Ruoka

Tonnikalan korvaaminen kotimaisella luonnonkalalla – uutuustuote testissä

Tonnikalan korvaajaa ovat monet kalan ystävät toivoneet markkinoille jo pitkään. Kotimainen luonnonkalasta tehty uutuustuote joutui heti kuluttajien syyniin ja kritiikin kohteeksi.

Vihdoin kotimainen tuote korvaamaan ulkomaista säilyketonnikalaa.

Lue myös: Ahven, hauki ja lahna ovat herkullista arkiruokaa – katso 8 nopeaa reseptiä

Nurmeksessa toimiva Pielisen kalajaloste Oy on tehnyt pitkään tuotekehittelyä kalajalosteiden ympärillä. Yritys on tunnettu muun muassa säilykemuikuistaan. Uusin tuoteinnovaatio on särkikaloista tehty luonnonkalasäilyke, joka muistuttaa koostumukseltaan aivan säilyketonnikalaa, mutta on maultaan vieläkin parempi.

Tonnikalan haastaja luonnonkalasäilyke näyttää aivan tonnikalalta.
Tonnikalan haastaja luonnonkalasäilyke näyttää aivan tonnikalalta. Kuva: Sanna Mansikkamäki

Rypsiöljyn käyttäminen aiheutti kritiikkiä

Säilykepurkki muistuttaa ulkonäöltään tuttua tonnikalapurkkia. Sen koko on 120 g / 160 g eli purkin sisällöstä 120 g on kalaa ja loput öljyä, kotimaista rypsiöljyä. Tuoteselosteessa kerrotaan, että purkki sisältää muun muassa lahnaa, säynettä ja pasuria vaihtelevissa määrin, suomalaista rypsiöljyä, suolaa 1,3 g, glukoosia, sipulia, valkosipulia, maustepippuria, valkopippuria, kurkumauutetta ja kurkumaa.

Juuri rypsiöljyn käyttäminen on saanut monet kuluttajat kriittisiksi. Suositulle Kemikaalicocktail-sivustolle kirjoittava Noora Shingler julkaisi viime viikolla arvostelun Pielisen kalan luonnonkalasäilykkeestä. Sivuston Facebook-julkaisussa alkoi välittömästi kuhista ja lukijat kritisoivat erityisesti sitä, että tuotteessa on käytetty rypsiöljyä.

Kemikaalicocktailin Facebook-sivujen julkaisuun on tullut viikossa jo lähes 300 kommenttia. Tuotteesta ollaan innoissaan ja kotimaista tonnikalan korvaajaa on selkeästi odotettu. Erityisesti rypsiöljyn käyttö saa kritiikkiä. Rypsiöljyä kritisoidaan ”kuraöljyksi” ja suolan määrää päivitellään.

Pielisen kalan luonnonkalasäilyke on todella maukkaan makuinen. Kotiliesi testasi kaksi purkkia. Siitä tehtiin pastakastike tonnikalan tavoin sekä sitä syötiin suoraan purkista sellaisenaan. Tuote on maistuva ja monipuolinen.

Tonnikalan korvaaja luonnonkalasäilyke maistui pastassa. Helppo pasta valmistuu luonnonkalasäilykkeestä, kapriksista ja oreganosta. 
Tonnikalan korvaaja luonnonkalasäilyke maistui pastassa. Helppo pasta valmistuu luonnonkalasäilykkeestä, kapriksista ja oreganosta.  Kuva: San

Tuote on mainio vaihtoehto ulkomaisen tonnikalan tilalle. Sitä voi käyttää täysin samalla tavalla kuin säilyketonnikalaa. Sen hinta on hieman korkeampi. Tuotetta myydään tällä hetkellä vain K-ryhmän kaupoissa ja kaupat saavat hinnoitella tuotteen haluamallaan tavalla, Pielisen kalasta kerrotaan. K-ruoka.fi -sivuston verkkokaupassa sitä myydään hintaan 3,29 euroa.

Pielisen kalasta kerrotaan, että tuote on edelleen kehityksen alla ja kuluttajaa kuunnellaan.

”Tuotekehityksemme jatkuu ja teemme töitä sen eteen koko ajan. Uusia makuja kehitellään ja jos ne onnistuvat, niin ne tuodaan markkinoille. Myös veteen säilötty tulee, jos sen tuotekehitys onnistuu”, Pielisen kalasta kerrotaan.

Monta syytä syödä kalaa

Tutkimusten mukaan suomalaiset haluaisivat syödä enemmän kalaa. Kala koetaan hankalaksi ja työlääksi valmistaa ja markkinoille toivotaan lisää helpompia kotimaisia tuotteita. Kokosimme kuusi hyvää syytä lisätä kalaa viikottaiseen ruokavalioon.

