Ruoka

Vaalikahvit ovat rakas rituaali suomalaisille – kahvikuvan jakaminen somessa kertoo hienovaraisesti äänestysvelvollisuuden suorittamisesta

Vaalikahveilla on Suomessa pitkät perinteet. Aikojen saatossa perinteisiin on kuitenkin tullut somelisä.

Vaalikahvit tai äänestyskahvit ovat tärkeä tapa juhlistaa yhteistä kokemusta.

Suomalaiset ovat kahvikansaa. Me palkitsemme itsemme, perheemme ja ystävämme usein juuri kupposella kahvia. Kahvia juodaan elämän kaikissa tapahtumista ristiäisistä hautajaisiin. Kuppi kahvi on itselle usein rentoutumishetki ja kyläily ilman kahvikupposta ei ole kyläily. Vaalikahveilla suomalaiset ovat käyneet yli 100 vuoden ajan.

Vaalikahvit
Santtu, Vilma ja Yusuf äänestivät Amsterdamissa, jossa he opiskelevat. Vaalikahvit päätyivät kuvaan.  © Santtu, Vilma ja Yusuf

Vaalikahvit raportoidaan kaikille

Kahvista, suomalaisista kahviloista ja suomalaisten suhteesta kahviin tietokirjan kirjoittanut Satu Jaatinen sanoo, että vaalikahvittelu on sukua sunnuntaikahvittelulle kirkonmenojen jälkeen.

”Kokoonnutaan yhdessä paikassa saman mielisessä tai oman aatteen mielisessä seurassa ja tehdään joku yhteinen suoritus, jonka jälkeen tulee ikään kuin nautinto-osuus. Suomalaisille se on kahvi. Vaalikahvit ovat sukua kirkkokahveille.”

Satun mukaan vaalikahvit etenkin äänestyspäivänä ovat rituaali ja lähes hengellinen ja harras tapa. Lippu on salossa, mennään yhdessä koko perheen voimin viralliselle äänestyspaikalle, jonka jälkeen kokoonnutaan juomaan kahvit.

Vaalikahvit juodaan nykyisin myös ennakkoäänestyksen yhteydessä, vaalikahvit eivät ole enää vain virallisen äänestyspäivän traditio. Sosiaalisessa mediassa ei voi olla törmäämättä vaaleja edeltävinä päivinä ennakkoäänestyksen aikaan sekä vaalipäivänä vaalikahvittelusta otettuihin kuviin. Pelkästään Instagramista löytyy tuhansia hakusanoja hakusanalle #vaalikahvit.

Satu sanoo, että nykyinen tapa ottaa kuva kahvista ja pullasta on ikään kuin hienovarainen tapa ilmoittaa, että äänioikeus on käytetty, velvollisuus suoritettu.

Kahvin ja pullan kuvalla sekä saatteella #vaalikahvit halutaan kertoa avoimesti ystäville, että kansalaisvelvollisuus on suoritettu.

Vaalikahvit
Kotilieden lukija äänesti ennakkoon ja joi vaalikahvit Häggmannin kahvilassa kera italialaisen maritozzo-pullan.  © Kotilieden lukijan kotialbumi

Vaalikahvit Kotilieden lukijoiden tapaan

Kysyimme Kotilieden Facebook-sivuilla ennakkoon äänestäneiltä, millaisia vaalikahviperinteitä heillä on.

Usein kahvitteluun liittyy leivonnainen tai pulla. Paikalliset tai lähikahviloiden herkut ovat suosiossa.

”Vaalikahvin join puolison kanssa kotona ennakkoäänestettyämme. Tapa on peräisin lapsuuden kodistani. Varhaisin vaalimuistoni on lapsuudesta, luultavasti presidentinvaaleista, jolloin Martti Ahtisaari ja Elisabeth Rehn kävivät tiukkaa kisaa. Isäni kanssa kävimme äänestämässä. Sain vaalileiman paperilapulle ja isä joi vaalikahvit.”

”Nurmijärvellä käytiin äänestämässä ennakkoon ja tavan mukaan pullakahville johonkin. Tällä kertaa paikalliseen Pirjon Pakariin.”

”En ole vaalikahveilla käynyt, mutta ensi sunnuntaina ajattelin mennä paikalliseen kahvilaan äänestyksen jälkeen.”

”Vaalikahvit kuuluvat asiaan, aina! Kahvit juodaan siihen hetkeen sopivassa paikassa. Tänään ennakkoäänestyksen jälkeen marssin lähimpään kahvilaan ja uunituore pulla maistui kahvin kera. Joskus vaalikahvit on juotu lähimetsässä nokipannukahveina.”

”Vaalikahvittelin paikallisen Häggmannin kahvilan hyvää kahvia ja söin italialaisen laskiaspullan maritozzon. Äänestäminen oli vaikeaa, koska en oikein jaksa enää uskoa koko politiikkaan, vaikka jonkunhan ne päätökset on tehtävä silläkin tasolla.”

Vaalikahvit juodaan usein myös kotona. 

”Kotona tulee halvemmaksi ja saa mitä haluaa!”

”Kotona juon kahvit lakkakakun kera.”

”Kotona, yksin, mukista, kera Penttilän nisun.”

Vaalikahvit
Vaalikahvit kahvilassa mansikka-kermakakun kera.  © Kotilieden lukijan kotialbumi

Kommentoi

Kommentoi juttua: Vaalikahvit ovat rakas rituaali suomalaisille – kahvikuvan jakaminen somessa kertoo hienovaraisesti äänestysvelvollisuuden suorittamisesta

Sinun täytyy kommentoidaksesi.