Ruoka

Kaalilaatikko on suomalaisten rakastama lohturuoka – teetkö suosikkiruoan mieluiten jauhelihasta, soijarouheesta vai Härkiksestä?

Kaalilaatikko kuuluu monen suosikkiruokiin. Hitaasti hauduttelemalla syntyy ihanan pehmeä ja pikkuisen makea kaalilaatikko, jonka perusohjetta on helppo muunnella omaan makuun ja ruokavalioon sopivaksi. Vaihda jauheliha soijarouheeseen tai kokeile vaihteeksi vaikkapa härkistä.

Kaalilaatikko on hykerryttävän hyvä kotiruoka. Sitä alkaa himoita joka vuosi, kun ilmat viilenevät ja kesä kääntyy syksyksi. Yksi syy kaalilaatikon suosion takana lienee se, ettei se vaadi monimutkaista ja vaivalloista näpertämistä tai kalliita raaka-aineita. Tärkeintä on, että varaat reilusti aikaa vuokaruoan muhittamiseen, jolloin kaali pehmenee ja makeutuu juuri oikealla tavalla.

Lue myös: Mehevä kaalilaatikko maistuu kaikille

1. Perinteinen kaalilaatikko

Perinteisen, pitkään uunissa haudutetun kaalilaatikon valmistat tällä Kotilieden helpolla ohjeella. Sen perusraaka-aine on nimensä mukaan keräkaali, jonka joukkoon sekoitetaan jauhelihaa, sipulia ja riisiä. Mausteita riittää vain muutama tarkkaan valittu. Suola, siirappi ja kuivatut yrtit maustavat perinteisen kaalilaatikon.

Kun haluat huippuhyvää kaalilaatikkoa, ruskista jauheliha kuumalla pannulla, mielellään useammassa erässä, jottei liha jäähdytä pannua. Huolella ruskistettu jauheliha antaa muutoin varsin miedolle kaalilaatikolle sopivasti pontta. Varaa myös aikaa kaalilaatikon muhittamiseen. Kaksi tuntia uunissa on minimi, muttei kaalilaatikko pistä pahakseen, vaikka viivähtää uunissa tovin pidempäänkin. 

Viimeistele kaalilaatikko halutessasi ennen paistamista voinokareilla ja korppujauholla, jolloin pinta paahtuu vastustamattoman rapeaksi. Kurkkaa uuniin aika ajoin, jottei pinta kärähdä tai laatikko pääse kuivumaan. Kaalista irtoaa eri määrä kosteutta riippuen vuodenajasta, joten lisää vettä tarvittaessa kypsentämisen aikana.

kaalilaatikko

Ohje: Kaalilaatikko

2. Soijarouhe-kaalilaatikko

Soijarouhe on helppokäyttöinen ja edullinen jauhelihan korvike. Ennen uunivuokaan lisäämistä se täytyy kuitenkin turvottaa vedessä. 

Tee näin: Mittaa kulhoon 2 dl soijarouhetta, lisää vettä sen verran, että rouhe peittyy. Lisää mausteeksi lusikallinen kasvisliemijauhetta ja anna turvota vartin verran. Kippaa sitten turvonnut soijarouhe kuumalle pannulle silputun sipulin kanssa ja paista hetki. Lorauta pannulle soijakastiketta ja rouhaise sekaan mustapippuria.

Valmista tämän jälkeen soijarouhekaalilaatikko perinteisen kaalilaatikon tapaan. Jos haluat täysin vegaanisen kaalilaatikon, korvaa pinnalle lisättävät voinokareet vegaanisella margariinilla tai mehevöitä kotiruokasuosikki vaihteksi kaurakermalla.

Lue myös Anna.fi: Helppo soijakaalilaatikko ja inkiväärichilipuolukoita

3. Härkiskaalilaatikko

Vieläkin helpomman kasvissyöjän kaalilaatikon teet härkiksestä. Härkäpavuista ja herneproteiinista valmistettu kotimainen kasviproteiinivalmiste on valmis käytettäväksi sellaisenaankin, mutta kun paahdat sen pannulla rapeaksi, saat kaalilaatikkoon enemmän rakennetta. 

Soijarouheen tapaan myös härkis imee itseensä rutkasti makua, joten loraus soijakastiketta ja rouhaisu mustapippuria tekevät härkiksellekin hyvää.

Puolukkahilloa vielä kaveriksi eikös vaan.

kaalilaatikko

Kommentoi

Kommentoi juttua: Kaalilaatikko on suomalaisten rakastama lohturuoka – teetkö suosikkiruoan mieluiten jauhelihasta, soijarouheesta vai Härkiksestä?

Sinun täytyy kommentoidaksesi.