Ruoka

Tomaattikastike pastalle – Kotilieden ruokaryhmäläiset paljastavat parhaat vinkit täydellisen tomaattikastikkeen maustamiseen

Tomaattikastike pastalle on italialaisen keittiön perusta. Muista yrtit ja sipuli sekä sopiva makeus ja happamuus. Kotilieden ruokaryhmäläiset paljastavat parhaat vinkit tomaattikastikkeen maustamiseen.

Tomaattikastike pastalle – miten se maustetaan parhaimmalla tavalla? Kotilieden ruokaryhmässä nousee ajoittain puheenaiheeksi keittiön perusruokien maustaminen.

Lue myös: Miten kuivattuja sieniä käytetään? Katso 6 loistavaa vinkkiä

Kotilieden ruokaryhmän seuraaja Noora kysyi muilta jäseniltä vinkkejä tomaattikastikkeen maustamiseen.

”Mitkä ovat ne parhaat mausteenne tomaattiseen pastakastikkeeseen? Etsin kadonnutta inspiraationlähdettä tavoitteella ”Make pasta sauce great again”, Noora kyselee.

Kysymys kirvoitti kiivaan keskustelun ja hyviä vinkkejä tuli kymmeniä.

Tomaattikastike pastalle – parhaat yrtit

Tuoreet ja kuivatut yrtit ovat suomalaisten suosikkeja tomaattisen pastakastikkeen maustamiseen. Kuivatut yrtit ovat edullisia, ja perusvarastoa kannattaakin pitää aina kuivakaapissa. Muista tarkistaa pussista, mistä maasta yrtit tulevat. Suosi suomalaisia ja eurooppalaisia yrttejä. Halvimmat pussiyrtit ovat usein Kiinasta.

Tuoreet yrtit ovat kalliimpia. Talviaikaan tuoreet yrtit kasvatetaan kasvihuoneissa, ja siksi ne eivät ole se paras vaihtoehto. Tuoreyrttejä kannattaa käyttää kesällä ja syksyllä, kun pääset nauttimaan avomaanyrteistä.

Tomaattikastike pastalle onnistuu, kun maustat sen oikein. Käytä tuoreita yrttejä kesällä ja kuivattuja talvella.
Tomaattikastike pastalle onnistuu, kun maustat sen oikein. Käytä tuoreita yrttejä kesällä ja kuivattuja talvella. Kuva: Jarmo Wright

Parhaita kuivattuja yrttejä tomaattisen pastakastikkeen maustamiseen ovat oregano, persilja, basilika, meirami, rosmariini ja timjami.

Tuoreyrteistä kokeile ainakin karhunlaukkaa, lipstikkaa, basilikaa ja salviaa.

Tomaattikastike pastalle – hapokas talvitomaatti kaipaa makeutta

Hapokasta talvitomaattia voi kesyttää pienellä määrällä makeutta. Ruskeat sokerit, kuten raakaruokosokeri tai muscovadosokeri, toimivat hyvin. Laita sokeria todella vähän, etenkin ruskeassa sokerissa on erittäin paahteinen maku.

Joku Kotilieden ruokaryhmäläisistä suositteli myös hunajaa. Pieni lusikankärjellinen tuhtia hunajaa tuo todella upean aromin hapokkaaseen tomaattikastikkeeseen.

Vuonna 2014 kokki Henri Alénin tomaattimurskasta tehty tomaattikastikeohje aiheutti ryntäyksen kauppojen tomaattimurskahyllyille. Senkin ohjeen salaisuus oli ripauksessa sokeria.

Makea kesätomaatti ja laadukkaat tomaattisäilykkeet eivät kaipaa makeutta – kokeile viinietikkaa, joka antaa happamuutta

Laadukkaat tomaattisäilykkeet ovat tehty erittäin kypsistä sesongin parhaista tomaateista. Myös kotimaiset loppukesän makeat tomaatit eivät kaipaa lisämakeutta. Älä lisää näistä tehtyihin kastikkeisiin enää makeutusta. Täydellinen kastike tarvitsee kuitenkin tasapainoa, joka syntyy haposta. Silloin kun tomaatti on makeaa, happoa voi lisätä lorauttamalla kastikkeen joukkoon hieman viinietikkaa. Kaikella on kuitenkin rajansa ja oikean suhteen oppii maistamalla. Harjoittelu tekee mestarin.