Lue myös: Lähikala ei ole roskakala

  1. Kala on hyvä D-vitamiinin lähde.
  2. Kala on todella hyvä proteiinin lähde. Luonnonkalasäilykkeessä proteiinia on 18,1 g/100 g.
  3. Kalasta saa erityisen runsaasti D-vitamiinin, hyvien rasvahappojen ja proteiinin ohella B12-vitamiinia ja seleeniä.
  4. Omega-3-rasvahapot voivat suojata aivoja mm. ikääntymiseen liittyviin vaurioihin.
  5. Säännöllinen kalan syöminen voi vähentää sydän- ja verisuonitautiriskiä ja parantaa diabeetikoiden sokerinsietokykyä.
  6. Useissa pitkittäistutkimuksissa on todettu, että säännöllinen kalan syönti on yhteydessä parempaan kognitioon ja pienempään riskiin sairastua muistisairauteen.

Kommentoi

Kommentoi juttua: Tonnikalan korvaaminen kotimaisella luonnonkalalla – uutuustuote testissä

NeaLee68

Voisiko rypsiöljyn kenties korvata kotimaisella kauraöljyllä?

Sanna Mansikkamäki

Palaute tuotteesta kannattaa lähettää suoraan valmistajalle.

Tommi

Hieno juttu hinta vain kohdalleen

Olivia

Idea on hyvä, mutta tahtoo kaatua hintaan. Mielestäni K Marketin Hyllyssä on näitä kotimaisia roskakaloja hinnaltaan lähempänä 10€, kun5€. Tämä on edullisempi, kun ne, mutta lähes puolet kalliimpi, kun heidän oma merkki tonnikalaa.
Toinen asia on tuo rypsiöljy. K Marketilla lienee jokin sopimus Raision kanssa, koska AINA mainoksissa ja ruokaohjelmissa mainitaan rypsiöljy. Ei siinä kotimaisuus vaa’assa paina, vaan hinta.
Itse käytän ainoastaan oliiviöljyä, vaihtoehtona kookosöljy.

aavee

Eihän Suomessa ole mitään mahdollisuutta valmistaa kalasäilykettä Thaimaan hintaan, jossa sen valmistuskustannukset ovat minimaalliset meidän tasoon verratuna. Meillä jo pelkästään meidän oma elintarvikevalvonta aiheuttaa kuluja ja tuotantotilat ja niiden ylläpito maksavat paljon enemmän. Jo yksin tyhjä säilyketölkki maksaa meillä enemmän kuin purkillinen ulkolaista kissan tonnikalaa. Kyllä mielestäni laitan itse mieluummin suomalaista rypsiöljyä kuin oliviiöljyä ulkomailta, ja et itsekkään sen jälkeen kun käyt tutustumassa oliivien jalostukseen paikan päällä.

Tuuli

Täältä voi tsekata helposti mistä tätä saa ja mihin hintaan: https://ruoanhinta.fi

Salkku

Alkuhuumassa myydään, mutta hinta aivan kohtuuton. Noin 30e kg kalan osalta. Täysin mahdoton yhtälö jos hinta ei kutakuinkin puolitu.

Sipu

Sipuli pois, voi lisätä ne joille sopii ja muut voi olla ilman.

Fisu

Hieno innovaatio ja vaihtoehto tonnikalalle

ölppä

Parempi rypsiöljy on kuin tonnikaloissa yleisesti käytetty auringonkukkaöljy,oliiviöljy nostaisi varmaankin hintaa entisestään.
Hinta tosiaan puoleen niin siirtyisin tonnikalasta tähän,nyt voi yhden purkin kokeilla.

EveliinaN

Mielestäni rypsiöljy kuulostaa ihan luontevalle vaihtoehdolle, sitä kun täällä Suomessa tuotetaan. Jos sen vaihtaisi kauraöljyyn niin se varmasti näkyisi myös hinnassa, kuluttaja maksaa putelista kauraöljyä n. 10€. Tuotteen hinta nykyiselläänkin on hieman korkea, toisaalta jos ostaa MSC-sertifioitua tonnikalaa niin kyllä sillekin tulee hintaa reilut pari euroa purkilta.

kari

onko pakko käyttää aina jotai ruoka oljyä tai tomatti pyrettä kalojen purkituksessä kaikki kalat maistvat samalle

Sanna Mansikkamäki

Kehitysideat tuotteesta kannattaa lähettää suoraan valmistajalle.

Sanna Mansikkamäki

Palaute tuotteesta kannattaa lähettää suoraan valmistajalle.

Sinun täytyy kommentoidaksesi.