Ruoka

Tiedätkö, miksi teekuppi on laakea ja teehen kaadetaan maitoa? Teesommelier paljastaa

Tee kaadetaan usein kahvikuppia laakeampaan teekuppiin ja joissakin kulttuureissa sekaan lorautetaan tilkka maitoa. Teesommelier Anna Grotenfelt-Paunonen kertoo, miksi.

Teekuppi on usein laakea. Kuppivalinnalla on yksinkertainen syy.

”Laakea teekuppi on yleinen, koska musta tee on tavallisimpia teelaatuja. Musta tee haudutetaan kuumassa lämpötilassa. Laakeassa teekupissa on iso pinta, jolloin lämpö haihtuu nopeammin ja tee jäähtyy kupissa nopeammin ihanteelliseksi”, englantilaista teehuone TeaHouse of Wehmaista pitävä teesommelier Anna Grotenfelt-Paunonen sanoo.

”Teessä maut nousevat parhaiten esiin, kun tee on sen lämpöistä, että teekuppia pystyy pitämään kädessä ilman, että kuppi polttaa käsiä.”

Laakea teekuppi ei ole ainoa vaihtoehto teen nauttimiseen.

”Ihan niin kuin viinissä ja viskissäkin, jos haluaa hifistellä, jokaiselle teelle on oma kuppinsa ja teekannunsa.”

Lue myös: Suojaa sydäntä, ehkäisee Alzheimeria – vihreän teen 8 terveysvaikutusta

Miksi teekuppiin kaadetaan maitoa?

Ennen juomista joissakin kulttuureissa kaadetaan mustan teen sekaan kaatajasta riippuen tilkka tai isompi loraus maitoa.

Laakea teekuppi ja teepannu

Nyt kun on selvitetty, miksi teekuppi on laakea, on aika siirtyä seuraavaan kysymykseen: Miksi teen kanssa juodaan maitoa?

”Britit tottuivat maidon käyttämiseen lähinnä siksi, että heillä oli ohuen ohutta posliinia ja he pelkäsivät, että posliininen teekuppi menee rikki, kun siihen kaadetaan kuumaa teetä, joten he laittoivat maitoa teekupin pohjalle, ennen kuin kaatoivat kuppiin teetä”, Grotenfelt-Paunonen sanoo.

Grotenfelt-Paunonen kertoo, että Iso-Britannian entisissä siirtomaissa viljeltiin vahvoja ja voimakkaita teelaatuja, joiden kanssa monesti nautittiin maitoa, sillä maito pehmentää teen makua. Esimerkiksi intialaiset teet ovat maultaan voimakkaita ja karvaita.

”Britit tottuivat siihen, että teessä on maitoa ja se vaikutti siihen, minkälaista teetä he alkoivat juomaan. Kehitys on kulkenut käsikkäin. Brittien tuottajamaista tulee tietynlaista teetä, mutta britit ovat halunneet ja ohjanneet jalostusta siihen suuntaan, koska tykästyivät vahvaan teehen ja usein myös käyttävät maitoa teessä.”

Lue myös Dekolehti.fi:stä: 5 x kaunis teemuki – nämä ovat Dekon valinnat

Sokeria tai hunajaa teehen?

Joku voi maidon lisäksi lisätä teehen sokeria tai hunajaa makeutta tuomaan. Grotenfelt-Paunonen ei tuomitse, muttei itse laittaisi teehen sokeria tai hunajaa, sillä ne saattavat peittää teen makua.

”Makeus on makukysymys, jotkut vain tykkäävät makeammasta. Sama kuin kahvissa, kuka laittaa minkäkin verran sokeria.”

”Ajattelen, että kukapa minä olen sanomaan, onko oikein vai väärin. Jos joku kysyy, totta kai neuvon, miten on mielestäni parasta. Loppujen lopuksi tee on nautinta-aine. Tärkeintä on, että ihmiset nauttivat siitä.”

Etenkin aloitteleva teenjuoja voi kaivata teehensä pehmeyttä tai makeutta. Testatessa maku voi kehittyä ja tee alkaa maistua ilman lisähöysteitä.

Lue myös: Mikä ihmeen kombutsa? Trendijuomaa voi valmistaa myös kotona

Kommentoi

Kommentoi juttua: Tiedätkö, miksi teekuppi on laakea ja teehen kaadetaan maitoa? Teesommelier paljastaa

Sinun täytyy kommentoidaksesi.