Ruoka

Kalakeitto onnistuu ilman maitoa – katso maukkaimmat kalakeitot maailmalta!

Helmikuun toisena tiistaina herkutellaan suomalaisten suosikkisopalla, monipuolisella ja maukkaalla kalakeitolla. Kalakeitto onnistuu hyvin ilman maitoa, katso maukkaat reseptit!

Kansallista kalakeittopäivää vietetään tänä vuonna 12.2. Vuosittain helmikuun toisena tiistaina vietettävän kalakeittopäivän tarkoituksena on innostaa koko Suomi kalasopan ääreen. 

Lue myös: Täydellinen kalakeitto valmistuu porvoolaisen kalakauppiaan ohjeella: ”Älä heitä pois perkeitä!”

”Kalakeitto on ehkä monipuolisin kalaruoka. Se onnistuu kalasta kuin kalasta ja sopii arkeen ja juhlaan. Arkiruokailussa kalakeitto on pikaruokaa parhaimmillaan, ja juhlavampaan keittoon pitkään haudutettu liemi antaa unohtumattomat aromit”, Pro Kala ry:n toiminnanjohtaja Katriina Partanen sanoo.

Tänä vuonna kalakeittopäivä houkuttelee makumatkalle maailman ympäri teemalla Kalakeittoa kaikista keittiöistä. Lähes joka maasta ja kulttuurista löytyy oma kalakeittonsa ranskalaisesta bouillabaissesta tuliseen afrikkalaiseen tai mausteiseen aasialaiseen makuversioon.

”Kalakeitosta on olemassa varmasti tuhansia eri variaatioita. Meille suomalaisille tutun ja rakkaan, kermaisen lohikeiton lisäksi kannattaa kokeilla uusia makuja, lainata vinkkejä muiden maiden keittiöistä tai kehitellä oma suosikkikalasoppa”, Partanen kannustaa.

1. Bourride – rustiikki ranskalainen kalakeitto ilman maitoa

Bourride on kuuluisamman ranskalaisen kalakeiton, bouillabaissen vaalea, rustiikkinen pikkusisko, joka on yksinkertaisempi aineksiltaan ja valmistustavaltaan. Keitto saa hienostuneen makunsa raikkaasta fenkolista, ja siinä ihastuttavat myös tuoreet yrtit sekä valkosipuli. Keitto tarjoillaan tuhdisti valkosipulilta maistuvan aiolin kera.

Bourride - Provencen kalakeitto
Bourride eli provencelainen kalakeitto tehdään mateesta.

Ohje: Bourride eli provencelainen kalakeitto

2. Halászlé – unkarilainen kalakeitto

Halászlé on kotoisin Unkarista. Makunystyröitä hivelevän sopan juju on kalaliemessä sekä lempeän tulisessa paprikatahnassa. Valitse kalaksi mitä tahansa vaalealihaista kalaa, kuten siikaa, ahventa tai lahnaa. Silppua pinnalle persiljaa tai tilliä ja tarjoa keitto perinteiseen tapaan suoraan padasta valkoisen leivän kanssa.

unkarilainen kalakeitto
Halászlé-keittoon käyvät kaikenlaiset valkolihaiset kalat. Voit valita yhden tai useamman kalalajin.

Ohje: Halászlé – unkarilainen kalakeitto

3. Aasialainen kalakeitto – kookosta ja limettiä

Kalakeiton mahtava maku syntyy kookosmaidosta ja punaisesta currytahnasta. Kookos-lohikeiton liemessä tuoksuvat itämaiset mausteet: sitruunaruoho, inkivääri, limetti sekä korianteri. Riisinuudelit ovat herkullinen lisä perinteisten keittojuuresten sijaan.

aasialainen kalakeitto
Jos kaipaat enemmän kaukomaiden tunnelmaa, poimi aasialaisen kalakeiton sattumat syömäpuikoilla ja hörpi liemi suoraan kulhosta.

Ohje: Kookos-lohikeitto

4. Kalapullakeitto Välimeren twistillä

Ai, että kun on hyvää! Tässä keitossa kala on pyöryköiden muodossa ja maku on lainattu Välimeren keittiöstä. Kalapulliin voi valita minkä tahansa vaalealihaisen kalan. Parmesaaniraasteella mehevöitettynä lopputulos sulaa taatusti suuhun. Välimeren kalapullakeiton liemessä on valkoviiniä, sattumina porkkanaa ja lehtiselleriä. Muutama tippa tabascoa lisää asianmukaisen määrän poltetta soppaan! 

välimeren kalapullakeitto
Tarjoile Välimeren kalapullakeitto hienostuneesti kaatamalla keittoliemi vasta tarjoiltaessa lautaselle.

Ohje: Välimeren kalapullakeitto

5. Vietnamilainen kalakeitto ilman maitoa

Vietnamilaisen kalakeiton ainesosaluettelo on toki pitkä, mutta maukkaan liemen salaisuus piilee eri makujen välisessä harmoniassa. Kun kaikki tarvittava on koossa, valmistuu soppa varsin mutkattomasti. Herkkusuu lisää kuhan ja lohen seuraksi katkarapuja.

vietnamilainen kalakeitto
Vietnamilainen kalakeitto vaatii hieman vaivaa, mutta on sen arvoinen.

Ohje: Vietnamilainen kalakeitto

Kommentoi

Kommentoi juttua: Kalakeitto onnistuu ilman maitoa – katso maukkaimmat kalakeitot maailmalta!

Sinun täytyy kommentoidaksesi.