Ruoka

Uunissa kuivatut tomaatit ihastuttavat

Tee itse mehevän maukkaat uunikuivatut tomaatit. Tomaatit paahdetaan ensin puolikuiviksi uunissa ja marinoidaan sitten mausteisessa öljykastikkeessa.

Uunissa kuivatut tomaatit on luultavasti parasta, mitä tomaateista voi tehdä. Uunikuivatut tomaatit ovat hurjan makeita, reunoilta hieman kuivahtaneita, mutta keskeltä vielä muhkean mehukkaita. Pieni varoituksen sana, uunikuivatut tomaatit voivat hullaannuttaa sinutkin!

Lue myös: Huippukokki Hans Välimäen nerokas 1+2+3 -pikkeliliemi saa jopa hieman raa’an tomaatin maistumaan herkulliselta

uunikuivatut tomaatit
Itse tehdyt uunikuivatut tomaatit ovat makeita kuin karkki. Valmista kerralla reilu satsi ja säilö tomaatit mausteiseen öljymarinadiin. Kuva:  Kristiina Kurronen

Uunikuivattujen tomaattien yksinkertainen, mutta kerrassaan nerokas idea on kuivattaa tomaatteja matalassa lämpötilassa pari tuntia niin, että niistä tulee vähän kuin aurinkokuivattuja tomaatteja, mutta vielä himpun verran parempia ja makeampia.

Pienistä ja makoisista miniluumu- tai kirsikkatomaateista valmistuu ne kaikkein parhaimmat uunikuivatut tomsut, mutta suuremmatikin tomaatit sopivat tarkoitukseen. Uunin lämpö tiivistää maun ja lohtii niistäkin herkkua. Mitä isompia tomaatteja käytät, sitä pidempään niitä luonnollisesti tulee kuivata.

Hieman ylikypsät, jo aavistuksen pehmenneet tomaatit ovat uunikuivausta varten parhaita, mutta myös vaatimattomamman makuiset yksilöt voi elvyttää tällä keinolla. Uunikuivaus on siis mitä mainioin tapa torjua hävikkiä tai taikoa valjun makuisiin talvitomaatteihin helposti lisää makua.

uunikuivatut tomaatit
Uunikuivatut tomaatit ovat parasta, mitä tomaateista voi tehdä. Tomaatit paahdetaan ensin puolikuiviksi uunissa ja marinoidaan sitten mausteisessa öljykastikkeessa. Kuva: Krisiina Kurronen

Anna uunin hoitaa työt

Uunikuivattujen tomaattien teko on helppoa ja vaikein vaihe lienee odottaminen. Tomaatteja kuivataan tunti jos toinenkin ja marinoidaan vielä vuorokauden verran. Odottelu palkitaan ja lopputulos hurmaa takuulla vaativammankin herkuttelijan.

Aktiivista kokkausaikaa tomaattien kuivaus vaatii vain muutaman minuutin. Halkaise tomaatit, poista tarvittaessa kova kanta ja lado tomsut levinpaperilla vuoratulle uuninpellille leikkuupinta ylöspäin. Sipaise sitten pinnalle oliiviöljyä. Tomaatit marinoidaan kuivauksen jälkeen mausteöljyssä, mutta jos haluat napsia tomsut kuivauksen jälkeen sellaisenaan, ripauta niiden päälle jo tässä vaiheessa hieman suolaa. 

Nosta tomaatit sitten 100-asteiseen uuniin saunomaan pariksi tunniksi tai koosta riippuen pidemmäksikin ajaksi. Tomaatit kuivuvat parhaiten, kun asetat esimerkiksi patalapun tai puukauhan uuninluukun väliin niin, että luukku on aavistuksen rakosallaan ja kosteus pääsee haihtumaan uunista. Sitten vain odotellaan ja annetaan uunin hoitaa työt.

Hyvää heti, hyvää huomenna

Tomaatit ovat valmiita, kun ne ovat reunoilta kuivahtaneita, keskeltä vielä meheviä. Kuivuneet ja jäähtyneet tomaatit upotetaan puhtaaseen, tiiviiseen lasipurkkiin oliiviöljyn, timjaminoksien sekä valkosipulinkynsien kanssa ja annetaan marinoitua jääkaapissa vielä vuorokauden verran. 

Jos maustoit tomaatit jo ennakkoon ripauksella suolaa, ne ovat makoisia syötäväksi heti vaikka sellaisenaan. 

Uunikuivatut tomaatit sopivat muun muassa leivontaan, pastaruokiin tai naposteltavaksi ihan sellaisenaan.

Klassinen tomaatti-mozzarellasalaatti eli caprese nousee uunikuivattujen tomaattien ansiosta ihan uuteen ulottuvuuteen. Bufalamozzarellan sijaan kannattaa kokeilla myös trendikästä burrataa. Makuparia täydentävät tuore basilika, kaprikset sekä pistaasipähkinät. 

uunissa kuivattuja tomaatteja ja mozzarellaa
Uunikuivatut tomaatit ja mozzarella – siinäpä vasta pari! Kuva: © Paula Kukkonen

Ohje: Uunissa kuivattuja tomaatteja ja mozzarellaa

Vai tarjoaisitko uunikuivattuja tomaatteja rapeakuorisen leivän päällä? Tomaatti-fetabruschetta on helppo tapa hurmata vaativakin herkkusuu. Suolainen fetajuustolevite on mahtava makupari uunissa makeiksi paahtuneille tomaateille.

tomaatti-fetabruschetta
Suolainen fetajuusto on ihana makupari tomaateille, jotka paahtuvat uunin lämmössä makeiksi. Kuva: Paula Kukkonen

Ohje: Tomaatti-fetabruschetta 

Uunikuivatut tomaatit on myös kaunis ja herkullinen ruokalahja. Pakkaa tomaatit kauniiseen lasitölkkiin ja somista se esimerkiksi sievällä etiketillä ja kauniilla nauhalla, niin saat helpon ruokalahjan esimerkiksi italialaisen ruokakulttuurin ystävälle. Anna tomaattien kylkiäisenä vaikka pussillinen hyvää, hauskan muotoista tai värikästä pastaa tai italialaisen keittiön saloihin sukeltava keittokirja.

Tomaatit säilyvät öljymarinadissa noin viikon verran. Ja kun kun tomaatit on syöty jäljelle jää herkullien tomaattien maustama öljy. Sen voi lorauttaa ruokiin tai käyttää vaikka salaatinkastikkeena.

Artikkeli on päivitetty 22.1.2020.

Kommentoi

Kommentoi juttua: Uunissa kuivatut tomaatit ihastuttavat

Sinun täytyy kommentoidaksesi.