
Caesar on salaattien klassikko - näin helposti syntyy täydellinen caesarsalaatti!
Klassisesta caesarsalaatista löytyy monta ohjetta ja muunnosta. Salaatti on yksinkertainen valmistaa, mutta makua siinä on paljon.
Caesarsalaatti on lähtöisin tijuanalaisen hotelli Caesarsin keittiöstä. Sen kehittäjä, Caesar Cardini, keksi salaatin 4. heinäkuuta 1924, kun Yhdysvaltain itsenäisyyspäivän juhlinta oli tyhjentänyt keittiön raaka-aineista. Oli käytettävä, mitä sattui olemaan.
Lue myös: Vihersalaatti x 4 – näin saat lisukesalaatista maukkaan
Aitoon caesarsalaattiin kuuluvat roomansalaatti, parmesaani, worchestershirella kirpeytetty sakea kastike sekä rapeat krutongit. Koska raaka-aineita on vain kourallinen, kannattaa niihin panostaa. Valitse rapea salaatti ja maukas juusto. Myös krutongit ja kastike kannattaa tehdä itse. Salaatin voi tarjota lisukkeena tai ruokana sellaisenaan.
Ohje: Caesarsalaatti
1. Salaatti: suosi rapeaa ja maukasta
Valitse salaattipohjaksi rapealehtinen salaatti, joka kestää tukevan kastikkeen. Romaine eli sidesalaatti on perinteinen valinta caesarsalaattiin, mutta myös lehtikaali toimii salaattipohjana.
Poista lehtikaalista kova lehtiruoti ja suikaloi lehdet ohuiksi. Lepytä kaalinlehdet salaattikelpoisiksi hieromalla niitä käsin öljytilkan ja suolaripauksen kera. Lisää myös tiraus sitruunamehua tai etikkaa, koska ne pehmentävät kuituiset kaalinlehdet helpommin syötäväksi. Ruukussa myytävät lehtikaalin versot sen sijaan ovat niin pehmeitä, että ne voi huoletta käyttää salaattiin sellaisenaan.
Ohje: Lehtikaali-caesarsalaatti
2. Majoneesi: tee itse, se on helppoa ja nopeaa
Caesar-kastike tehdään perusmajoneesipohjasta, johon makua antavat valkosipuli, dijoninsinappi, anjovisfilee, worchestershirenkastike sekä sitruunamehu. Juuston ystävä voi lisätä kastikkeeseen myös parmesaaniraastetta.
Tee majoneesipohjainen kastike itse. Se vaatii vain kourallisen raaka-aineita ja minuutin verran valmistuaikaa. Itse asiassa kastikkeen valmistus on niin helppoa ja nopeaa, ettei kaupan valmisversioille enää ole käyttöä.
Lue myös: Helppo majoneesi ja 7 tapaa maustaa majoneesista herkullinen kastike
Vegaaninen caesar-kastike surautetaan säilykekikherneiden liotusliemestä eli aquafabasta sekä liotetuista cashewpähkinöistä. Umamista makua tuo misotahna ja täyteläisyyttä ravintohiivahiutaleet.
Tärkeää on pyöräyttää salaatinledet kauttaaltaan kastikkeessa, jotta salaatti maustuu tasaisesti ja herkkua riittää joka suupalalle.
Ohje: Vegaaninen caesarsalaatti
3. Krutongit: lisää makua mausteilla
Parhaat krutongit valmistuvat päivän pari vanhasta leivästä, joka ei ole vielä täysin korppua. Sisältä vielä aavistuksen pehmeä leipä imee ihanasti itseensä makuja. Erityisesti maalais-, vuoka- ja juurileivästä saa pienellä vaivalla mahtavan makuisia krutonkeja, jotka lyövät kaupan valmiit vastineet mennen tullen.
Leikkaa leipä reiluhkoiksi kuutioiksi ja paahda ne pannulla lorauksessa oliiviöljyä kullanruskeiksi ja rapeiksi. Mausta suolalla ja pippurilla. Voit lisätä pannulle myös hienonnetun valkosipulinkynnen tai erilaisia yrttejä, kuten persiljaa, timjamia tai rosmariinia.
Yhtä hyvin krutongit voi tehdä myös uunissa oliiviöljyn, suolan, pippurin ja mausteiden kera. Paahda krutonkeja 200 asteessa muutama minuutti, kunnes ne ovat rapeita.
4. Parmesaani: unohda valmiit lastut, vuole itse
Juustossa ei kannata pihistellä. Unohda valmiit ja valjun makuiset juustolastut. Valitse niiden sijaan voimakkaan makuinen parmesaanipala ja vuole siitä kunnon kokoisia lastuja salaatin pinnalle juuri ennen tarjoilua.
Kokeile myös näitä perinteisen caesarsalaatin maukkaita haastajia
Ruokaisa caesarsalaatti
Alkuperäiseen caesarsalaattiin kuului vain salaatti, juusto, kastike ja krutongit. Tässä tuhdissa caesarsalaatissa nelikko on täydennetty broilerinfileellä, katkaravuilla tai vaikkapa jokiravunpyrstöillä. Jos tarjoat salaatin vaihteeksi bageleiden välistä, nälkä lähtee varmasti!
Ohjeet:
Kommentoi
Kommentoi juttua: Caesar on salaattien klassikko - näin helposti syntyy täydellinen caesarsalaatti!