Pieni loraus happamuutta tekee hyvää tomaattikastikkeelle, jos tomaatit ovat makeita. 
Pieni loraus happamuutta tekee hyvää tomaattikastikkeelle, jos tomaatit ovat makeita.  Kuva: Seppo Saarentola

Sipuli ja valkosipuli ovat tietenkin tärkeä osa tomaattikastiketta. Jos olet yliherkkä valkosipulille, mutta haluat vähän sen makua, voit kokeilla näitä vinkkejä:

 1. Paahda valkosipuli. Pehmeä ja paahteinen valkosipuli ei ärsytä vatsaa niin paljon kuin raaka.
 2. Lisää valkosipuli kokonaisena tomaattikastikkeeseen, mutta poista se hetken päästä. Näin saat makua, mutta et liian valkosipulista kastiketta.

Kotilieden ruokaryhmäläiset paljastavat parhaat maustamisvinkit tomaattikastikkeelle – hävikki-ideat ja yllätykselliset mausteet ihastuttavat

Ruokaryhmän keskustelussa ilmeni paljon nerokkaita tomaattikastikkeen maustamisideoita yrttien, sokerin ja hapon lisäksi. Rohkeimmat kokeilevat tummaa suklaata ja kaneliripausta.

 1. Juuston kannikka – hävikin minimoimiseksi yksi nerokas tapa on säästää parmesaanijuustosta ylijäävä kannikka, jota ei voi enää raastaa ruoan joukkoon. Kannikan voi heittää kiehuvan kastikkeen joukkoon, jolloin siitä irtoaa ihana juustoinen maku kastikkeeseen.
 2. Viinipullon pohjat – jos viikonlopun viinipullosta on jäänyt pullonpohjat, kaada se tomaattikastikkeen joukkoon. Niin puna- kuin valkoviinikin käy. Viini voi olla hapokasta, joten lisää sitäkin varovasti.
 3. Suolaiset pikkukalat – pienet Välimeren ruokalajeista tutut öljyyn säilötyt sardellit ovat oivallinen tapa maustaa tomaattikastike. Sardelli on voimakas, käytä sitä myös aluksi vain pienessä määrin.
 4. Mustapippuri – pippureista paras maustamaan tomaattikastikkeen.
 5. Oliiviöljy – vahva tuorepuristettu oliiviöljy lisätään kastikkeeseen aivan lopuksi tuomaan makua.
 6. Laakerinlehdet – kesällä laakeria saa myös tuoreena. Tartu laakeripensaan lehtiin, jos näet kaupassa sellaisia.
 7. Suklaa – pieni määrä tummaa suklaa tuo eksoottisen maun tomaattiseen pastakastikkeeseen, joku lukija neuvoo. Voisihan sitä kokeilla!
 8. Kaneli – joku lukija lisää kanelitangon tomaattipohjaisten kastikkeiden joukkoon. Tämä onkin tuttu tapa Välimeren itäisestä ja eteläisemmästä kolkasta. Lähi-idän ja Pohjois-Afrikan keittiössä käytetään kanelia ja tomaattia yhdessä paljonkin.
 9. Kuivatut metsäsienet – aivan hienoksi jauhettu metsäsienimuru on täydellinen tomaattikastikkeen mauste. Siitä tulee upea umamin aromi kastikkeeseen.

Kommentoi

Kommentoi juttua: Tomaattikastike pastalle – Kotilieden ruokaryhmäläiset paljastavat parhaat vinkit täydellisen tomaattikastikkeen maustamiseen

Sinun täytyy kommentoidaksesi.