Ruoka

Kaisun kekseliäs siikasoppa valittiin vuoden 2021 kalakeitoksi – salainen ainesosa yllätti raadin totaalisesti 

Vuoden kalakeitto 2021 on valittu Pro Kalan järjestämässä kilpailussa. Voittajaksi kruunattiin Kaisu Pitkänen. Hänen kehittämänsä kukkakaali-siikakeiton salainen ainesosa yllätti raadin täydellisesti.

Vuoden kalakeitto -kisaan lähetettiin runsaasti ehdotuksia. Alan ammattilaisista koostuva tuomaristo valitsi finaaliin viisi reseptiä.  Kisan voitti jyväskyläläinen Kaisu Pitkänen kukkakaali-siikakeitto-ohjeellaan.

Kansallista kalakeittopäivää juhlistetaan joka vuosi helmikuun toisena tiistaina. Vuonna 2021 kalakeittopäivää vietetään 9. helmikuuta teemalla Kotikeittiön kalakeitto.

Lue myös: Täydellinen kalakeitto valmistuu porvoolaisen kalakauppiaan ohjeella: ”Älä heitä pois perkeitä!”

Vuoden kalakeitto on kekseliäs – suomalaisten suosikkiraaka-aineet näkyivät kisassa

Monen suomalaisen suosikkikalakeitto on lohikeitto. Se näkyi myös kilpailussa. Erilaisia lohikeittoja oli mukana kolme. Jokaisessa oli oma jujunsa: yksi aateloitiin tyrnimehulla, toiseen makua toi kurkku-tilliöljy ja kolmanteen vaihtelua saatiin katkaravuista. Lohikeittojen ja kukkakaali-siikakeiton lisäksi finaalissa oli mukana myös särkisäilykkeestä tehty aasialaistyyppinen keitto.

”Kaikkien keittojen makumaailma oli erilainen. Kalakeitto on todella monipuolinen ruoka, mikä näkyi myös tässä finaalissa”, Pro Kala ry:n toiminnanjohtaja Katriina Partanen sanoo.

Tuomaristo kehui Kaisun siikakeittoa kekseliääksi. Kaisun kehitämän sopan kesäkeittomaisuus ja siian käyttö keräsivät kehuja. Kuohu- tai ruokakerman sijaan soppaan lorautetaan kaurakermaa.

”Yllätyin, että kaurakerma toimi niin hyvin kalakeitossa. Kaltaiseni vannoutunut kuohukerman käyttäjä tuli melkein hämätyksi”, tuomariston jäsen, kokki Teresa Välimäki kehuu.

Kaisun siikakeiton salaisuus: ”Ei ainakaan lohta!”

Voittajareseptin kehittänyt Kaisu Pitkänen kertoo tykkäävänsä ruoanlaitosta. Hän osallistuu mielelläään erilaisiin kisoihin. Kaisu valmistaa kaikki ruoat itse alusta alkaen, eikä syö eineksiä, vaikka asuu yksin.

Kaisu on kyllästynyt loheen, ja siksi päätti jo reseptin kehitysvaiheessa, että lohta hän ei ainakaan käytä. Kalaksi soppaan valikoituikin siika.

”Ihan huvin vuoksi ajattelin osallistua. Lohta käytetään ihan liikaa ruoanlaitossa. Olen niin kyllästynyt lohiruokiin, ja siksi päätin, että tähän ohjeeseen tulee jotain muuta. Ei ainakaan lohta”, hän sanoo.

”Käyn kaupassa ihan tavallisessa marketissa. Siellä ei ole kauheasti valinnan varaa. Kukkakaaleja oli tarjolla kaupassa sekä siikaa. Kaurakermaa halusin käyttää sen kasvipohjaisuuden takia. Teen pääsääntöisesti kasvisruokaa, ja siksi kaurakerma oli minulle luonnollinen valinta. Se on raikkaampaa kuin rasvainen kuohukerma”, Kaisu kertoo.

Kommentoi

Kommentoi juttua: Kaisun kekseliäs siikasoppa valittiin vuoden 2021 kalakeitoksi – salainen ainesosa yllätti raadin totaalisesti 

Ruut

Siika ei taida olla niin rasvanen, miettii kalarajoitteinen. Järvikakat tahtoo uida pois. Sipulin joudun kyllä jättään pois. Maha ei oikein kestä. Yritän aina kattella ohjeita jossa ei ole sipulia. Kaurakerma kuulostaa hyvältä. Kiitos ohjeesta‼️

Sinun täytyy kommentoidaksesi.