Kaalikeitto on kotiruokien ikiklassikko – kokosimme Kotilieden parhaat ohjeet eri kaaleista

Kaalikeitto maistuu niin herkkusuulle, keventäjälle kuin penninvenyttäjällekin. Valkokaalin lisäksi maukas soppa syntyy myös parsakaalista, lehtikaalista ja hapankaalista. Niillä saa keittoon uusia variaatioita, joten makuun ei hevin pääse kyllästymään.

Kaalikeitto on kotiruokaa parhaimmillaan. Jos se kaikkein paras kaalikeitto-ohje on vielä löytämättä, hyviä uutisia. Kokosimme tähän Kotilieden parhaat kaalikeittoreseptit, joista löydät varmasti suosikkisi.

Lue myös: Kaalipiirakka on syksyn suosituin suolainen piirakka – näissä 5 reseptissä on hitin ainekset!

Perinteinen kaalikeitto valmistetaan valkokaalista. Raaka-aineita vaihtamalla tuttuun soppaan saa mukavasti vaihtelua. Erilaiset kaalit ovat edullisia ja maukkaita raaka-aineita, joista syntyy keitto jos toinenkin. Käytä vaihdellen valko-, kiinan- ja kukkakaalia tai herkuttele hapankaalin ainutlaatuisilla aromeilla.

Perinteinen kaalikeitto tehdään valkokaalista

Kuorrutettu kaalikeitto tehdään klassista sipulikeitto-ohjetta mukaillen. Kaalista ja sipulista valmistettu soppa kuorrutetaan herkuksi leipäviipaleella ja juustolla. 

Perinteinen lammaskaalikeitto tunnetaan reilunkokoisista lihanpaloista, jotka ovat peräisin huolella haudutetusta lampaanpotkasta. Keittoon tulee myös puolitoista kiloa valkokaalia, joten kyseessä on todellinen kaalikeitto! Maukas liemi sekä lihan ja kasvisten runsaus tekevät keitosta tuhdin lounasruoan, joka vie taatusti kiljuvankin nälän. Lammaskaalikeitto on siitä huippu, että maku vain paranee uudelleen lämmitettäessä. Jos lisäät joukkoon myös hapankaalia, saat siitä entistä ruokaisamman.  

Lihattomana vaihtoehtona maistuu sakea papukaalikeitto. Keiton valmistaminen aloitetaan edellisenä päivänä, jolloin pavut laitetaan runsaaseen veteen likoamaan. Seuraavana päivänä pavut, kaalisuikaleet ja sipulit keitetään miedolla lämmöllä. Aivan lopuksi joukkoon lisätään hentolehtistä kiinankaalia, joka ei kestä pitkää haudutusaikaa.

Näyttävä borssikeitto on taatusti tuttu klassikkoruoka, jonka ainutlaatuinen maku on peräisin paitsi punajuuresta, myös valkokaalista ja etikasta. Kasviksia pursuavaan ruokaan tulee lisäksi palsternakkaa, selleriä ja tomaattisosetta. Makupalettia täydennetään lihaliemikuution, rakuunan ja sokerin avulla. Venäläiseen tapaan keitto saa ylleen smetananokareen, jonka täyteläisyys sopii mainiosti etikkaisen liemen rinnalle.

Vartissa valmis borssikeitto sopii kiireiselle kokille. Se tehdään hapankaalista, suikalekasviksista sekä säilykepunajuurista. Ruokaisuutta soppa saa kotimaisista härkäpavuista valmistetusta härkiksestä. Härkisborssi sopii mainiosti myös vegaaniseen ruokavalioon. 

Lehtikaalista valmistuu todellinen voimakeitto

Lehtikaali on todellinen voimavihannes, joka sopii paitsi wokkiin ja salaattiin, myös kaalikeiton raaka-aineeksi.

Kaalikeitto kolmesta kaalista on helppo ja maukas arkiruoka. Tässä kaalikeitossa maistuvat varhaiskaali, lehtikaali ja hapankaali. Inkivääri, chili ja kookosmaito maustavat keiton maukkaaksi. 

