta makua: Salted Chocolate Chip ja Peanut Butter Chocolate Chip. Pakkauksessa on kuusi paistovalmista keksiä ja paistoaika on 8-10 minuuttia.

Lue myös: Suomalainen menestysresepti 2023 -kilpailu ratkesi jännittävässä finaalissa – isoisoisän palvausperinteet siivittivät mikroateriat voittoon

Jäätelösandwich teki Bakerikasta somehitin

Keksitaikina on ollut mestarileipurina tunnetun Erikan bravuuri jo vuosien ajan, hän kertoo Kotiliedelle. Jo lapsena hän on leiponut keksejä isoveljensä kotibileisiin, ja siitä asti rakastettu resepti on kulkenut mukana aina omaan leipomoon asti.

Jenkkityylisiä keksejään Erika on myynyt jo vuosien ajan trendikkäässä Bakerika-kahvilassaan Helsingin Punavuoressa. Kahvilan varsinainen hittituote on kekseistä ja jäätelöpallosta koottu jäätelösandwich, joka myytiin loppuun lähes joka päivä viime kesänä.

”Se on kaikkein suosituin tuote meidän Punavuoren leipomossa”, Erika kertoo Kotiliedelle.

Kyseinen jäätelöherkku oli toinen tuote, jolla Erika haki mukaan menestysreseptikisaan. Lopulta hän kuitenkin päätti aloittaa tiensä markettien hyllyille paistovalmiilla keksitaikinalla, pääbravuurillaan.

suomalainen menestysresepti 2024
Nyt Bakerikan kuuluisaa keksitaikinaa voi ostaa S-ryhmän ruokakauppojen pakastealtaista.

Täydellisen keksitaikinan salaisuus

Pakastetaikinan avulla jokainen voi päästä leipomisen makuun nopeasti ja matalalla kynnyksellä. Mutta mitä vinkkejä Erikalla on jakaa kotileipureille, jotka haluavat itse kokeilla leipoa täydellisiä suklaakeksejä?

Erikan mukaan salaisuus täydelliseen keksitaikinaan on pitkä levähdysaika.

”Keksitaikinan kannattaa antaa levätä vähintään 24 tuntia tai ainakin 12 tuntia jääkaapissa ennen paistamista. Keksejä on iso houkutus alkaa paistamaan heti leipomisen jälkeen, mutta kun taikinan antaa vähän aikaa vetäytyä, maut syvenevät ja keksin rakenne paranee. Se on ehdottomasti ykkösvinkki”, Erika sanoo.

Leipomossakin on käytössä rutinoitunut systeemi, että keksitaikina saa vetäytyä vähintään 12 tuntia ennen keksien paistamista ja niiden myyntiin laittamista.

Erika muistuttaa, että sitkeät suklaakeksit ovat hyvin erilainen tuote verrattuna kaupan keksihyllyn koviin kekseihin. Jotta keksistä tulee aidosti tahmeaa ja sitkeää jenkkityyliin, rasvaa ja sokeria saa olla reilusti taikinassa.

”Lempikeksitaikinaa voi myös pakastaa. Ja siitä ajatuksesta tämäkin idea on tullut. Tämä keksitaikina on erittäin hifistelty versio, ja sen leipominen halutaan tehdä kuluttajille mahdollisimman helpoksi”, Erika sanoo.

suomalainen menestysresepti
Erika Poussa pyörittää Helsingin Punavuoressa huippusuosittua leipomo-kahvila Bakerikaa. © Sami Heiskanen

Paistoaika ratkaisee

Erikan keksitaikinan kohdalla on pyritty panostamaan etenkin paisto-ohjeisiin. Liian pitkä paistoaika tuppaa herkästi kovettamaan suklaakeksit, jotka ovat parhaimmillaan tahmaisensitkenä.

”Mutta jos joku tykkää rapeista kekseistä, meille on siihenkin täydellinen paisto-ohje”, Erika sanoo.

Keksitaikinansa suklaahipuissa Erika suosii korkealaatuista, rasvaista ja täyteläistä belgialaista suklaata. Suklaan laadusta Erika ei ollut valmis tinkimään tuotteen kehityksen aikana.

”Kun suklaan rasvaprosentti on korkea, se antaa keksiin todella täyteläisen maun. Raaka-aineisiin kannattaa satsata.”

Vaikka menestysreseptimatka on ollut pitkä ja raskas, tulevaisuuden suhteen Erikan tavoitteet ovat korkealla. Hänen haaveensa on saada seuraavaksi kauppojen hyllylle hänen toinen hittituotteensa, jäätelösandwich. Siinä hän näkee ison potentiaalin.

Lue myös Anna.fi: Suklaakeksit

Kommentoi

Kommentoi juttua: Suomalainen menestysresepti 2024 -voittaja on tässä – mestarileipuri Erika paljastaa salaisuuden täydellisiin suklaakekseihin

Sinun täytyy kommentoidaksesi.