Ruoka

Suomen paras kalakeitto -kokki paljastaa: "Lisää kala vasta tässä vaiheessa!"

Suomen paras kalakeitto löytyi Kuopiosta. Voittajakalakeiton salaisuus piilee ranskalaisissa yrteissä ja herkullisessa liemessä.

Kuopiosta löytyy ravintola Isä Camillo, jonka ranskalaisvaikutteinen bouillabaisse on saanut suomalaiset hurmioon. Paras kalakeitto on siis ranskalaisvaikutteinen ja yrttinen.

Lue lisää: Madekeitto on keskitalven herkku – monen mielestä made on maailman paras kala

Tomaatti maistuu myös talvella. Marinoi se pikkeliliemessä.

Suomen Gastronomien Seuran ja Pro Kalan järjestämään kisaan saatiin yli kolmesataa ehdotusta eri puolelta Suomea. Finaaliin yltäneiden ravintoloiden joukosta Isä Camillon bouillabaisse hurmasi asiantuntijaraadin herkullisuudellaan ja keittotaidon korkealuokkaisuudellaan.

Bouillabaisse on kala-äyriäiskeitto, joka saa makua tomaattisesta ja yrttisestä liemestä.

”Bouillabaisse on yksi listamme pitkäaikaisista suosikkiannoksista, eikä sitä poisteta listalta, vaikka muut annokset vaihtuvatkin sesonkeja seuraten. Keitto pohjautuu klassiseen bouillabaisseen, ja sen salaisuutena on pitkään hiottu liemi ja makujen tasapaino. Tuoreiden äyriäisten ja lohen lisäksi käytämme keitossa Kallaveden kuhaa tai muuta paikallista järvikalaa”, kertoo voittoisan keiton kehitellyt keittiömestari Sami Kinnunen, joka on häärinyt Isä Camillon keittiössä jo 20 vuotta.

Sami Kinnunen on keittiömestari.
Keittiömestari Sami Kinnunen on tehnyt töitä Isä Cammillossa jo 20 vuoden ajan.

Parasta kalakeittoa tarjoavan ravintolan valinta juhlistaa Kansallista kalakeittopäivää, jota vietetään tiistaina 12.helmikuuta.

Gastronomien kolmihenkinen raati kiersi maistelemassa kahdeksan finaaliin yltäneen ravintolan annokset eri puolella Suomea. Herkullisuus ja gastronomiset yksityiskohdat hurmasivat raadin.

Isä Camillon bouillabaisse hurmasi asiantuntijaraadin herkullisuudellaan ja keittotaidon korkealuokkaisuudellaan. Asiantuntijaraadin puheenjohtaja, Suomen Gastronomien Seuran varapuheenjohtaja Joni Kiiski on tyytyväinen yleisövihjeiden runsaaseen määrään, ehdotettujen ravintoloiden ja keittojen monipuolisuuteen sekä suomalaisten ravintola-asiakkaiden yksityiskohtaisiin kuvauksiin suosikeistaan.

”Kalakeitto tarjoaa rajattomat mahdollisuudet korkean keittotaidon osoittamiseen. Ravintolamme tarjoavat kalakeittoja niin perinteisellä kuin modernilla tavalla. Keiton herkullisuus pohjautuu sen liemeen. Kalan tuoreus, oikeaoppinen käsittely ja kypsennys viimeistelevät huippuluokan kalakeiton. Isä Camillon bouillabaissessa gastronomiset yksityiskohdat toteutuvat erityisen hienolla tavalla”, Kiiski hehkuttaa.

simpukkakeitto
Simpukat ovat olennainen osa bouillabaissekeittoa.

”Kilpailun suosio ja ehdotusten monipuolisuus yllätti meidät iloisesti! Kalakeiton asema suomalaisten suosikkikeittona tuli osoitetuksi myös tällä tavoin. Tästä on ilo lähteä kohti Kansallista kalakeittopäivää”, Pro Kala ry:n toiminnanjohtaja Katriina Partanen iloitsee.

Lue lisää: Bourride on bouillabaissen serkkukeitto – voit tehdä sen mateesta

Vuosittain helmikuun toisena tiistaina vietettävän kalakeittopäivän tavoitteena on innostaa koko Suomi kalasopan ääreen. Tänä vuonna Kalakeittopäivä houkuttelee makumatkalle maailman ympäri teemalla Kalakeittoa kaikista keittiöistä.

Paras kalakeitto: muista nämä 3 asiaa valmistuksesta

Ravintola Isä Camillon keittiömestari Kinnunen tiivistää täydellisen kalakeiton kolmeen osaan. Liemeen, makujen tasapainoon ja kalan täydelliseen koostumukseen, joka onnistuu, kun kala lisätään keittoon oikeassa vaiheessa.

Kala lisätään keittoon vasta lopuksi, näin sen koostumus pysyy kasassa eikä kala ylikypsene. Kalakeiton valmistuksen salaisuus piilee liemessä. Tee liemi kokonaisen kalan perkeistä ja mausteista. Lisää suolaa maun mukaan. Tärkeää on lisätä kala keittoon vasta lopuksi. Keitä vihannekset ja muut ainekset kypsiksi, lisää sen jälkeen kalapalat kuumaan liemeen. Laita kansi päälle, anna hautua kuumassa muutamien minuuttien ajan. Paloiteltu kala kypsyy todella nopeasti.

  1. Liemi on keiton sielu.
  2. Muista makujen tasapaino.
  3. Kala lisätään lopuksi. Varo ylikypsentämistä.

Kommentoi

Kommentoi juttua: Suomen paras kalakeitto -kokki paljastaa: "Lisää kala vasta tässä vaiheessa!"

Sinun täytyy kommentoidaksesi.