Parsa- ja lehtikaalista sekä kesäkurpitsasta ja herneistä tehty vihreä minestorne on maukas ja vähän tavallista kaalikeittoa vivahteikkaampi. Kevyt, mutta maukas soppa sopii erityisen hyvin keventäjän lautaselle. Erilaisista yrteistä valmistettu ja sitruunamehulla sekä kapriksilla piristetty salsa verde tuo ruokaan raikasta twistiä. 

Italialainen kaalikeitto saa puhtia pavuista. Sen veikeän väri on peräisin voimavihannes lehtikaalista, joka värjää keiton punajuuren punaiseksi. Vuole keiton päälle parmesaanilastuja ja tarjoa rouheisen leivän kanssa.

Lue myös Anna.fi: Kaalit ovat edullista superruokaa – 7 loistavaa syytä syödä enemmän kaalia

Kaalikeitto parsa- tai kukkakaalista 

Kaalikeitto mielletään usein laihduttajan ihmekeitoksi, mutta tästä parsakaali-juustokeitosta on keveys kaukana. Se täytelöitetään kermalla sekä cheddar- ja parmesaanijuustolla. Annoksen kruunaa paahdettu pekoni, joten kyseessä on todellinen herkkusuun valinta.  

Parsakaalisosekeitto on lempeän makuinen sosekeitto, joka saa pehmeyden perunasta ja kermasta. Jos keitosta haluaa juustoisen, voi maun pyöristää sulatejuustolla. 

Jos aurajuusto on makuusi, tämä kaalikeitto on sinulle. Juustoisen parsakaalikeiton sattumiksi lisätään palvikinkkua, joten sopassa on paitsi makua, myös ruokaisuutta. 

Hienostunut kukkakaalikeitto ja korianteriöljy sopii juhlaillallisen alkuruoaksi tai kevyeksi pääruoaksi. Samettisessa sosekeittossa maistuvat kukkakaali, purjo, valkoviini ja ruokakerma. Halutessaan mukaan voi ripotella hieman vaniljaa juhlallisuutta lisäämään. Höyryävän kuuma annos viimeistellään raikkaalla korianteriöljyllä, jossa on häivähdys sitruksisuutta. 

Kukkakaali-linssikeitto saa kehon hyrräämään mielihyvästä. Sen mausteinen liemi saa jujua garam masalasta, sitruunaruohosta ja kurkumasta sekä pehmeyttä kookosmaidosta. 

Kesäkurpitsa-kukkakaalisosekeitto on maukas sosekeitto, johon tulee latinotwisti tomaatista, chilistä ja yrteistä. Keittolautaselle voi ripotella rapeaksi suutuntumaksi myös maissilastuja sekä roppakaupalla tuoretta korianteria.

Maukas kaalikeitto valmistuu myös hapankaalista

Myös hapankaalia kannattaa rohkeasti kokeilla kaalikeiton valmistuksessa. 

Mummolan hapankaalikeiton salaisuus on lihaliemi, joka tehdään alusta alkaen itse. Valitse siihen porsaanlapaa, kylkiluita tai muuta luullista lihaa, niistä syntyy paras maku. Kun liemi on porissut tunnin verran, joukkoon lisätään valko- ja hapankaalia, ja soppaa keitetään vielä toinen mokoma. Valmistus ottaa aikansa, mutta lopputulos vie kielen mennessään.  

Kauniin punainen hapankaalikeitto tuo mieleen klassisen borssikeiton. Sen pirteä väri on peräisin punajuuresta ja punakaalista valmistetusta hapankaalista. Höyryävän kuuma keitto nautitaan smetanan ja suolakurkkukuutioiden kera.

Hapankaaliborssi valmistuu vikkelästi, sillä se tehdään hapankaalin lisäksi etikkapunajuurista sekä valmiista kanaliemestä. Keitto maistuu sellaisenaan tai paistetun tai grillatun makkaran ja hapankerman kanssa.

Keskustelu

Kommentoi juttua: Kaalikeitto on kotiruokien ikiklassikko – kokosimme Kotilieden parhaat ohjeet eri kaaleista

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista.

X