Ruoka

Vanhanajan kaalikääryleet katoavat herkuttelijoiden suihin suoraan pelliltä – Liisa, 90, paljastaa salaisen maustekimaran täydellisiin kääryleisiin

Vanhanajan kaalikääryleet ovat parasta lohturuokaa. Liisa Naumanen, 90, paljastaa mehukkaiden kääryleiden reseptin ja toimivan mausteyhdistelmän.

Vanhanajan kaalikääryleet ovat monelle syksyn odotetuin ruoka. Suomalaiset rakastamat kääryleet ovat parasta perunamuusin tai keittoperunoiden ja puolukkasurvoksen kanssa syötynä.

Kaalikääryleiden puolesta liputtaa myös outokumpulainen Liisa Naumanen. 90 vuoden kunnioittavaan ikään ehtinyt Liisa viihtyy keittiössä ja syö joka päivä itse tehdyn lämpimän ruoan.

Kotiliedessä on jaettu Liisan reseptejä myös aikaisemmin. Liisan kaksiraitainen tiikerikakku on yksi suosituimmista kahvikakkuohjeista Kotilieden verkkosivuilla.

Kaalikääryleet on Liisan bravuuri

Vuosikymmenet ruokaa laittanut Liisa rakastaa kaaliruokia, vaikka matka kaalin rakastajaksi ei ole ollut ihan helppo. Lapsuudessa ei kaaliruokia syöty.

”Ei meillä mitään kaalia syöty koskaan lapsena. En muista edes nähneeni kaalia 30-, 40- ja 50-luvuilla. Ehkä se oli joku kaupunkilaisten juttu enemmän. Äiti ei koskaan tehnyt edes kaalikeittoa. Ensimmäisen kaaliruoan söin, kun äidin sisko tuli Amerikasta ja teki meille kaalikeittoa, joka tarjottiin karotista eli soikeasta isosta kulhosta. Se oli niin kamalaa, että heitimme sen siskoni kanssa pihan ainoan viinimarjapehkon juureen.”

Liisan tytär Merja Naumanen nauraa kun kuulee, että äiti on joskus heittänyt jotain ruokaa pois.

”Tämä on varmaan ainut kerta äidin elämässä, kun hän on heittänyt jotain syötäväksi kelpaavaa pois. Meillä ei koskaan ole heitetty ruokaa pois.”

Liisa Naumanen 
Liisa Naumanen, 90, asuu vielä kotona ja valmistaa kaikki ruoat itse.  © Liisan kotialbumi

Vanhanajan kaalikääryleet: pellillinen kerralla

Liisan kaalikääryleitä paistetaan kerralla kokonainen pellillinen. Ne ovat niin herkullisia, että usein käy niin, että kääryleet eivät kerkeä edes lautaselle asti, vaan Liisa syö ne suoraan pelliltä. Silloin ne maistuvat kuulemma parhaimmilta.

Kaalikääryleitä tulee iso määrä, joten osa syödään heti ja osa pakastetaan myöhempää käyttöä varten. Kun tekee isoja määriä ruokaa, voi pakastaa osan ja näin on joka päivä eri ruokaa tarjolla.

Liisan tytär Merja kehuu äitinsä vanhanajan kaalikääryleet maailman parhaiksi, mutta vaatimaton Liisa toppuuttee, kun asiasta mainitsee.

”No, älä sinä kaikkea usko. Lasten mielestä äidin ruoka on aina parasta. Ihan tavallisia kaalikääryleitä nämä ovat, mutta täytyy sanoa, että ovat ne hyviä. Possun kinkusta tehty jauheliha on parasta. Näiden kääryleiden salaisuus piilee siinä, että käytän possun jauhelihaa, joka maustetaan kunnolla.”

Liisa ei ole koskaan tykännyt niin sanotusta ”raavaslihasta” eli naudan lihasta. Possussa on rasvaa, joka tuo siihen makua. Possunjauheliha sopiikin hyvin perinteisten kaaliruokien kanssa yhteen.

Maustekimarassa, possussa ja paistotyylissä piilee täydellisyyden salaisuus

Liisan vanhanajan kaalikääryleet ovat todella maukkaat. Mausteseoksessa on meiramia, joka kuuluu kaaliruokiin, mutta myös valkopippuria, mustapippuria, paprikajauhetta ja vähän chilijauhetta. Riisin Liisa keittää täysmaidossa, se tuo riisiinkin makua.

Lisäksi on tärkeää, että vanhanajan kaalikääryleet paistetaan pellillä, jossa ei ole leivinpaperia. Kaalikääryleet paahtuvat kauniisti voilla voidellulla uunipellillä. Pellille kaadetaan myös kasvislientä, joka imeytyy kaalikääryleisiin paiston aikana ja tekee niistä erityisen mehukkaita.

Liisan mukaan leivinpaperin käyttö on aivan turhaa rahan hukkaa ja tuhlausta. Pellin voi pestä käytön jälkeen. Tottahan se on, myös perinteisestä pannukakusta tulee rapea, kun pellillä ei käytä leivinpaperia.

Kaalikääryleet
Liisan vanhanajan kaalikääryleet saavat voista ja kasvisliemestä herkullisen maun.  © Liisan kotialbumi

Kaupassa käynti pitää virkeänä

Liisa asuu vielä kotona Outokummun keskustassa, vaikka on jo kiitettävässä 90-vuoden iässä. Kodinhoito ei käy visiitillä eikä tuo valmiita ruokia.

”Ei ole kukaan käynyt kyselemässä tarvitsenko apua. Rollaattorilla pääsee liikkumaan kätevästi. Lähikauppa on onneksi 100 metrin päässä ja sieltä saa kaiken tarvittavan. Valmisruokia en osta, itse tehtynä ruokakin on halvempaa.”

Matka kaupalta kotiin taittuu verkkaisesti. Yksin ei raitilla tarvitse liikkua ja juttuseuraakin aina saa.

”Kaupalta kotiin pysähtelen penkeillä ja pitkitän kotimatkaa, että tulee samalla vähän ulkoiltua. Tällä alueella liikkuu paljon mummoja ja huuli lentää kuin spitaalisten pikkujouluissa!”

Lue myös Anna.fi: Näin teet kaalilaatikon helposti

Kommentoi

Kommentoi juttua: Vanhanajan kaalikääryleet katoavat herkuttelijoiden suihin suoraan pelliltä – Liisa, 90, paljastaa salaisen maustekimaran täydellisiin kääryleisiin

Sinun täytyy kommentoidaksesi.