Ruoka

Vihersalaatti – näillä nerokkailla nikseillä kokkaat maukkaan salaatin

Vihersalaattiko muka tylsää? Höpsis! Näillä neljällä vinkillä saat tavalliseen vihersalaattiin lisää makua ja meininkiä.

Vihersalaatti on helppo muunneltava. Unohda hetkeksi kurkulla ja tomaatilla höystetty salaatti ja kokoa jännittävä lisukesalaatti pelkästä vihreästä. 

Lue myös: Sopiva salaatti joka tilanteeseen – 10 herkullista ohjetta

1. Vihreää sen kaikissa sävyissä

Valitse vihersalaatin pohjaksi rapealehtinen lajike, kuten frisee, jääsalaatti tai esimerkiksi sydänsalaatti. Ne pysyvät mehevinä ja rapeina eivätkä nuupahda, vaikkei salaattia heti tarjoilisikaan. 

Rapeiden salaatinlehtien lisäksi joukkoon kannattaa sekoittaa avokätisesti paria muutakin lajiketta makua tuomaan. Revi joukkoon pippurista rucolaa, hapokasta viinisuolaheinää tai suosikkiyrttejäsi. Basilika, lehtipersilja, ruohosipuli, jopa minttu toimivat lisukesalaatissa täydellisesti.

Vihersalaatti saa uutta jujua, kun lisäät joukkoon ohuiksi suikaleiksi leikattua fenkoilia, omenaa tai vaikkapa retiisiä. 

yrtit

Lue myös: Salaattilajikkeet

2. Käsittele salaaatti oikein

Vaikka valitsisitkin rapealehtisen salaatin, se ei pysy sellaisena, jos et käsittele sitä oikein.

Salaatinlehdet kaipaavat huolellista pesua ihan jo siitä syystä, että mahdolliset mullat huuhtoutuvat pois. Irrota lehdet kerästä ja upota ne kylmällä vedellä täytettyyn astiaan, esimerkiksi salaattilingon kulhoon. Kylmä vesi tekee salaatista myös rapeampaa.

Anna salaatin liota vedessä pari minuuttia kaikessa rauhassa, jotta hiekka ja multa painuvat pohjalle. Kuivaa salaatinlehdet sitten huolella salaattilingossa hurauttaen. Jos et omista linkoa, voit kuivata salaatin esimerkiksi kevyesti keittiöpyyhkeellä painellen. Salaatin on oltava kuivaa, jotta kastike tarttuu siihen.

Revi salatinlehdet kulhoon ronskeiksi paloiksi. Näin lehdet säilyvät rapeampina kuin veitsellä hienonnettuna.

vihersalaatin valmistus

3. Ota käyttöön suurin kulhosi tai laakea vati

Valitse tarjoiluun riittävän suuri kulho tai vaikka laakea vati, jotta pohjimmaiset salaatinlehdet eivät liiskaannu päällimmäisten alle. Salaatti maistuu paremmalta ilmavasti tarjottuna niin, ettei sitä ole sullottu tiiviisti liian pieneen kulhoon. Näyttävä tarjoiluastia on myös ruokapöydän katseenvangitsija.

vihersalaatti kulhossa

4. Vihersalaatti vaatii makua

Suhtaudu vihersalaattiin kuin mihin tahansa ruokaan. Aivan kuten jauhelihakastikekin, myös lisukesalaatti kaipaa makua ja mausteita – suolaa ja pippuria unohtamatta. 

Simppelin kastikkeen sekoitat oliiviöljystä ja sitruunamehusta tai esimerkiksi balsamiviinietikasta sekä rouhaisusta suolaa ja pippuria. Halutessasi voit lisätä makeutta sokerista tai hunajasta, lisämakua dijoninsinapista. 

Lue myös: 5 x salaatinkastike – ota haltuun helppojen kastikkeiden salat

vihersalaatti kastikkeella

Voit tehdä kastikkeen suoraan salaattikulhon pohjalle ja lisätä salaatin joukkoon sitten kevyesti käsin pöyhien ja nostellen. Jos sekoitat kastikkeen erillisessä astiassa, valuta kastiketta ohuelti jokaisen salaattikerroksen väliin.

Jos et pidä tuhdin öljyisestä salaatista, vaan kaipaat salaattiin vain kevyesti makua, kokeile tätä kikkaa: Lorauta salaattikulhon pohjalle tilkka oliiviöljyä ja pyyhkäise se hakaistun valkosipulinkynnen avulla kulhon reunoille. Lisää salaatti, ripauta joukkoon aavistus suolaa ja sekoita. Näin salaatti saa kevyen kastikehunnun ja hennon vivahduksen valkosipulia.

Lisää kastike salaatin joukkoon vasta juuri ennen tarjoilua, sillä öljyinen kastike tutisuttaa erityisesti hentolehtisiä salaatteja sekä yrttejä.

Kommentoi

Kommentoi juttua: Vihersalaatti – näillä nerokkailla nikseillä kokkaat maukkaan salaatin

Sinun täytyy kommentoidaksesi.