Kahvikakku – makumuisto mummolasta

Hyvä kahvikakku on mehevä ja maukas. Kokosimme yhteen parhaat kahvikakut helpoista hieman vaativampiin, eksoottisista kuorrutettuihin.

Kahvikakkuja kutsutaan usein kuiviksi kakuiksi, koska ne eivät ole kostutettuja ja täytettyjä, vaikka voivatkin olla kuorrutettuja. Nimi lienee perua ajoilta, jolloin hyvän emännän kaapista löytyi yllätysvieraalle aina kahviin kastettavaa.

Hyvä kahvikakku on mehevä ja maukas. Se syntyy helposti vähistäkin aineksista ja mausteeksi sopivat kaikki perinteiset leivontamausteet: vanilja, kardemumma, kaneli, inkivääri, pomeranssi, neilikka – jopa anis ja kumina.

Perinteisiä kahvikakkumausteita ovat myös sitruunan ja appelsiinin kuoriraaste ja mehu, kaakao, suklaa, kookoshiutaleet, kahvi ja alkoholit, kuten konjakki, rommi, viski, punssi ja liköörit.

Katso myös: Mehukkaan sitruunakakun ohje

Aloittelevan leipurin kahvikakut

Perusmurokakun,  murean ihannekakun ja helpon maustekakun reseptit ovat oivallisia ohjenuoria kokeilevalle kakkuleipurille – nämä kaikki kolme kakkua maistuvat mainiolta sellaisenaan, mutta muuntuvat moneksi leipojan mielikuvituksen tai keittiönkaapin sisällön mukaan.

.

Suklaa maustaa kahvikakut vastustamattomiksi

Suklaa tekee kahvikakuista vastustamattomia. Tiikerkakku on suklaisten kahvikakkujen klassikko. Se vie makumuistoissa mummolaan ja sitä rakastavat kaikki.

Tuovin suklaakakku vei voiton Kotilieden suklaakilpailussa ja nousi nopeasti monen lukijankin suosikiksi. Täyteläinen ja tasapainoisen tuhti kakku saa mukavaa mehukkuutta, kun se kostutetaan kaakaoliköörillä.

Appelsiini-suklaakakku on mehevä kahvikakku, jonka juju on appelsiinin ja suklaan muodostama iki-ihana makupari.

.

Kokeile rohkeasti erilaisia mausteita

Kakkutaikinaan voi lisätä esimerkiksi kuivattuja, säilöttyjä tai tuoreita hedelmiä tai marjoja sekä hedelmäsosetta tai hilloa. Myös mantelit ja pähkinät sopivat, joko sellaisenaan, rouheena tai jauhettuina.

Salmiakkiruusun reseptillä voi leipoa joko modernin tai perinteisen kahvikakun – toinen maustetaan turkinpippurirouheella ja toinen sitruunan kuorella.

Marokkolainen aprikoosikakku on tiivis, makea, mehevä ja säilyvä. Tarjoa sen kanssa sitruunaista ker­mavaahtoa.

Mehevä kahvikakku saa makua rosmariinista, oliiviöljystä ja sitruunasta. Yksinkertaisen tyylikäs rosmariini-oliiviöljykakku on mainio valinta  kahvipöytään.

.

Kuorrutus on kahvikakun juhla-asu

Kuorrutus taikoo tavallisesta kuivakakusta juhlapöydän kruunun. Kahvikakun kuorruttamiseen käyvät niin tomusokeri- ja tuorejuustokuorrutus kuin sulatettu suklaakin.

Banoffeekakku, tuhdin banaaninen kahvikakku saa ylleen kinuskikuorrutteen, ja herkku koristellaan rouhituilla pekaanipähkinöillä.

Suklaakakku maustetaan espressolla ja kuorrutetaan suklaalla. Täyteläinen suklaakakku on kahvipöydän kruunu.

Arabialaisen maustekakun kuorrutus maustetaan kanelilla ja kahvilla. Runsaan mausteinen kakku tuo kahvipöytään tuulahduksen itämailta.

.

Lue lisää kakuista:

Kahvikakkujen klassikot
Kakku ja leivokset kruunaavat kahvipöydän
Ruoka.fi: Leivontaohjeita – tule hyvä kakku, älä tule paha kakku

 

 

Avainsanat

Keskustelu

Kommentoi juttua: Kahvikakku – makumuisto mummolasta

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista.

X