Ruoka

Kanavartaat taipuvat moneen makuun – kokosimme helpot grillireseptit broilerin ystäville

Kanavartaat on helppo ja nopea grilliherkku. Mausteita vaihtamalla saat niihin loputtomasti uutta menoa ja meininkiä. Talvella maukkaat vartaat kypsyvät myös uunin lämmössä.

Kanavartaat on helppoa grilliruokaa, josta pitävät aikuiset ja lapset. Broilerinliha on vähärasvaista ja miedonmakuisena se taipuu erilaisin maustein moneen. Kokosimme ohjeet ja vinkit parhaiden kanavartaiden valmistukseen. 

Muista olla tarkka hygieniasta: samoilla työvälineillä ei saa käsitellä raakoja ja kypsiä lihoja. Myös käsihygieniasta on huolehdittava linnunlihaa käsiteltäessä.

Kanavartaat saavat makua marinadista ja mausteista

Broileri itsessään on varsin miedon makuista, joten sen voi maustaa halutessaan varsin räväkästikin. Broilerin mausteeksi sopivat mainiosti pippurit, valkosipuli, curry, paprikajauhe, inkivääri, valkosipuli, chilitahna tai makea chilikastike, sitruunamehu, sitruunaruoho, korianteri, hunaja ja mangochutney sekä yrteistä esimerkiksi timjami, salvia ja rosmariini.

Marinoimaton broileri kannattaa maustaa jo vuorokautta ennen kypsennystä öljypohjaisella mausteseoksella. Öljyiset marinadit syttyvät kuitenkin helposti palamaan ja marinadin sisältämät mausteet ja makeus palavat herkästi lihan pintaan. Jos marinoit tai maustat lihan etukäteen, pyyhi enimmät mausteet talouspaperilla pois ennen grillausta ja lisää marinadia tai mausteita tarvittaessa lisää vasta grillauksen loppuvaiheessa.

Voit myös tarjota kanavartaat maukkaan kastikkeen kanssa, jolloin grillattu liha itsessään ei välttämättä kaipaa pintaansa kuin öljysipaisun ja ripauksen suolaa. 

Kanavartaat grillissä 

Kanavartaat kypsyvät grillissä nopeasti. Grillauksessa kannattaa mieluiten käytää epäsuoraa lämpöä ja käännellä varrasta useasti grillauksen aikana.

Koska kananliha tarttuu helposti kiinni grilliritilöihin, hyvä idea voi olla grillata sitä grillausalustalla, öljytyllä foliolla tai öljyllä sipaistun grillin parilaosan päällä ja ottaa pintaan grilliraidat vasta lopuksi.

Kanavartaat uunissa 

Uunissa kanavartaiden kypsennys on vaivatonta, sillä uunin lämpö ei ole yhtä ärhäkkä kuin grillin paahde. Sopiva uunin lämpötila on 200 astetta ja kypsennysaika noin 15 minuuttia lihapalojen koosta riippuen. 

Myös broilerin jauhelihaan voi ujuttaa vartaisiin. Japanilaisten tsukune-vartaiden juju piilee siinä, että mureketaikinaan paistetaan osa jauhelihasta. Se tuo vartaisiin erilaista rakennetta ja purutuntumaa. Glaseerauskastike tekee pinnasta herkullisen makeantahmean.

Mitä kanavartaiden kaveriksi?

Kanavartaiden kaveriksi sopii esimerkiksi raikas salaatti tai kesäinen salsa. Esimerkiksi grillattujen kanavartaiden kyljessä taivaalliselta maistuu makean raikas ananassalsa. Todelliset grillibileet saat aikaiseksi, kun kokoat vartaiden kaveriksi grillikasvislautasen ja gado-gadokastikkeen

Jos maustat kanavartaat simppelisti suolalla ja tarjoat kastikkeen erikseen, voit tehdä kylkeen esimerkiksi maukkaan thaikastikkeen tai täyteläisen satay-kastikkeen.

Uunissa paahdettujen kanavartaiden seuraksi voi pyöräyttää mehevän kaalisalaatin tai tarjota vartaat vaikkapa kreikkalaisen sipuliriisin kumppanina.

Lue myös Anna.fi: Vaihtelua grillivartaisiin: halloumia ja hedelmää, broileria, jättikatkarapuja… 8 kesän parasta reseptiä!

Millaista kanaa vartaisiin? Entä millaisina paloina?

Kaikki broilerin osat sopivat grilliin, mutta vartaisiin paras valinta on rintafilee ja paistileike. Broilerinjauheliha sopii sekin mainiosti grilliin, kun siitä muotoilee herkullisia vartaita. Lihat kannattaa paloitella reilun suupalan kokoisiksi paloiksi. Liian pieninä kimpaleina kanasta tulee herkästi kuivaa ja ylikypsää.

Broileri kypsyy vartaissa nopeasti, joten tarkkaile kypsyyttä grillauksen loppupuolella. Kypsyyden kanssa kannattaa olla tarkka, sillä mehukas liha voi muuttua käden käänteessä kuivaksi ja pahvimaiseksi. Toisaalta raakanakaan kanaa ei pidä syödä. Sopivan kypsyyden selvität tikkutelstillä. Kanavartaat ovat kypsiä ja meheviä, kun tikulla lihaa kokeiltaessa reiästä tihkuu kirkasta nestettä.

Fileetä rasvaisemman paistileikkeen grillaaminen on huoletonta. Hieman ylikypsänäkin se pysyy mehevänä. Toki liian pitkään sitäkään ei pidä kypsentää. 

Voit ottaa lihat hyvissä ajoin huoneenlämpöön temperoitumaan, jotta ne lämpenevät hieman ennen kypsennystä ja kypsyvät nopeammin. Lihat kannattaa paloitella mahdollisimman samankokoisiksi, niin saat koko satsin kypsennettyä suunnilleen samassa ajassa. 

Kommentoi

Kommentoi juttua: Kanavartaat taipuvat moneen makuun – kokosimme helpot grillireseptit broilerin ystäville

Sinun täytyy kommentoidaksesi.